Gå till innehåll
Guider & resetips

Sveriges bästa julmarknader

|

Vi svenskar tar julen på stort allvar, och det är något att vara stolt över. Årets mysigaste högtid bör tas på allvar. Och självklart även dess marknader. Från november till januari bubblar det av stämningsfulla julmarknader runt om i vårt avlånga land. Slott, gods och gårdar blir en fristad för tomtar, julkransar och pepparkakor.

Från storstad till slott

Julmarknader är en perfekt uppvärmning till denna härliga högtid. Handla julklappar, drick glögg och hämta inspiration. Sverige erbjuder en massa julmarknader i olika varianter. På Skansen i Stockholm kan du uppleva traditioner och historia, på Liseberg i Göteborg hittar du tomteverkstad och is-show, medan Tjolöholm slott i närheten av Kungsbacka bjuder in till en charmerande jul på slottet. Men det finns många fler alternativ. Här ger vi dig en översikt på Sveriges bästa julmarknader.


Julmarknader i Göteborg och Västergötland

Jul på Liseberg

När: Fredag till söndag från 17-30 november och nästan varje dag i hela december.

Var: Liseberg, Göteborg. 

Vad: Jul på Liseberg är den största julmarknaden i Sverige. Hela nöjesparken förvandlas till ett glittrande juläventyr. Här hittar du allt från skridskoåkning till vinterkaruseller. För barnen finns det en tomteverkstad, där de kan ge tomten sina önskelistor, gå på skattjakt och kolla på is-show. Nästan fem miljoner ljus glittrar i vintermörkret runt omkring i den stämningsfulla parken.

Läs mer om Jul på Liseberg här.

Planerar du en tripp till Liseberg i jul? Här kan du boka boende i Göteborg.

Vill du veta vad som händer på Liseberg även andra årstider? Här listar vi 5 anledningar att besöka Liseberg.

Stämningsfyllt! Foto: Liseberg

Sagovärld. Foto: Liseberg

Julig entré. Foto: Liseberg

Julmarknad på Gunnebo slott

När: 25 november till 3 december

Var: Gunnebo slott och Trädgårdar, Mölndal, Göteborg. 

Vad: Stämningsfull hantverksmarknad i historiska lokaler på Gunnebo slott. Upplev slottet i vinterskrud, hantverk av hög kvalitet och njut av värmande mat från Gunnebo Kaffehus och Krog. Du kan också smaka på de populära pepparkakorna på Gunnebos bageri, som bakas efter ett recept från 1700-talet.

Läs mer om Julmarknad på Gunnebo här.

Foto: Gunnebo Press / Gunnebo slott

Julmarknad på Bjertorp slott

När: 18-19 november

Var: Bjertorp slott, Kvänum, Västra Götaland. 

Vad: I år är det 10-årsjubileum för Bjertorp slotts julmarknad. En stämningsfylld marknad med musik, tomtenissar, häst och vagn, och allt annat som hör julen till. Utställarna är lokala matproducenter, julhantverkare och designers med fokus på kvalitet. På slottet serveras det en härlig soppbuffé med hembakat bröd och ost från den prisbelönta lokala ostproducenten Sivans ost.

Läs mer om julmarknaden på Bjertorp slott här. 

Foto: Jonas Ingman / Bjertorp slott


Tidig julstämning i Halland

Jul på Tjolöholm slott

När: 17-26 november

Var: Tjolöholm slott, Fjärås Kungsbacka, Halland.

Vad: En av Hallands största julmarknader med ett hundratals utställare, bestående av hantverk och lokalproducerade delikatesser. Det ståtliga slottet är pyntat och klart för att ta emot hundratals gäster. I år firar julmarknaden 30 år och förberedelserna för ett storslaget firande är i gång. I slottshallen står tomtefar redo för att ta emot barnens önskelistor. Varje dag sker det olika aktiviteter som eldshow, godisregn eller julmusik.

Läs mer om Jul på Tjolöholm här.

Foto: Thomas Carlen / Tjolöholm slott

Jul i Äskhult

När: 2-3 december

Var: Äskhult, Fjärås, Halland.

Vad: Autentiskt gammeldags julmarknad i Äskhults by. Här står gårdstomten klar att ta emot barn och deras önskelistor. Utställarna bär kläder i gammeldags stil och säljer allt från handstöpta ljus till bonader och andra textilier.

Läs mer om Äskhult här.

Tomtenisse på julmarknad i Äskhult


Julmarknad i Dalarna

Gammaldags julmarknad i Falu Gruva

När: 10 december

Var: Falu Gruva, Falun, Dalarna

Vad: Gammaldags julmarknad med traditionellt hantverk, lokalproducerad mat, kransar, brända mandlar och annat julsnacks. Upplev julmagi mitt i Världsarvet Falun! Gruvans tomtenissar tar emot barnens önskelistor och det arrangeras även guidade turer i gruvan. Här får du åka häst och vagn, dricka glögg, sjunga julsånger och värma dig framför öppen eld – ja, allt som hör gamla jultraditioner till.

