Julfirandet är väl rätt likt i alla nordiska grannländer? Fel! Julen är den mest konservativa högtiden du kan tänka dig, samtidigt som traditioner kommer och går. Det har lett till att firandet skiljer sig rätt rejält mellan Sverige, Norge och Danmark. Ska du fira jul hemma eller i något av våra nordiska grannländer? Då gör du rätt i att ta reda på vilka traditioner vi delar, och vilka som skiljer oss åt.

Gingerbread house

Vintern är officiellt här och i Skandinavien är julen minst lika viktig (om inte viktigare) som midsommar är i Sverige. Det är en tid att tända ljus och mysa ordentligt i mörkret med familj och vänner. Nu när julen är nära vill vi passa på att kika närmare på vilka jultraditioner respektive land i Skandinavien har, och vad som skiljer dem åt. Det kan komma väl till pass om du ska fira högtiden i något av våra grannländer.

Juleaftensdag i Danmark

Dansk risgrynsgröt med körsbärssåsRisgrynsgröt eller ris à la malta med körsbärssås är tradition i Danmark.

Danskarna firar julafton den 24 december och de kallar det Juleaftensdag. Det är en dag man tillbringar med familj och vänner över en ordentlig middag, som vanligtvis består av ugnsrostad fläskstek, anka eller gås som serveras med kokt eller rostad potatis och klassisk rödkål. Det inte ovanligt att mormors eller farmors recept på en riktigt god sås blir kronan på verket. Till dessert får man risgrynsgröt (risengrød) eller ris á la malta med körsbärssås. Som traditionen bjuder finns det också en mandel gömd i gröten. Den som får mandeln vinner en liten present. Tugga försiktigt!

Efter middagen kommer en viktig del av dagen, dans och sång runt julgranen. Bord och stolar plockas undan för att göra plats för denna ringdans där alla, ung som gammal, tar varandra i hand och dansar runt granen. När alla är trötta av dans och sång är det dags för presentutdelning kring granen. Förhoppningsvis får alla vad de önskat sig! När julklapparna är utdelade fortsätter kvällen med julgodis, glögg och annat gott.

Men var är snapsen? Den serveras, som sig bör, under den danska jullunchen (Julefrokost) som man traditionsenligt ordnar med sina vänner i november och december, men inte på just julafton.

Julaften i Norge

pinnekjott-stock-photoHar du hört talas om pinnekjøtt? Det måste man ha till jul i Norge.

Precis som i Danmark firas julen i Norge den 24 december och den handlar om att umgås med familjen och människorna du älskar, precis som i Danmark och Sverige. Norrmännen börjar sitt firande tidigt, ofta omkring första advent, med massor av rustik mat. Några traditionella rätter är lutefisk, ribbe och pinnekjøtt. Du hittar också rostad fläskstek, julkorvar och mycket mer på det typiskt norska julbordet.

Många norska familjer firar “lilla julafton” den 23 december då de äter risgrynsgröt (också den med en gömd mandel), bygger pepparkakshus och klär julgranen. Många familjer besöker kyrkan innan det är dags för julmiddagen hemma. Efter middagen samlas familjen och sjunger och en del dansar också runt granen. Till familjer med mindre barn kommer ofta tomten och delar ut julklapparna. Efter en lång och innehållsrik dag går kvällen oftast i lugnets tecken.

Julafton i Sverige

Swedish Christmas table_16_9Olika sorters sill samt både rökt och gravad lax är tradition på det svenska julbordet. Foto: Visit Stockholm.

Många av de danska och norska traditionerna delas också med de svenska. Framförallt läggs tonvikten även i Sverige på att umgås med familj, släkt och vänner under lugna former. Julsäsongen börjar vid första advent och fortsätter med en hel månad av pyssel och pyntande, julklappsshopping, inläggning och bakning för att komma i julstämning.

Sverige firar också julen den 24 december och många familjer har sina egna traditioner. Sverige skiljer sig lite från Danmark och Norge när det kommer till maten då det traditionella julbordet inte riktigt liknar något annat. Det är inte för inte som det svenska ordet "smörgåsbord" letat sig långt utanför landets gränser. Ett ordentligt julbord är en stor buffé där man bland annat hittar inlagd sill av olika slag, Janssons Frestelse, köttbullar, prinskorv, olika sorters kål, omeletter, gravad lax, julskinka och revben med mera. Mycket mera. Risgrynsgröten med mandeln är dock samma som i Danmark och Norge.

I Sverige finns även en tradition som hängt kvar sedan premiären 1960 – på julafton varje år visas Kalle Anka på tv klockan tre. Tittarsiffrorna är alltid skyhöga, alla kollar på Kalle helt enkelt. Jultomten kommer ofta på besök därefter och delar ut julklapparna till barn och vuxna. Vissa familjer sjunger och dansar runt granen precis som danskarna och norrmännen. Resten av kvällen handlar mest om att umgås, spela sällskapsspel, testa sina nya julklappar, äta godis och dricka glögg i lugn och ro.

God jul!

Om du inte är från något av de skandinaviska länderna ursprungligen kanske du tycker att vissa av traditionerna är lite konstiga. Men det viktigaste att komma ihåg är att högtiden allra mest handlar om familjen och att få spendera tid med dem du älskar och bryr dig om, när vintern är som allra kallast och mörkast. Det är också en väldigt bra ursäkt för att få äta massor av god mat och godis, mysa inomhus med tända ljus och glögg och bara slappna av.

Vart du än befinner dig, och vem du än firar jul med hoppas vi att du är riktigt glad och lycklig.

Vill du veta mer om julbord på våra hotell? Klicka här!

Ensam julgran söker klappar

Var kommer ordet jul ifrån?

Vi vet alla vad jul är för något. Men var kommer ordet jul ifrån? Till skillnad från vad man kan tro så härstammar det inte från den kristna högtiden, utan från en högtid mycket tidigare i vår historia. På vikingatiden firades det hedniska Jól i mitten av januari. Så när den kristna högtiden anammades behöll vi helt enkelt ordet.