Inbäddad mellan Oslofjorden och det enorma friluftsområdet Nordmarka ligger Oslo – Norges största stad. Med arkitektur, shopping, friluftsliv och riktigt bra restauranger har Oslo växt fram till ett familjevänligt och populärt besöksmål. Som matdestination växer Oslo. Med en mångfaldig restaurangscen som hela tiden utvecklas är staden ett utmärkt val för den som söker stor variation och hög kvalitet gällande mat. Med en kompakt stadskärna är det i Oslo aldrig långt till ett bra hotell eller en bra restaurang.

Dukat bord på Maaemo med utsikt över Barcode
Njut av maten på Maaemo med en härlig utsikt över Barcode. Foto: Bandar Abdul Jauwad

1. Gourmetupplevelse på Norges bästa restaurang Maeemo

Söker du efter en gourmetrestaurang i världsklass och är beredd att lägga pengar på din mat? Då är Maaemo på Annette Thommessens plass definitivt valet för dig! Maaemo är Norges enda restaurang med tre stjärnor i Michelinguiden och serverar exceptionella och innovativa maträtter. All mat på restaurangen är gjord från organiska och naturliga ingredienser. Med endast de bästa av råvaror och prisbelönta kockar är ett besök på Maaemos en upplevelse du sent kommer glömma.

Var: Schweigaards gate 15B, 0191 Oslo
11 minuters promenad från restaurangen och endast 3 minuters promenad från Oslo Centralstation ligger Clarion Collection Hotel Folketeateret. Efter omfattande renovering öppnade hotellet åter 2009 som ett av Oslos mest exklusiva ställen. Här bor du modernt i en historisk byggnad med närhet till det mesta.

Langoustine – norsk hummer på Maaemo. Foto: Tuuka Koski

Vad sägs om en liquid waffle? Foto: Tuuka Koski

2. Mexikanskt med en tvist amerikanskt på Mucho Mas

Glöm inte att beställa något gott att dricka till maten! Foto: Mucho Mas

Mucho Mas i Grünerløkka har det sedan 1996 serverats smakrik mexikansk mat med en amerikansk tvist. Restaurangen är liten, populär och serverar stora portioner till ett rimligt pris – en texmextallrik kostar cirka hundra norska kronor. I en mysig atmosfär avnjuter du här goda och heta smaker som passar hela familjen. Restaurangen har även goda vegetariska alternativ och är helt klart värt ett besök. Tänk på att Mucho Mas inte tar emot bordsbokningar och att du är ute i god tid.

Var: Thorvald Meyers Gate 36B, 0555 Oslo.Endast en kvarts promenad från restaurangen hittar du Comfort Hotel Xpress Youngstorget – ett prisvärt hipsterhotell med puls i hjärtat av Oslo.

3. Restaurant Eik – prisbelönt, vänligt och elegant

Precis bredvid Clarion Collection Hotel Savoy ligger prisbelönta**Restaurant Eik** – mottagare av prestigefyllda ”Bib gourmand award” i Michelinguiden. Priset innebär att restaurangen serverar mycket bra mat till ett rimligt pris. Atmosfären på Restaurant Eik är avslappnad, minimalistisk och väggarna är fyllda med konst. Restaurangen är ett utmärkt val för dig som söker efter en elegant matupplevelse kombinerat med fantastiska cocktails.

**Var: **Universitetsgata 11, 0164 Oslo

4. Prisvärt och socialt på Smalhans

Med prisvärd, nyttig, god och hemlagad mat har Smalhans växt ut till en favoritrestaurang i staden. Måltiderna på restaurangen lämpar sig utmärkt för familjer, studenter och kompisgäng men också för affärsluncher och romantiska måltider. Populära lunchrätter är ”the Smalhans burger”, soppor och fräscha och goda mackor. På kvällen väljer du fritt från en ständigt uppdaterad meny där konceptet är att alla runt bordet smakar av varandra.

På Smalhans lockar maten ögat lika mycket som smaklökarna. Foto: Anne Valeur.

Var: Du hittar Smalhans på Waldemar Thranes gate 10 – endast 900 meter från Clarion Collection Hotel Savoy. * Här bor du i moderna rum nära Oslos kulturliv i form av teater, museum och nationalarena.*

Trevlig stämning på Smalhans. Foto: Anne Valeur

Middagsmenyn på Smalhans ändras varje vecka. Foto: Anne Valeur

Chef in action. Foto: Anne Valeur

5. Prisvänligt och smakfullt på vietnamesiska Lille Saigon 1

Bakom en blygsam ingång ligger en av Oslos bästa vietnamesiska restauranger. Lille Saigon 1 har serverat autentisk och god vietnamesisk mat till schyssta priser i över 25 år. På grund av detta är det ofta fullt på restaurangen, som ligger centralt vid Torggata. Om du inte får bord kan du gå till deras andra lokal som ligger på Seilduksgata, på Grünerløkka. Här får du smakfulla specialiteter runt hundralappen (NOK) och goda tips från trevliga servitörer. Maten serveras i en enklare caféinteriör, men maten för sig själv!