Läs mer om julmarknaden i Falu Gruva här.

Behöver du boende i Falun kan du boka det här.

Foto: Per Eriksson / Falu Gruva


Vintervackert i sköna Värmland

Jul på Mårbacka

När: 2.5 november

Var: Mårbacka Minnesgård, Östa Ämtervik, Värmland

Vad: Känd julmässa med försäljning i författaren Selma Lagerlöfs barndomshem. Julmässan äger rum i byggnaderna runt omkring herrgården. Här får du uppleva gamla traditioner genom hantverk där skaparglädje och kvalitet står i fokus. En stor matbod, fylld med alla sorters julmat står redo att ta emot besökare. Den som är intresserad kan få en guidad tur i författarinnans hem.

Läs mer om julmässan i Mårbacka här.

Jul i Mårbacka

Julmarknad på Alsters Herrgård

När: 2-3 december

Var: Alsters Herrgård, Karlstad, Värmland

Vad: Första helgen i advent arrangerar Alsters Herrgård sin traditionella julmarknad. Trevlig stämning, genuint värmländskt hantverk och lokalproducerad mat får herrgården att lysa av liv. 80 omsorgsfullt utvalda utställare visar stolt fram och säljer sina varor till besökarna. Här kan du rida ponny, testa att vara smed, lyssna på körsång eller pröva lyckan i fiskdammen, aktiviteterna är många och varierande.

Läs mer om marknaden på Alsters Herrgård här.

Självklart kan du bo på ett av våra hotell när du befinner dig på julmarknad i Karlstad.

En snörik julmarknad på Alsters herrgård

Julmarknad i Mariebergsskogen

När: 9-10 december

Var: Mariebergsskogen, Karlstad, Värmland

Vad: Julmarknaden i Mariebergsskogen är en kär tradition för många. Marknaden bjuder på värmländsk julmat och hantverk av hög kvalitet. Smaka på Terrassens juldelikatesser, njut av grönkålssoppan i café Naturum, drick glögg och ät lussekatter i Spikgården eller testa ris à la Malta i café Holken. Det anordnas många trevliga aktiviteter för barn; åka häst och vagn, skattjakt, lotteri, ponnyridning och möjligheten att träffa en massa olika djur i Klapphagen.

Läs mer om jul i Mariebergsskogen här.

Behöver du boende när du besöker julmarknaden i Mariebergsskogen hittar du det här.

Många valmöjligheter på julmarknaden i Mariebergsskogen.


Julmarknader i Småland

Kosta julmarknad

När: Startar 11 november och pågår till slutet av januari.

Var: Glasriket i Kosta, Kronoberg, Småland

Vad: Kosta täcks av snö och skapar en vintervärld med tomtar och allt annat som hör julen till! I glashyttan kan man värma sig och beundra de fascinerande glasskulpturerna. Julmarknaden erbjuder allt från tomteparad till konserter, trollkonster och glas-show. I tomtens verkstad kan barn prata med tomtefar och lämna sin önskelista.

Läs mer om julmarknaden i Kosta här.

Mysig stämning i Kosta

Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs

När: 15-16 december

Var: Astrid Lindgrens Näs, Vimmerby, Småland

Vad: Julmarknad i Astrid Lindgrens anda. Upplev en traditionell julmarknad i författarens barndomshem. Konsthantverk, mat, uppträdanden och musik ser till att det blir en riktigt härlig julstämning. Det är möjligt att förhandsboka visning i det iståndsatta barndomshemmet. Den guidade turen tar dig tillbaka till Astrid Lindgrens småländska barndom.

Läs mer om Näs här.

Foto: Vimmerby Turistbyrå / Astrid Lindgrens Näs

Smålandsjul på Huseby

När: 11-19 november

Var: Huseby Bruk, Grimslöv, Småland

Vad: Nordens största julmässa med 170 utställare och 33 000 årliga besökare. Hantverkare av olika slag säljer allt från sill och korv till tomtar och ljus. Varje kväll tänds 500 facklor och 200 julgranar som skapar en magisk julstämning på hela mässområdet.

Läs mer om jul i Huseby bruk här.

Foto: Pelle Wahlgren / Huseby


Julstämning på Öland och Gotland

Julmässa på Öländska Skäftekärr

När: 3-4 november

Var: Skäftekärr Järnåldersby, Löttorp, Öland

Vad: Landets äldsta julmässa arrangeras för 31 året i rad. Marknaden hålls i Skäftekärrs vackra park där du kan möta lokala hantverkare, mat, livemusik, jultomtar och ponnyridning.

Läs mer om mässan i Skäftekärr här.

