MenyStäng
Guider & resetips

Sveriges 12 bästa familjevänliga saker att göra

Vi vet att ni drömt om sommar och lediga dagar hela vintern, så vi har sammanställt en lista med äventyrliga, kulturella och familjevänliga aktiviteter för att underlätta er planering. I detta inlägg tipsar vi om en sommar med barnen i Sverige.

Medeltidsveckan på Gotland
Medeltidsveckan på Gotland. Foto: Elin Kero

1. Liseberg Nöjespark – Göteborg

Blomsterkarusellen på Liseberg. Foto: Liseberg

Här finns åkattraktioner och karuseller för hela familjen! Foto: Liseberg.

Detta är Skandinaviens största nöjespark som erbjuder något för alla, ung som gammal. Testa HELIX – Skandinaviens snabbaste berg-och-dal-bana, tävla mot varandra i en femkamp eller testa lyckan på något av de många lyckohjulen. Liseberg erbjuder även större event som konserter och allsång under sommaren. Nämnde vi förresten Lustiga Huset? Och Spökhotellet Gasten…

Är du fortfarande inte övertygad? Läs vår guide med 5 anledningar att besöka Liseberg.

Se hotellerbjudande med gratis entré och åkband.

2. Vasamuseet – Stockholm

Vasamuseet på vackra Djurgården i Stockholm. Foto: Anneli Karlsson, Statens maritima museer.

Se det historiska skeppet! Foto: Anneli Karlsson, Statens maritima museer.

En fascinerande del av historien. Här kan du se skeppet Vasa som byggdes mellan 1626-1628 och sjönk endast 1300 meter in på sin jungfruresa år 1628. Vasa bärgades 1961 – och var då nästan helt intakt sedan dagen det sjönk. Skulpturer hade fallit av och och översta däck var trasigt men skrovet satt fortfarande ihop som ett helt stycke. En riktigt häftig upplevelse. Förutom att gå runt och strosa själv och beundra skeppet kan du även få guidade turer, filmvisningar och flera andra aktiviteter för familjen. Vet du vad det bästa är? Det är gratis för barn upp t.o.m. 18 år. Öppet året om.

3. Medeltidsveckan – Gotland

Här får du chansen att se riddare och hästar. Foto: Mike Fergusson/Medeltidsveckan.

Armbågsskytte för de mindre. Foto: Maria Kristiansson/Medeltidsveckan.

Hur var livet under medeltiden? Både i Visby och runtom på Gotland har man chansen att uppleva och delta i medeltida aktiviteter under denna vecka i augusti. Bland aktiviteterna återfinns marknader, tornerspel, gatuteatrar, hantverkskurser, konserter, utflykter, föreläsningar mm. Det här är en fullspäckad vecka med medeltida liv för barnen.

4. Ormöga Kamelranch – Öland

Beundra de vackra djuren! Foto: Ormöga Kamelranch.

Foto: Ormöga Kamelranch

Åk till denna ranch med en annorlunda twist! Ranchen drivs av ett par och erbjuder kamelridning och annat kul för barnen. Är du osäker på kamelridningen? På gården finns även lamor och andra gosiga gårdsdjur. Det finns också ett kafé, en lekplats, souvenirbutik och loppmarknad att besöka.

5. High Chaparral – Gnosjö

Sätt på dig cowboyhatten och lek loss! Foto: High Chaparral

Upptäck nöjesparken och delta i flera aktiviteter! Foto: High Chaparral

Välkommen till the wild wild west! Den här temaparken erbjuder något helt unikt. Sätt på dig (och barnen) cowboyhatten, bootsen och era bästa jeans. Här kan allas cowboydrömmar gå i uppfyllelse. Ni kan bland annat rida på hästar, bevittna tågrån, vaska guld och besöka nöjesparken med alla dess attraktioner.

