Skip to content
Guider & resetips

Stor guide: Stockholm för förstagångsbesökare

|

Allt från ABBA-museet till fikapauser, här är våra favoriter när du besöker Sveriges vackra huvudstad, Stockholm.

1/2Stockholm är en otrolig sommarstad

Du ska besöka Stockholm för första gången men vet inte vad du ska göra först? Då har du kommit till rätt ställe. Vi har samlat de platser du inte får missa när du besöker huvudstaden.

Naturhistoriska Riksmuseet

Mikael Axelsson via naturhistoriska Foto: Mikael Axelsson

Stockholm har ett museum för varje smak. Naturhistoriska riksmuseet är Sveriges största och daterar ända tillbaka till 1819. I dag är det statligt ägt och man hittar utställningar om människans, djurens och jordens utveckling här. Som om det inte vore nog, finns här även Cosmonova, en kupolformad biograf som visar världens största filmformat. Det är en verkligt fantastisk upplevelse.

Hitta hit

Frescativägen 40

Kollektivt: T-bana till Universitetet

Vasamuseet

Vasa akterspegel Foto: Karolina Kristensson, Statens maritima museer

Om du är sugen på lite krigshistoria borde du definitivt besöka Vasamuseet. Där kan du lära dig mer om skeppet som byggdes som en krigsmaskin (helt nydanande för sin tid), men som blev ett stort fiasko då det sjönk efter endast 1300 meter in på sin jungfruresa! Skeppet bärgades 1961 och ligger nu tryggt på Vasamuseet.

Hitta hit

Galärvarvsvägen 14

Kollektivt: Spårvagn till Nordiska Museet/Vasamuseet

ABBA The Museum

Ringring Foto: Åke E:son Lindman/ABBA The Museum Om du är mer av en “Dancing Queen”, kanske du hellre vill besöka ABBA The Museum. Tillbringa några timmar med att lära känna vårt svenska musikunder som tog världen med storm under 70-talet efter en vinst i Eurovision song contest.

Hitta hit

Djurgårdsvägen 68

Kollektivt: Spårvagn till hållplats Liljevalchs/Gröna Lund

Moderna Museet

Höstexteriör, Moderna Museet Foto: Moderna Museet

För den konstnärligt intresserade har Stockholm några riktigt bra alternativ som väntar. Om du gillar modern konst måste du besöka Moderna Museet som har en av de bästa samlingarna med modern konst i Europa med nära 5,000 målningar, skulpturer, installationer och annat.

Hitta hit

Exercisplan 4

Kollektivt: Buss 65 till Arkitektur-/Moderna Museet eller promenad från Kungsträdgården

Fotografiska

Om du gillar fotografi måste du besöka Fotografiska. Det är väldigt populärt och det är inte svårt att förstå varför när man ser vilka namn som återfinns bland utställarna. Några av våra favoriter bland tidigare utställare är Annie Liebowitz, Jill Greenberg och David LaChapelle. Dessutom finns här en restaurang i världsklass med allt fokus på hållbar och smakrik mat (och med en grym utsikt över Stockholm). Förstår du nu varför vi tycker så mycket om Fotografiska?

Hitta hit

Stadsgårdshamnen 22

Kollektivt: T-bana till Slussen

Restaurang Ekstedt

fisk hero Foto: Restaurang Ekstedt

Stockholm är en av Europas hetaste restaurangstäder och du kommer inte bli besviken över utbudet här! Ta en titt på Stockholms hetaste restauranger eller kanske du är nyfiken på 5 annorlunda restauranger i Stockholm?.Om du gillar finlir och lokalproducerat rekommenderar vi att du kikar på restaurang Ekstedt. Ägaren, Niklas Ekstedt, är en känd kock med lång erfarenhet i branschen och många projekt i bagaget. Han var bland annat programledare i sitt egna matprogram, "Niklas mat".

Hitta hit

Humlegårdsgatan 17

Kollektivt: T-bana till Östermalms torg

Restaurang Volt

Foto: Restaurang Volt

Här får du mat som är ärlig och producerad på närodlade råvaror. Låt oss introducera Volt, restaurangen som har placerat köket i naturen. Deras rätter hämtar inspiration direkt från skogarna, havet och åkrarna. Maten som serveras här är säsongsbetonad och inget mindre än perfektion på en tallrik. Volt har även ärats med en plats i White Guide 2018.

Hitta hit

Kommendörsgatan 16

Kollektivt: T-bana till Östermalms torg

Blue Light Yokohama

nigidx 130423 Foto: Restaurang Blue Light Yokohama

För den som älskar japanskt har vi ett bra tips, Blue Light Yokohama. Maten är alltid färsk och omsorgsfullt beredd. Om du besöker dem en söndag, testa deras “Real Deal” ramenspecial som inte är tillgänglig någon annan dag i veckan. Njut av maten på restaurangen eller ta den med dig, smaken sviker aldrig.

Hitta hit

Åsögatan 170

Kollektivt: T-bana till Medborgarplatsen

Gamla Stan och kungliga slottet

shutterstock_125771006 Foto: Albert Pego via Shutterstock

Om du vill uppleva en helt unik del av Stockholm ska du ta en promenad i Gamla stan. Den här delen av Stockholm dateras tillbaka till 1200-talet och här hittar du ett av Europas största slott, Kungliga slottet. Gamla stans gator är smala och kullerstensbelagda, du kan verkligen känna historiens vingslag här. Platsen är en typisk turistattraktion så vi rekommenderar ett besök tidigt på dagen för att undvika den värsta trängseln. Att lämna Stockholm utan att ha sett Gamla stan skulle vara en stor besvikelse.

Hitta hit

Skeppsbron/Gamla stan

Kollektivt: T-bana till Gamla stan

Skansen

SkansenPernilleTofte.jpgStockholm har ytterligare en klassisk attraktion man inte vill missa. Skansen är förmodligen en av de mest besökta platserna i Stockholm. Det är en kombinerad djurpark och museum där du kan titta på djur som finns i den Skandinaviska regionen. Det finns också ett akvarium med mer exotiska djur som apor, krokodiler och spindlar.

Hitta hit

Djurgårdsslätten 49-51

Kollektivt: Spårvagn till Skansen

Debaser

Om du vill roa dig i Stockholms rika nattliv skulle vi säga att Debaser är en bra start. Debaser är en äkta stockholmsinstitution och har länge varit en stor favorit på krog- och scenhimlen. Här kan du se artister, dansa loss på nattklubb och äta gott.

Hitta hit

Hornstulls strand 4

Kollektivt: T-bana till Hornstull

Café Opera

140227-gallery-5__g_medium (1) Foto: Café Opera

En riktig klassiker bland Stockholms nattklubbar är Café Opera. Klubben har funnits sedan 80-talet och är fortfarande ett populärt val bland stockholmare. Lokalen är verkligen annorlunda och vi är säkra på att du kommer ha en trevlig kväll i denna miljö. Kika gärna på deras promotionfilm på hemsidan för att komma i rätt stämning.

Hitta hit

Karl XII:s torg

Kollektivt: T-bana till Kungsträdgården

Fika

Älskar du också att fika? Hur många fikor per dag man tar varierar ju från person till person men vi tror att du behöver åtminstone en per dag. Vi vill gärna ge dig lite tips på var du får tag på en god kaffe när du är i Stockholm. Lyckligtvis har vi redan sammanställt en topplista över Stockholms 5 bästa kaffebarer.

Fler Stockholmstips

Här är alla våra hotell i Stockholm 5 annorlunda restauranger i Stockholm