Restaurangen ligger centralt och nära hotellen  Clarion Collection Hotel Folketeateret, Comfort Hotel Xpress Youngstorget och Comfort Hotel Grand Central.

6. Havets läckerheter på Vulkanfisk

Njut av färsk fisk och skaldjur! Foto: Vulkanfisk

Mathallen i Oslo, i hippa och trendiga Grünerløkka, har ett stort utbud av god och inspirerande mat från världens alla hörn. Här ligger bland annat Vulkanfisk Seafood Restaurant – en restaurang som älskar mat från havet och att tillaga den. Varje dag levereras färsk fisk och härliga skaldjur till restaurangen och den stora tillhörande fiskaffären. Därför har man alltid färska delikatesser för dig som älskar fisk och skaldjur. Restaurangen har 90 sittplatser ute och inne och är ett smakfullt alternativ i en högre prisklass.

**Var: **Mathallen – Vulkan 5, 0178 Oslo.
Bor du på Comfort Hotel® Xpress Youngstorget, ligger Mathallen och Vulkanfisk bara 7  minuter bort till fots.

Om du gillar fisk är detta stället för dig! Foto: Vulkanfisk

På sommaren öppnar Vulkanfisks uteservering. Foto: Vulkanfisk

Fish & Chips är en av deras bästsäljare. Foto: Vulkanfisk

7. Exotiska smaker på Yaya’s

Dröm dig bort till Thailand hos Yaya’s. Foto: Yaya’s

Ta ett steg tillbaka, slappna av och dröm dig tillbaka till semestern i Thailand. På exotiska Yaya’s, som du kan hitta på tre ställen i stan, får du direkt en avslappnad känsla. Trevliga thairätter intas i små bambuhyddor med färgglada plastmöbler till ljudet av djungel. Här betalar du runt 139 norska kronor för huvudrätter, vilket gör Yaya’s till ett bra budgetalternativ med något för hela familjen.

Var: Den mest centrala restaurangen hittar du på Øvre Vollgate 13 – bara 400 meter från Hotel Christiania Teater. Det unika hotellet mitt i Oslos hjärta är elegant, charmigt och ger dig en riktigt bra hotellupplevelse.

8. Sprakande färgkombinationer på Funky Fresh Food

I samma område som Mucho Mas och det supercentrala hotellet Comfort Hotel Xpress Youngstorget hittar du Funky Fresh Foods**.** Här lagas det mat med spännande smaker och sprakande färgkombinationer. Förutom att laga god mat lägger man också stor kraft på att sprida kunskap och medvetenhet om mat och hur det påverkar oss och vår omgivning. Funky Fresh Foods är ett populärt veganskt ställe som serverar allt från wraps till burgare och tapas.

9. Läcker mat och panoramautsikt på Quality Hotel 33 TopFloor Restaurant

God mat, god dryck och panoramautsikt? Ja, tack!

Nära Økern, 11 minuter med tunnelbana från centrala Oslo, ligger konferenshotellet Quality Hotel 33. Hotellet erbjuder 242 rum, 17 konferensrum, två restauranger och en bar. På restaurangen på första våningen serveras frukost, lunch och middag. Högst upp i byggnaden hittar du den storslagna restaurangen och baren. Här bjuds det på såväl läcker mat som panoramautsikt över Norges huvudstad och Oslofjorden. All mat är lagad från grunden och kocken på restaurangen använder alltid säsongens råvaror. Här kan du prova på en stor mängd mat, exempelvis kockens hemmagjorda burgare och en sexrätters menyprovning. Dessutom har hotellet sin egen konditor som gör delikata desserter och tårtor i världsklass.

Var: Østre Aker vei 33, 0581 Oslo.

10. Ät och njut i historisk omgivning – på Stortorvets Gjæstgiveri

Stortorvets Gjæstgiveri serverar traditionell mat i en historisk miljö. Foto: Stortorvets Gjæstgiveri

Mitt i centrum, på Grensen 1, ligger en av Oslos äldsta byggnader där människor har samlats sedan början av 1700-talet. På Stortorvets Gjæstgiveri kan du äta, dricka och njuta av historiska omgivningar. Med fokus på service och kvalitet ser personal och kockar till att göra ditt besök till en häftig upplevelse. Här kan du få traditionell mat med en modern tvist – oavsett om du är ensam eller har 300 kompisar med dig. På Stortorvets Gjæstgiveri går det också att få privata rum samt skräddarsydda gruppmenyer. Ett utmärkt val för dig som söker en restaurang i historisk omgivning i medelprisklass.


Mer läsning för dig

Vilken blir din nästa matupplevelse i den norska huvudstaden? Se våra hotell i Oslo och boka ditt nästa besök!

Hur ser Oslos vegetariska utbud ut? Här hittar du våra trendigaste tips!