Gå till innehåll
Mat & dryck

5 annorlunda restauranger i Stockholm

En måltid är en upplevelse från dess att du kliver in i restaurangen tills du betalar räkningen. En del restauranger har det där lilla extra för att fullända din upplevelse. Här är 5 konceptrestauranger du hittar i Stockholm:

Restaurang Brasserie X på Quality Hotel Globe i Stockholm

Mysiga Brasserie X på Quality Hotel Globe

1: Brasserie X

Gillar du det franska köket och föredrar restauranger där du enkelt hittar en plats och kan njuta av maten? På Quality Hotel Globe vid Globen hittar du restaurangkonceptet Brasserie X där du kan slå dig ner precis vart du vill. Grundidén till konceptet, servisen och rätterna är att det ska vara okomplicerat att hitta en plats där du kan sätta dig ner och äta, oavsett om det är i restaurangen, baren eller till och med i lobbyn. Restaurangen är indelad i zoner med olika inredningsstilar som passar olika typer av sällskap, stora som små. Vill du ha en behaglig restaurangupplevelse och samtidigt jobba på laptoppen, ha en romantisk middag med din partner eller värma upp till fotbollsmatchen med supportergänget så finns en plats som passar just dig och ditt sällskap.

Maten som serveras är franska rätter med en nordisk touch och det är alltid mer grönsaker på menyn än rött kött. Restaurangkonceptet Brasseri X hittar du även på andra Nordic Choice-hotell i Sverige och Norge.

2: Koh Phangan

Norden kan vara minimalistiskt och kall. Saknar du sol, värme och en exotisk atmosfär kan du rymma till Koh Phangan – inte ön i Thailand men restaurangen i Stockholm. Restaurangen öppnade 1994 och serverar en liten resa till paradiset. Idéen till restaurangen föddes på just den ön, vid en strand, i Indiska Oceanen. Och all inredning i restaurangen är därifrån. Du önskas varmt välkommen med palmer, färgglada ljus, bungalows och tuktuer. I hela restaurangen hittar du böcker, bilder och föremål från den thailändska ön och inte minst fantastisk thaimat.

Restaurangpersonalen på Koh Phangan reser ofta till Thailand och har massor med goda tips och råd så har du några frågor är det bara att fråga. Personalen har så mycket erfarenhet av landet så de till och med har öppnat en egen resebyrå!

DSC0066-800x350 Atmosfären på Koh Phangan tar dig genast till en mer exotisk plats än Sofo på Södermalm.

3: Griffins Steakhouse

Griffins Steakhouse bjuder det imaginära Griffinparet till entrecote och fantastisk charkuteri i den nyöppnade restaurangen, designat av byrån Stylt, i Stockholm. Resultatet är en steakhouse-restaurang som blivit något utöver det vanliga. Griffins-paret har nämligen en förkärlek för mystik och alkemi, reser och glamour, något som är genomgående i interiören. Oväntade detaljer och den mystiska interiören gör restaurangen till en upplevelse i sig.

Griffins Steakhouse hittar du i Waterfront-byggnaden i centrala Stockholm, precis vid Centralstationen.

 griffin3 Griffins erbjuder en extraordinär och extravagant miljö.

4: Sjätte Tunnan

Allt var bättre förr, sägs det. Idésprutorna bakom Sjätte Tunnan håller med. De har skapat en medeltidsrestaurang som tar dig 580 år tillbaks i tiden, mitt i Gamla Stan. På Sjätte Tunnan reser du tillbaka till 1435 året då rebelledaren och frihetskämpen Engelbrekt Engelbrektsson blev utnämnd till svensk Rikshövitman.

I källarvalvet kan du både boka in stora och små banketter i riktig medeltidsstil. Om medeltiden fortfarande skulle kännas lite för långt bort erbjuder Sjätte Tunnan olika former av medeltidsunderhållning. Det kan vara eldslukare, magdansörer och trollkonstnärer. Det musikaliska inslaget får toner av felor, vevliror och säckpipor. Utöver detta serveras det äkta mjöd och personalen går klädda i typiska medeltidskläder, 1400-tals känslan är häpnadsväckande. Maten är givetvis inspirerad av riktiga medeltidsrätter och om du vill resa tillbaka i tiden är det här rätt ställe att besöka!

5: Djuret

Menyn på Djuret är baserat på ett djur i taget. Restaurangen fokuserar på kött och erbjuder alltid två olika menyer: Lilla Djuret som består av fyra rätter samt en störa meny, Stora Djuret, där alla delar på djuret används. Restaurangen producerar köttet på ett så hållbart sätt som möjligt, utöver det odlar de även egna biodynamiska grönsaker och bearbetar mycket att köttet själva.

För att ditt besök hos Djuret ska bli så bekväm som möjligt erbjuder restaurangen bara en sittning per kväll. Det innebär en kväll utan stress där du kan luta dig tillbaka och njuta av maten.

Djuret - Pighead Du blir troligen inte erbjuden ett helt grishuvud, men det är sant att Djuret försöker ta tillvara på allt kött från djuren som de tillagar.


Funderar du på att besöka Stockholm hittar du en massa tips i vår Stockholmsguide! Vill du veta mer om Stockholms mat- och restaurangutbud rekommenderar vi någon av dessa texter:

Stockholms 10 hetaste restauranger just nu

Vegetariska & veganska restauranger i Stockholm

10 populära bruncher i Stockholm - för vardag och helg

5 restauranger i Stockholm med Michelinstjärnor

Stockholms 5 bästa kaffebarer