Vackert belägen vid Nidälven ligger historiska Trondheim. Staden är i dag ett stort utbildningscentrum med forskning inom teknik och medicin – det välrenommerade universitetet har över 30 000 studenter. Den livliga staden är också en av Norges främsta matstäder med många restauranger som fokuserar på lokala råvaror. Här är 5 tips på restauranger du inte får missa i Trondheim!

Avsmakningsmeny på restaurang Havfruen i Trondheim
Ända sedan 1987 har restaurang Havfruen serverat rätter tillagade av havets läckerheter

1. SuperHero Burger – ett måste för köttfantasten

Är du ute efter en saftig och rejäl hamburgare är SuperHero Burger värt ett besök. Restaurangen ligger centralt på Olav Tryggvasons gata 1, precis vid Bakke Bro, och har grymma burgare till rimliga priser. Oavsett om du är ute efter en enkel cheeseburgare eller en spännande burgare med otraditionella tillbehör – SuperHero Burger har något för alla hamburgerälskare. Med en avslappnad atmosfär har restaurangen snabbt blivit en av de mest besöka och omtyckta i Trondheim. På Comfort Hotel® Trondheim, precis runt hörnet från SuperHero Burger, bor du supercentralt i fräscha rum och med närhet till det mesta.

Foto: SuperHero Burger

2. Lokalt och exklusivt på To Rom og Kjøkken

En elegant restaurang med fokus på hög kvalitet gällande allt från råvaror till meny, bar och personal är To Rom og Kjökken. På Carl Johans gate 5, endast 5 minuter från trendiga och centrala Clarion Collection® Hotel Grand Olav, hittar du denna restaurang med otroligt hög standard. Genom att arbeta noggrant med lokala råvaror och delikatesser och förbereda dem i medelhavsstil har man blivit ett populärt restaurangval. På menyn kan du välja mellan allt från fisk- och skaldjur till lamm och anka – allt av högsta kvalitet och i underbara lokaler. Lämpar sig utmärkt till finsmakaren som vill ha en helhetsupplevelse med god mat och dryck i en exklusiv miljö.

3. The Rooftop – spännande meny på hög nivå

På sommaren kan du sitta på The Rooftop med panoramautsikt över Trondheim.

Ungefär 1 kilometer från Trondheims centrum, beläget i hamnen vid Trondheimsfjorden, ligger Clarion Hotel® & Congress Trondheim – ett av Skandinaviens största kongresshotell. Hotellet har 400 rum och 18 mötesrum. Dessutom har man en restaurang och bar på nionde våningen med magisk utsikt över fjorden. Här kan du avnjuta en spännande meny baserad på råvaror från regionen, där det nordiska köket möter asiatiska smaker.

4. Havfruen Fiskerestaurant – säsongens bästa fisk

Foto: Havfruen Restaurant

I den gamla stadsdelen Bakklandet, och med utsikt över Nidälven och de pittoreska små färgglada husen, ligger Havfruen Fiskerestaurant. Ända sedan 1987 har restaurangen serverat rätter tillagade av havets läckerheter. I historiska, unika och mysiga lokaler serverar man idag såväl lokala fisk- och skaldjursrätter i absolut världsklass. Restaurangen ligger som en pärla precis vid Gamla Bybron och har närhet till såväl Nidarosdomen (Nordens nästa äldsta domkyrka) och snygga designhotellet Comfort Hotel® Trondheim.

5. NordØst – det bästa av två världar

Kvarteret Solsiden vid Nedre Elvehamn, i stadens nordöstra del, har förvandlats till ett populärt bostads- restaurang- och shoppingområde. Nya och moderna byggnader samsas med gamla varvs- och industrilokaler som fått helt nya funktioner. I uteserveringarna utanför shoppingcentrumet myllrar det av liv från de många restaurangerna. Särskilt på sommaren är detta en otroligt vacker plats med utsikt över den lugna älven. NordØst startades sommaren 2015 med konceptet att kombinera asiatiska teknik med norska råvaror. Med några av Norges bästa kockar och med spännande maträtter som sjöcrepes med misomajonnäs har man snabbt blivit ett favoritställe att besöka. Bo nära Solsiden gör du bäst på Clarion Collection® Hotel Grand Olav – ett trendigt hotell i samma byggnad som konserthuset Olavshallen.

Sugen på en tripp till Trondheim? Här hittar du alla våra hotell i Norges tredje största stad.

Missa inte vår guide med 10 heta restauranger i Oslo.