Har du bokat in en resa till vackra Riga eller funderar du fortfarande? Lettlands huvudstad bubblar av charm, sevärdheter, matupplevelser och otrolig arkitektur.  Här har vi samlat fem kanontips!

Rådhustorget i gamla stan i Riga
Gamla stan är ett måste när du besöker Riga. Här syns både Svarthuvudenas Hus på Rådhustorget och Sankt Peterskyrkan i bakgrunden.

Nyligen röstades Riga fram som det 7:e mest intressanta och spännande resmålet att besöka i världen av TripAdvisor. Paradisresmål som Costa Rica, Hawaii och Kenya knep högre platser men topp 10-placering är stort för ett resmål som ofta glöms bort. Kanske är det för nära eller för vanligt? Vi vill utmana den bilden och visa upp Rigas stora charm.

1. Jugend och Art Nouveau i världsklass

Det är svårt att inte låta sig fascineras av Rigas stora arkitekturskatt. Med över en tredjedel av centrala Rigas byggnader i Jugend och Art Nouveau är det inte konstigt att denna karaktäristiska stil dominerar stadsbilden och lämnar ett stående intryck på sina besökare. Blicken dras hela tiden uppåt till de dekorativa detaljer som kännetecknar denna älskade och populära epok i arkitekturhistorien. Ta på bekväma promenadskor och ge dig ut i världens mest Jugend-täta stad!

Här är arkitekturpärlorna du inte får missa

Gamla stan: Vecrīga (som betyder ”Gamla Riga” på lettiska) är perfekt som utgångspunkt om du ska ge dig ut på en upptäcktsfärd i Jugends tecken. Även om majoriteten av stadens Art Nouveau-byggnader finns i kvarteren runt omkring Gamla stan så byggde man även en del av dessa hus i Rigas medeltida kvarter under tidigt 1900-tal. De medeltida kvarteren bjuder med andra ord på en intresseväckande blandning av arkitektoniska stilar och epoker! Från Gamla stan tar du dig sedan smidigt vidare till både Alberta iela och Elizabetes iela.

Alberta iela: Alberta iela är en av de mest kända gatorna när det kommer till Rigas arkitekturskatt, med det ena mästerverket efter det andra längs med hela gatan.

Var: Från Gamla stan tar det ca 10 minuter till fots till dessa kvarter med slående vackra byggnader.

Riga Art Nouveau Museum: När du ändå är på Alberta iela måste du passa på att besöka det kända Riga Art Nouveau Museum som ligger på samma gata. Perfekt för dig som förälskat dig i Jugend och vill lära dig mer om den kände lettiske arkitekten Konstantīns Pēkšēns som bodde här fram till 1907. Muséet ligger nu i hans tidigare lägenhet och är en riktig buffé av möbler, kläder och köksföremål från samma epok.

Var: Alberta iela 12

Elizabetes iela:  Parallellt med Alberta iela ligger den lika kända Elizabetes iela. På nummer 10b hittar du ett  imponerande exempel på tidig Jugend, designad av Mikhail Eisenstein och byggt 1903.  Med lysande klarblå partier på fasaden sticker huset verkligen ut, och det är lätt att fastna med blicken på de vackra skulpturala detaljerna och maskerna som pryder husväggen.

Var: Elizabetes iela 10b

Rundade burspråk och organiskt slingrande växter och ornamentik är återkommande detaljer på husfasaderna i Riga.

Den klarblåa färgen lyser verkligen upp gatan och är omöjligt att inte slänga ett öga på.

Även om Riga är världens mest Jugend-täta stad är det svårt att sluta fascineras av dessa ståtliga byggnader.

Denna trappuppgång är ett vackert exempel på den naturalistiska ornamentiken som är så typiskt för Art Nouveau.

2. Gå på spa i centrala Riga eller ta en dagstur till den kända kurorten Jurmala

Visst vore det idealt att kombinera nya intryck och utflykter med lite härlig massage och avslappning på semestern?  I prisvärda Riga kan du få det bästa av två världar – utan att tömma hela semesterkassan samtidigt! Lettland och Riga är en väletablerad spaort och har ett stort utbud när det kommer till behandlingar och wellness med väldigt attraktiva priser för oss Skandinaver.

Varva intensiva utflykter på stan med en välförtjänt spabehandling och bli av med spänningar, stelhet och muskelknutor. Perfekt efter en lång dag på språng bland Rigas alla attraktioner och sevärdheter. Förutom utbudet i innerstan så ligger även den anrika kurorten Jurmala bara drygt 2 mil bort från centrum. Perfekt för den som verkligen vill varva ner och gå barfota på den vackra, vita sandstranden.

Var: Till Jurmala tar det runt 30 minuter med tåget från centrala Riga. Perfekt som dagsutflykt!

