Är du trött på att bara se skinka, köttbullar och korvar i långa rader på julbordet? Här är 11 knep som gör den mest köttfrälsta traditionalist vegotokig!

En samling bilder på vegetariska och veganska maträtter till julbordet.
Inspireras av våra vegetariska och veganska julbordsfavoriter nedan och laga ett grönare julbord som ALLA kommer uppskatta!

Letar du förgäves efter något grönt? Har du tröttnat på att bara äta potatis och vörtbröd hela julhelgen lång? Hamnar du i långa diskussioner med köttälskande farbror Göran som hävdar att det inte är jul på riktigt utan julskinka? Eller är det kanske tvärtom? Du lagar gärna vegetariskt till dina kära (men något kinkiga) släktingar men vet inte riktigt var du ska börja? Var inte rädd, i år kan julbordet bli en fest för alla!


Inspireras av våra vegetariska och veganska julbordsfavoriter nedan och laga ett grönare julbord som ALLA kommer uppskatta, köttälskare som vegetarianer och veganer. Recept finns på internet, men de flesta rätter går att komponera efter eget tycke.


1. Grönkålspaj med ädelost och valnötter


För vegansk paj, uteslut ädelosten och gör vegansk äggstanning (se recept nedan).


Grönkålspaj passar fint på julbuffén.


2. Sallad med avokado och granatäpple


Ta vilken grönsallad du vill och blanda med krämig avokado i bitar och krispiga granatäpplekärnor. Ringla över lite olja och flingsalt. En fest för både gom och öga.


Rött är julens färg. Det gifter sig finfint med gröna, krispiga blad.


3. Falafel istället för köttbullar


Den pyssliga gör egen falafel men det finns riktigt bra färdiglagad att köpa i de flesta matbutiker. Du hittar dem oftast i frysdisken.


Det bästa är att falafel nästan ser ut som köttbullar. Ta da! Nästan ett traditionellt julbord.


4. Risgrynsgröt


Risgrynsgröt är såklart vegetarisk redan från början, men blir vegansk med havre- eller sojamjölk istället för komjölk.


Risgrynsgröt är ett måste på julen. Glöm inte att sätta ut en skål till tomten!


5. Spansk tortilla


Helt enkelt en tjock potatisomelett som bäst tilllagas i långpanna i ugn. För lite extra julfeeling – hacka upp och blanda grönkål eller rödkål i äggsmeten.


Ljuvlig vegetarisk rätt som mättar många.


6. Rödbetssallad med valnötter, honung, grönt äpple och chèvrekräm


Kan göras vegansk med havrebaserad crème fraiche som smaksätts med pepparrot, nötter eller något annat gott. Låt kocken bestämma!


Vintern är rotfrukternas årstid. Och vad känns lyxigare på julbordet än en variant på den franska klassikern, Chèvre Chaud?


7. Grönkålspizza med chili och citron


Lyd vårt råd, googla receptet och laga i dag så du slipper dela pizzan med släkten på julafton. Du kommer inte att bli besviken. Det går såklart att göra pizzan med vegansk ost, om man vill.


Älskade grönkål. Finns det någon maträtt som du inte kan förhöja med din blotta närvaro?


8. Grönkålschips


På allas läppar redan 2013, men varför ändra ett vinnande koncept? Riv lagom stora bitar av grönkålen. Massera kålen med olivolja och släng i en långpanna. Sprid ut så de ligger så fritt som det går. Singla flingsalt över och in i ugnen. Tillaga på ca 200 grader tills de är krispiga. Man brukar få vänta ungefär 10 minuter.


Grönkålschips får numera anses vara en modern klassiker.


9. Sallad med brysselkål och apelsin


Stek brysselkålshalvor mjuka i olja eller smör. Häll i ett tärnat äpple, lite honung och stek lite mer. Servera ljummen med filead apelsin. Mums.


Barn kan tycka att brysselkål är lite skrämmande, men denna ljumna sallad är svår att inte gilla.


10. Fräst svartkål med vitlök och hasselnötter


Fräs svartkålen hett och snabbt med smör eller olja och vitlök i pannan. Häll i en skål och strö över så mycket hasselnötter som du vill. Ställ en skål med parmesanflingor och en annan skål med tärnat grönt äpple bredvid på bordet så kan de som vill kan smula lite smakrik ost eller krispigt äpple över rätten.


Och får vi lov, och får vi lov, att sjunga svartkålens visa?


11. Sauterade minimorötter


Sautera är ett fancy ord för att steka något snabbt på hög värme så att råvaran blir het utan att förlora sin spänst. Du kan i princip sautera vilka spröda grönsaker du vill. Vi gillar morötter för deras sötma, men även sugarsnaps eller haricot vertes är gudomliga när de fått vända i pannan.


Addera en färgklick på bordet med spröda morötter.




Recept på vegansk äggstanning


(Funkar till både paj och gratänger)



  • 2,5 dl havregrädde

  • 0,5 dl havremjölk

  • 4 msk vetemjöl

  • Salt, peppar och paprikakrydda


Rör ihop de blöta ingredienserna först, vispa sedan i de torra och ner i pajen. Sedan är det bara att skjutsa in i ugnen och vänta tills hela härligheten fått lagom med färg. Bon appétit!