Skip to content
Guider & resetips

Fullmatad guide – så firar du Pride 2018!

Sommaren innebär sol, värme och avkopplande lediga dagar. Men sommaren innebär också Pride – en pulserande och stolt folkfest som hyllar mångfalden. Oavsett storlek på stad finns det sätt att visa sin kärlek och sitt stöd på för Pride – låt oss tipsa dig hur du firar Pride 2018 på bästa sätt!

Pride i Stockholm – 27 juli till 5 augusti

Stockholm är en underbar sommarstad – oavsett om du besöker staden ensam, med vänner eller med familj. Trots sin storlek är den lätt att ta sig fram i till fots. Därmed kan du enkelt upptäcka Stockholms stora utbud av spännande sevärdheter. I år hålls Pridefestivalen i Stockholm den 27 juli till 5 augusti.  För dig som besökare lockar kanske den sprakande paraden allra mest. Varje år samlas en halv miljon människor för att se Skandinaviens största prideparad med paradtåget som består av 45 000 deltagare. Som åskådare behöver du inte anmäla dig utan bara hitta en bra plats någonstans längst med den nästan 5 kilometer långa paraden och delta. Paraden hålls i år den 4 augusti kl 13 och tågar genom centrala Stockholm – förbi både sevärdheter och historiska byggnader. Fler anledningar till att besöka Stockholm Pride Festival hittar du här. Vi erbjuder många hotell i staden – hitta och boka din favorit redan idag!

Pride i Göteborg – 14-19 augusti

Göteborg är en populär stad året runt – men kanske framförallt under sommaren. Mysiga kvarter, goda restauranger och närheten till havet lockar både singlar, familjer och kompisgäng till staden. Göteborg har många trevliga och bekväma hotell – i varierande prisklass och med varierande läge. I sommar går det att ta del av West Pride i Göteborg den 14-19 augusti. Lördagen den 18 augusti fylls stadens gator med kamp, solidaritet och glädje när prideparaden går av stapeln. Startplats är Heden och slutplats är Götaplatsen där en internationell artist kommer att uppträda och trollbinda publiken.

EuroPride 2018 Stockholm/Gothenburg

EuroPride är ett årligt återkommande arrangemang där en Pridefestival i Europa får rätten att använda sig av titeln Europride. EuroPride är således ett internationellt arrangemang som lockar besökare från hela Europa. I år har Sveriges två största städer – Stockholm och Göteborg – fått äran att använda titeln EuroPride. Festivalen startar i Stockholm den 27 juli och pågår fram till den 5 augusti. Efter det flyttas hela festivalen till Göteborg där den pågår från den 14 till den 19 augusti. Arrangemangen anordnas gemensamt mellan de två festivalerna Stockholm Pride och West Pride och genom samarbetet vill de två festivalerna utmana konceptet och skapa en glädjefest som sträcker sig över 3 veckor.

Pride i övriga svenska orter – hitta din favorit!

Pride är idag ett utbrett och populärt i många svenska städer – stora som små. Malmö Pride är en sju dagar lång festival som bland annat består av Pride Performance på Palladium, Pride Park i Folkets Park och Prideparaden som går genom hela staden. I år hålls Malmö Pride den 7 till 10 juni – hitta ditt favoritboende i staden redan idag! Även längre norrut finns det riktigt intressanta städer som hyllar Pride och mångfalden. Sundsvall Pride går av stapeln den 1 till 7 juli och är en riktig folkfest. Kombinera Pride-känslan med att uppleva stadens sevärdheter och bo på något av våra två hotell i staden.

Jönköping framhävs ofta som en av Sveriges absolut bästa sommarstäder. Staden har en vacker utsikt över Vättern, charmiga byggnader och riktigt bra designhotell. Qom Ut är stadens hyllning till Priderörelsen och till mångfald. I år hålls evenemanget den 20-26 augusti. Vill du enkelt få en överblick över Sveriges alla Pridefestivaler? Besök Pridekartan och hitta den festival som passar dig bäst i år!


Nordic Choice Hotels – stolt sponsor till Pride i Norden

På Nordic Choice Hotels bryr vi oss om mångfald och vi arbetar hårt för lika rättigheter och möjligheter. Därför är det med stolthet och glädje vi är sponsor till Pride i hela Norden i år! Läs mer om vårt samhällsansvar på Nordic Choice Hotels – det vi kallar WeCare.  

Till Nordic Choice Hotels är du välkommen precis så som du är. Vi är övertygade om att våra gästers och medarbetares olikheter bidrar till att skapa unika hotellupplevelser och magiska möten. Mångfald gör oss bättre. Vår dörr står alltid öppen.

Här finns det rum för alla.


Mer om Pride

Läs allt om Pride & Nordic Choice Hotels

Vill du veta mer om Pride och rörelsens uppkomst, historiska ögonblick och regnbågsflaggan? 

Carolins pappa kom ut som homosexuell sent i livet. Läs om hennes berättelse här. 

Stolta föräldrar till HBTQ-barn – läs om det viktiga nätverket och några av föräldrarna inom gruppen.