En halvtimmes tågfärd utanför Riga ligger kurorten Jurmala. Perfekt om du vill ta en paus från innerstan eller bara längtar efter ett svalkande dopp!

För alla spa-älskare: Kolla in listan över Nordens bästa spahotell här.

3. Shoppa prisvärt

Vad vore en weekend utan shopping? Det finns butiker och gallerior lite varstans i Riga, men det bästa shoppingutbudet finns helt klart i Gamla stan och i centrum. Här listar vi några av Rigas bästa platser för shopping.

Shoppinggator: Gatorna Tērbatas och K. Barona är populära shoppinggator med prisvärda butiker.

Gallerior: I Riga finns även en hel del shoppinggallerior att välja mellan, vilka kan vara väldigt tacksamma med sina generösa öppningstider (speciellt på söndagar när mindre butiker håller stängt). I hjärtat av Gamla stan ligger populära Galerija Centrs som erbjuder 110 butiker på hela 29.000 kvadratmeter. Finskägda varuhuset Stockmann fokuserar mest på märkeskläder medan Bergs Bazaar har ett lite lyxigare utbud med exempelvis lokala designers, smink och finare restauranger.

Var: Galerija Centrs ligger mitt i Gamla stan, på Audēju iela 16. Stockmann hittar du på adressen 13. janvāra iela 8, medan Bergs Bazaar ligger på Elizabetes iela 83.

Art Nouveau Riga: Inspirerad av Art Nouveau? I butiken Art Nouveau Riga kan du shoppa smycken, accessoarer, interiörer, posters, textilier och lampor i denna karaktäristiska stil.

Var: Butiken ligger på Strelnieku 9, mitt bland vackra Jugend-byggnader.

Riga Central Market: Rigas Centralmarknad är till ytan Europas största marknad och helt klart ett måste när du besöker staden. Ca 80.000 besökare kommer hit varje dag för att fynda bland second hand, blommor, livsmedel och delikatesser, kuriosa, elektronik, mode, trädgårdstillbehör och en och annan piratkopia. Marknaden ligger i fem gamla zeppelinhangarer från första världskriget och har listats som världsarv av UNESCO.

Var: Adressen är 7, Nēģu iela, strax utanför Gamla stan.

Shoppa, pruta och köpslå sida vid sida med letterna på den gigantiska Centralmarknaden.

4. Pricka av de viktigaste sevärdheterna

Även om Riga har ett stort utbud att välja och vraka ifrån så finns det en handfull pärlor som listas som absoluta must-see, oavsett om du besöker Riga en hel vecka eller bara ett par nätter. Här ger vi en snabb överblick av Rigas unika toppattraktioner. Gå helhjärtat in i rollen som nyfiken turist och pricka av hela listan, eller plocka ut dina egna favoriter!

När svenskarna ockuperade Riga år 1698 byggdes Svenskporten in i stadsmuren.

Vecrīga, Gamla stan, är en sevärdhet i sig själv oavsett om du vill låta dig förtrollas av vacker arkitektur och charmiga kullerstensgator eller är intresserad av Rigas spännande historia. Med sitt läge vid Östersjön och den stora floden Daugava som går genom stan var Riga en av Östersjöns rikaste handelsstäder som ofta fick besök av både vikingar och köpmän i Hansan. Många av Rigas största sevärdheter finns i dessa kvarter (se nedan). Slå dig ner på en trevlig uteservering på något av torgen och insup den häftiga miljön med en god, kall lettisk öl i handen.

Låt dig charmas av Gamla stans historiska atmosfär, gamla byggnader och kullerstensgator.

Svenskporten, Zviedru vãrti, är det enda som idag finns kvar från den stadsmur som en gång skyddade staden från yttre anfall. När svenskarna ockuperade Riga år 1698 byggdes Svenskporten in i stadsmuren.

Var: Svenskporten hittar du på adressen Torna Iela 11.

Svenskporten, The Swedish gate, är den enda som återstår av Rigas stadsmur.

Svarthuvudenas hus är kanske ett av Gamla stans mest kända hus, med sin karaktäristiskt röda fasad och vackert dekorerad dörr.  Huset användes för vilda tillställningar och fester under 1300-talet av Svarthuvudena, eller Blackheads, som var ett gäng av ogifta utländska köpmän som var aktiva i flera baltiska medeltidsstäder. Tyvärr förstördes orginalbyggnaden av tyska bomber under andra världskriget, men återuppbyggdes lagom till Rigas 800 årsjubileum 2001. Idag används Svarthuvudenas hus som museum och konserthus.

Var: Svarthuvudenas hus ligger på Rātslaukums 7, vid Rådhustorget i Gamla stan.

Vid Rådhustorget i Gamla stan hittar du Svarthuvudenas Hus. Strax framför fasaden står en 6,3 meter hög staty av skyddshelgonet St Roland.