Julljus och julstämning på Öland

Gotländsk jul i medeltidsstaden

När: 3 december

Var: Visby, Gotland

Vad: Julmarknad i Världsarvsstaden Visby innebär hantverk, bakverk, delikatesser och andra härliga godbitar. Det blir dans runt granen, fiskdamm och flera roliga aktiviteter för barnen.

Läs mer om jul på Gotland här.

Boka ditt hotellbesök i Visby här.

Tomtefar och tomtemor på Gotland


Skånes bästa julmarknader

Jul på Svaneholms slott

När: 18-19 november

Var: Svaneholms slott, Skurup, Skåne

Vad: Svaneholms slott bjuder in till julmarknad med omkring 50 utställare. Glögg, skånsk äggakaka, sillmackor, lussebullar och kaffebuffé hittar du i Grevinnans café.

Läs mer om Svaneholm här. 

Vackra Svaneholms slott

Julmarknad på Bosjökloster slott

När: 1-3 december

Var: Bosjökloster slott, Höör, Skåne

Vad: Familjevänlig julmarknad på ett av Skånes vackraste slott. Här hittar du skånskt hantverk, lokala matproducenter, julbutiker och aktiviteter för barn. Det bjuds på julkonsert i kyrkan och i restaurangen serveras en härlig julbuffé med marknadens välkända fisksoppa.

Läs mer om jul på Bosjökloster här.

Stämningsfylld julmarknad i Höör

Julmarknad på Wrams Gunnarstorp

När: 2-5 november

Var: Wrams Gunnarstorp, Billesholm, Skåne

Vad: En marknad som verkligen är dedikerad till svenska jultraditioner. Slottet är vackert och fyllt av facklor och ljus, här kan du mysa i en stämningsfull miljö. På marknaden hittar du 80 av landets bästa hantverkare som säljer sina varor, du finner även alla möjliga juldelikatesser här.

Läs mer om marknaden på Wrams Gunnarstorp här.

Wrams Gunnarstorp


Vinter i Stockholm – med omnejd

Jul på Skansen

När: Varje lördag och söndag, från 25 november till 17 december.

Var: Friluftsmuseet Skansen, Djurgården, Stockholm

Vad: Titta in i hus och gårdar och upplev hur folk firade jul i gamla tider. Den traditionsrika julmarknaden på Skansen ger en gedigen inblick i svensk historia och svenska traditioner. På Bollnästorget och i Marknadsgatan hittar du själva julmarknaden, i Skogens hus finns hantverk att köpa och i Back Mats stuga berättas historier runt den öppna elden. När du behöver en paus finns flera olika restauranger och kaféer som serverar allt från rökt fisk till nygräddade munkar.

Läs mer om Jul på Skansen här.

Glöm inte boka boende till ditt nästa Stockholmsbesök. Det gör du här.

Foto: Pernille Tofte / Jul på Skansen

Julmarknad i Gamla Stan i Stockholm

När: Varje dag från lördag 25 november till fredag 23 december.

Var: Stortorget, Gamla Stan, Stockholm

Vad: Här har du den äldsta julmarknaden i hela Sverige. Ända sedan 1837 har det kullerstensbelagda Stortorget varit en samlingsplats för karameller och julkorv. 40 olika utställare säljer sin varor och skapar julstämning mitt i hjärtat av Stockholms äldsta stadsdel.

Läs mer om marknaden i Gamla Stan här. 

Boka ditt boende i Stockholm här.

Foto: Henrik Trygg / Julmarknad i Gamla Stan


Gammaldags julstämning i Närke

Wadköpings julmarknad

När: Söndag 26 november, samt 19 och 17 december.

Var: Wadköping, Örebro

Vad: Stor julmarknad i vackra omgivningar. Snickare, hantverkare och matproducenter ställer ut sina varor bland de rödmålade trähusen. Upplev en klassisk julatmosfär i Örebros gamla stadsdel. Wadköping är ett friluftsmuseum, mitt i staden, som är uppbyggt av äldre gårdar från en svunnen tid, för att visa hur Örebro såg ut förr i tiden.

Läs mer om julen i Wadköping här.

Här hittar du boende när du ska besöka Wadköpings julmarknad i Örebro.

På Wadköpings julmarknad kan du lämna din önskelista till tomten


Boka hotell för din julmarknadsresa

Har du hittat en mysig julmarknad som du vill besöka? Gör det till en mini-tripp eller weekendresa och boka boende i närheten. Här hittar du våra 86 hotell i Sverige.

Artikeln är skriven i samarbete med norska Visit Sweden.


Läs mer

Om du vill läsa mer om julmarknader i hela Norden &  Baltikum och våra bästa tips på hotell i närheten gör du det här.

Är du sugen på julbord för dig och familjen, hela släkten eller företaget? Här hittar du den ultimata julbordsguiden.

Eller vill du läsa vidare om några unika och väldigt speciella julbord? Det gör du här.