6. Kolmården – Norrköping

Skandinaviens största djurpark! Kolmården har ett brett spektrum av djur:  76 arter och 750 djur för att vara exakt! Här finns både djur som är typiska för vår region, men också mer exotiska varianter såsom lejon, tigrar, elefanter och giraffer. Det finns också delfiner och sälar som du kan betala för att få klappa. Förutom djuren finns det en berg-och-dal-bana för barnen, och African Spa & Relax för dig.

7. Astrid Lindgrens Värld – Vimmerby

Upptäck hela Astrid Lindgrens värld med familjen! Foto: Örjan Karlsson

Besök Emil i Lönneberga. Foto: Örjan Karlsson

Besök Astrid Lindgrens värld och alla hennes världskända sagofigurer. Träffa Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket. Besök deras hus, se föreställningar, möt dina favoritkaraktärer och lek i deras värld en hel dag.

8. Sälsafari – Lysekil

Vackra Lysekil!

Det här är en 1,5 timmes familjetripp där man får chansen att besöka sälar och deras familjer i sina naturliga miljöer. Se dem när de solar på klipporna eller matar sina kutar. En perfekt kombination av roligt och lärorikt då ni kommer ha med er en erfaren guide som kan svara på alla dina frågor om sälarna.

9. Marinmuseum – Karlskrona

Kom och titta på muséets ubåtutställning. Foto: Statens maritima museer.

Exteriören är en sevärdhet i sig. Foto: Statens maritima museer.

Det här är ett marinmuseum väl värt ett besök! Precis nyligen har de slagit upp portarna för ett nytt ubåtsmuseum. Neptun heter ubåten som man kan se och uppleva både utifrån – och inifrån. Karlskrona upptogs 1998 på Unescos Världsarvslista som Örlogsstaden Karlskrona, vilket gör den till en unik plats att besöka. Öppet året om.

10. Folkets Park – Malmö

Folkets park i Malmö är den äldsta folkparken i världen och en av Sveriges mest besökta platser. Den har funnits i 120 år och har inte bara några av Malmös mest populära lekplatser, utan också mini-golf, plaskdamm, ett terrarium och massa mer! Det är en perfekt plats för picknick med mycket yta för barnen att springa runt på. Dessutom är det fritt inträde och öppet året runt. Läs en fullständig Malmö-guide här.

11. Universeum – Göteborg

Ett riktigt äventyr! Foto: Universeum.

Upplev den tropiska regnskogen. Foto: Ellika Henrikson/Universeum.

Universeum är Skandinaviens största vetenskapscenter. Det ligger mitt i hjärtat av Göteborg och förra året besöktes Universeum av 550 000 barn, ungdomar och vuxna. Alla med ambitionen att öka barnens positiva attityd gentemot vetenskap, teknologi och matematik. Förbered dig för en dag fullspäckad med aktiviteter och nya erfarenheter som ökar både barnens och din egen nyfikenhet.

Vill du veta mer? Läs vår Guide till Universeum!

12. Skara Sommarland – Skara

Skara Sommarland bjuder på flera olika attraktioner och upplevelser. Foto: Jesper Anhede/Skara Sommarland

Åk den stora vattenrutschkanan, Snakepit! Foto: Jesper Anhede/Skara Sommarland

Sist men inte minst, vad är väl sommaren om man inte besöker åtminstone en vattenpark? Skara Sommarland har en vattenkanon, en lagun, 21 meters fritt fall rakt ner i vattnet och attraktionen Cobra – en tur för hela familjen. På hemsidan kan man läsa om alla 12 attraktionerna. Dessutom lovar de att poolerna har en temperatur på minst 25 grader.


Mer läsning för dig

Kolla in våra 5 tips för en familjehelg i Göteborg.

Har du otur med vädret i sommar? Kolla in roliga saker du kan hitta på i Stockholm en regnig dag. 

Vill du checka in på ett hotell med pool? Kolla in våra hotellpooler.

Taggar

Senaste artiklarna

Bra jobbat!

Ditt lösenord har uppdaterats. Nu kan du fortsätta med något roligare, som att boka din drömvistelse!

Please note

Are you sure that you want to change language?

Please note that if you have initiated a booking or logged in to My page, you will have to start over.