Vad är en medeltida stad utan sina kyrkor? Både Sankt Peterskyrkan och Rigas Domkyrka är helt klart värda ett besök. Sankt Peterskyrkan är en gotisk 1200-talskyrka som kan stoltsera med Rigas högsta torn. Missa absolut inte att ta hissen upp till kyrkans utsiktsplats, där du från 72 meters höjd kan se både den gamla och nya staden, floden Daugava och Rigabukten. Rigas Domkyrka är även den från 1200-talet och är idag Baltikums största kyrka. Här räknas en enorm orgel till en av Domkyrkans mest berömda sevärdheter.

Ta hissen upp i St Peterskyrkans torn och njut av en slående vacker utsikt över Lettlands huvudstad!

Ockupationsmuseet ger en viktig påminnelse om Lettlands tuffa förflutna med ockupationer av både Sovjetunionen och Natzityskland. Här finns dokument, fotografier och föremål från perioden 1940 till 1991 som vittnar om de omänskliga levnadsförhållandena som rådde under dessa stormakter.

Var: Raiņa bulvāris 7, i centrala Riga.

Latvian Ethnographic Open Air Museum är ett stort friluftsmuséum som ligger strax utanför Riga i lantliga miljöer. Här får du bokstavligt talat en historisk  promenad  med fler än 100 trähus (kyrkor, väderkvarnar, bondgårdar etc) i området från Lettlands fyra kulturområden.

Var: Brīvības gatve 440. Du tar dig enklast hit med buss 1 som avgår från Merkela iela, bara 100 meter från tågstationen.

Promenera dig fram i friluftsmuséet och få en spännande skildring av Lettlands arv.

Här finns inte bara hus och byggnader, utan också en hel del bruksföremål.

Besök deras hemsida för att se när de anordnar hantverksdagar.

5. Lyxmåltider till schyssta priser

Riga erbjuder enormt prisvärd och god mat på ett hav av restauranger. Glöm inte att dricksa – avrunda notan uppåt eller lägg på 5-10 %.  Här ger vi en kort överblick av några av Rigas bästa restauranger.

"Gör som Elton John, Prince Charles och kejsaren av Japan och njut av fine dining när den är som bäst!"

Riviera flörtar inte bara med medelhavet – restaurangen går all in på de bästa traditionerna från det italienska, franska, spanska och grekiska köket. Här ligger en fin fiskrätt på ca 20 euro. Riviera är väldigt populärt, så kom ihåg att reservera ditt bord i god tid om du inte vill missa denna medelhavspärla. Var: Dzirnavu iela 31 (ingång från Antonijas iela). Riviera ligger inte långt bort från den Jugend-täta gatan Alberta iela.

Lido är en stor och populär restaurangkedja i Riga som förutom mat erbjuder ett gäng aktiviteter, som skridskobana, karuseller, go cart och mycket mer. Perfekt för vännerna eller hela familjen!

Var: Lido leisure centre ligger på adressen Krasta iela 76.

Restaurang Vincents är idag en av Rigas främsta gourmetrestauranger med ett rykte som lockat till sig både den ena och den andra kändisen genom åren. Gör som Elton John, Prince Charles och kejsaren av Japan och njut av fine dining när den är som bäst! Huvudrätterna kostar mellan ca 27-35 euro.

Var: Elizabetes iela 19, ca 15 minuters promenad från Gamla stan.

Restaurangen 12/21 är inte bara omåttligt populär för sitt kök, utan har även en av Rigas charmigaste fasader! Med målningar av kor och slingrande blommor mot en lysande och vacker turkos husvägg är det svårt att inte slå sig ner på den mysiga uteserveringen. Välj och vraka mellan kötträtter, fisk eller klassiskt lettiskt. En saftig köttbit ligger på drygt 20 euro för 200 g, men glöm inte att beställa in ditt val av side orders och något gott att dricka.

Var: 12/21 hittar du på adressen Jauniela 16, i Gamla stan.

På restaurangen Muusu står detaljerna i fokus, vare sig det handlar om mat, inredning (inspirerad från Norden) eller keramik. Presentationen av rätterna är som ett vackert konstverk och det känns nästan tråkigt att hugga in med kniv och gaffel. Välj om du vill sitta på deras trevliga uteservering eller inomhus. Restaurangen har hela tre våningar med en avslappnad lounge högst upp. En huvudrätt kostar ca 20 euro.

Var:  Muusu ligger på Skarnu iela 6, inte långt från sevärdheten St Peterskyrkan.

Missa inte restaurang 12/21 när du besöker Gamla stan i Riga.

Mysiga restauranger kantar kullerstensgatorna. Glöm inte att pausa utflykten med en lettisk öl eller två!

I Riga finns det många uteserveringar att välja mellan.


Planerar du att besöka Lettlands grannland Litauen också? Läs mer om vårt hotell i Vilnius här. 

Om du vill ha mer tips och inspiration om weekendresmål, besök våra weekendsidor!