MenyStäng
Mat & dryck

9 av de bästa alternativen till Noma i Köpenhamn

Att äta på Noma, som blivit utsett till världens bästa restaurang kan vara den mest stimulerande upplevelsen för både sinne och smaklökar, men vad händer när du vill ha mer? Du kanske redan har besökt Noma, du kanske inte får ett bord eller kanske helt enkelt inte har råd med det – då är det här listan för dig. Förbered dina smaklökar, här är en guide till några av Köpenhamns bästa alternativ till Noma. Och du, kom ihåg att boka bord!

Kryddor
Så vattnas det i munnen än? Det gör det i alla fall för oss. Självklart ska matupplevelsen kombineras med en helg i Köpenhamn

Amass

Före detta Noma-kocken, amerikanen Matthew Orlando äger och driver restaurang Amass. De beskriver sina matupplevelser med ett ord: spontanitet. Restaurangen ligger i industriområdet Refshaleøen i Köpenhamn vilket ger den en vass men samtidigt vacker personlighet. Grönsakerna och örterna du får på din tallrik kommer ofta från deras egen köksträdgård. Om du väljer att testa Amass kan du förvänta dig riktigt god gourmetmat då restaurangen konsekvent rankas som en av Köpenhamns bästa.

Relæ

relae_130809_0112Foto: Per Anders Jörgensen

Relæ ligger i området Nørrebro i Köpenhamn. De utmanar traditionella restaurangidéer genom att servera rätter som de anser vara gränsöverskridande och experimentella. Bli inte förvånad om du inte hittar en meny på deras hemsida, de har bestämt sig för att inte avslöja vad som serveras varje dag, allt för att öka spänningen. Restaurangen har en Michelinstjärna och rankades som nummer 56 på listan över världens bästa restauranger 2013. Testa Relæ om du vill uppleva ett kreativt kök som utmanar idéerna om vad en Michelinstjärnebelönad restaurang borde vara. De utmanar människors fördomar om gourmetmat och baserar hela sin verksamhet på kärleken till en sak – maten.

Bror

Kockarna Samuel Nutter och Victor Wågman har båda tidigare arbetat som souschefs på den världsberömda restaurangen Noma i Köpenhamn. Efter Noma påbörjade de sitt samarbete och öppnade en egen restaurang – Bror, som fokuserar på enkel och god mat, gjord på säsongens bästa råvaror hämtade från norra Europa. Restaurangen erbjuder ett nordiskt kök med en stil som befinner sig mellan hemvant och innovation. Precis som på Relae, finns menyn inte tillgänglig online men du kan beställa från en fast meny eller á la carte. Det finns 46 platser på restaurangen så se till att boka bord på förhand!

Geranium

geranium_nordic_food

Geranium rankades som nummer 42 på listan över världens bästa restauranger av Fine Dining Lovers 2014. Geranium drivs av kocken Rasmus Kofoed som utsågs till världens bästa kock 2011. Rasmus Kofoed är en av världens mest prisbelönta kockar i den världsberömda matlagningstävlingen Bocuse D’ore. Om man belönas i den tävlingen måste man vara riktigt bra. Geranium strävar efter att presentera mat som involverar alla sinnen. Visionen är att servera mat med gastronomisk klarhet och mångfald. År 2014 belönades Geranium med inte mindre än två Michelinstjärnor.

Radio

radio_nordic_food

Om du gillar ekologisk och nordisk mat är denna restaurang definitivt värt ett besök. Claus Meyer, den ledande kraften bakom New Nordic Cuisine Movement och medgrundare till Noma, har öppnat restaurang RADIO tillsammans med två yngre kockkollegor i Köpenhamn. Året innan RADIO öppnades anställdes två trädgårdsmästare och man planterade två hektar med grönsaker på helt ekologiska fält precis utanför Köpenhamn. Härifrån hämtas råvaror som serveras på restaurangen.

Fiskebaren

Om vi måste kategorisera skulle detta vara en fiskrestaurang. Men om vi är mer kreativa i vår beskrivning är detta snarare en modern skaldjursbar. Rätterna som kommer ut ur köket är fräscha, hälsosamma och utsökta, med noggrann uppläggning och väl genomtänkt stil. Förutom högkvalitativ fisk och skaldjur, letar Fiskebaren alltid efter bra lokala råvaror för att färdigställa rätterna. Du kan äta vid baren, slappna av i sofforna eller äta vid dukade bord på denna trendiga restaurang i Kødbyen. Om vädret tillåter kan du även sitta ute i kvällssolen.

Höst

hoest_design_nordic

Trots sin sparsmakade interiör har restaurang Höst redan vunnit tre internationella designpriser,bl. a. priset för världens bäst designade restaurang på Restaurant & Bar Design Awards. Som en del av Cofoco, ett extremt populärt ätkoncept som står för COpenhagen FOod COnsulting, har Höst snabbt blivit en av utmanarna som jobbar för att föra in den skandinaviska själen och enkelheten i maten de serverar. Cofoco-restaurangerna lägger fokus på enkelt och bekvämt men med hög kvalitet. Andra restauranger i gruppen inkluderar Restaurant Cofoco, VespaSpuntinoScarpetta RantzausgadeScarpetta Islands BryggeOysters & GrillLes Trois Cochons och Llama.

PONY

PONY är lillebror till den framgångsrika gourmetrestaurangen Kadeau. När Kadeau flyttade till större lokaler, blev den gamla lokalen på Vesterbrogade hem till nya PONY. Lokalen gjordes om och man skapade ett nytt koncept som innebär att de erbjuder gourmetmat men med ett enklare grepp. New name, new game! Denna nya, enklare stil betyder inte att de kompromissar med smakerna, det är fortfarande riktigt god mat baserad på de lokalt producerade råvaror som säsongen erbjuder. Varje dag serveras en förbestämd fast meny med fyra rätter som de kallar “The Pony Kick”.

Marv & ben

Marv & Ben (som betyder Märg & Ben) fokuserar på det danska köket och ligger på den vackra, gatustensprydda gatan Snaregade. Då de får sina ingredienser från sin egen trädgård Hanebjerggård på Nordsjälland, varierar menyn med säsongen och säkerställer att det som serveras är helt färskt. Maten som serveras är helt enkelt jordnära och opretentiös. Ett stort plus: när det kommer till ekologiska och biodynamiska viner, vet de verkligen vad de pratar om.

Läs mer

Så vattnas det i munnen än? Det gör det i alla fall för oss. Självklart ska matupplevelsen kombineras med en helg i Köpenhamn. Vi på Nordic Choice Hotels erbjuder fyra hotell i danska huvudstaden. Läs mer och boka här!

Vill du läsa mer om restauranger?

Här är 10 av våra favoritrestauranger i Stockholm

Spana in dessa 7 grymma restauranger i Malmö

3 bra vegetariska & veganska restauranger i Köpenhamn

7 härliga restauranger i Jönköping

9 restauranger du inte får missa i historiska Uppsala

Taggar

Senaste artiklarna

Bra jobbat!

Ditt lösenord har uppdaterats. Nu kan du fortsätta med något roligare, som att boka din drömvistelse!