MenyStäng
Mat & dryck

Prisbelönt och smakrikt – 5 restauranger du inte får missa i Stavanger

I sydvästra Norge, i Rogaland fylke, ligger Stavanger – Norges tredje mest befolkade tätort. Stavanger har ända sedan 1970-talet varit både Norges och hela Nordens procentuellt snabbast växande stad – mycket tack vare att den är bas för Norges oljeproduktion i Nordsjön. I en storslagen omgivning med fjordar, berg och vita stränder har Stavanger växt fram till ett populärt turistmål. Närheten till färska råvaror av högsta klass har bidragit till ett starkt utbud av smakfulla restauranger. Här tipsar vi om 5 restauranger och matfestivaler i mysiga Stavanger!

Preikestolen
Berömda utflyktsmålet Preikestolen

Naturen i och runt Stavanger är sagolikt vacker. Preikestolen är en välbesökt och berömd fjällplatå som stoltserar 600 meter över Lysefjorden – härifrån har du en magisk utsikt över landskapet. Staden är också känd för sina välbevarade och populära trähus. Även som kultur- och matstad ligger Stavanger i topp. Med sin närhet till färska råvaror och delikatesser lockar staden matälskare och kockar från hela världen, och här finns ett stort utbud av härliga restauranger. Stadskärnan är relativt kompakt och gör det enkelt att till fots ta sig runt mellan sevärdheter, shopping och restauranger.

RE-NAA – exklusivt och prisbelönt

Sven Erik Renaa är kock på den prisbelönta och exklusiva restaurangen som bär hans namn. RE-NAA ligger nära stadens domkyrka och erbjuder klassiska rätter med en modern tvist. På så sätt speglar restaurangen den pulserande vibben av Stavanger som stad. Samtidigt läggs otroligt stort fokus på råvarorna – här arbetar man med färska kvalitetsråvaror i alla led. Skaldjur, fisk, grönsaker, vilt och svamp – allt finns i Stavangers närhet och tillagas på bästa sätt på restaurangen. Clarion Collection Hotel Skagen Brygge ligger precis vid stadens kaj – endast några hundra meter från restaurangen. Med en idyllisk utsikt över hamnen bor du på ett stilfullt hotell som vunnit pris för sin arkitektur.

Roligt, gott och avslappnande på Kitchen & Table

Clarion Hotel Stavanger är ett personligt hotell med stadens kultur- och nöjesliv inom nära räckhåll. Hotellets atmosfär är fylld av konstnärlig anda, design och personligt bemötande. På hotellet hittar du också Kitchen & Table – en restaurang som blandar spännande smaker från Manhattan med lokala delikatesser från Stavanger. Konceptet har som syfte att erbjuda en atmosfär av Fun Dining – i motsats till Fine Dining – och göra det både enklare och roligare att umgås ute. På Kitchen & table kan du njuta av god mat och dryck i en trevlig och avslappnande atmosfär.

Restaurangen Kitchen & Table.

Tango  – riktigt god mat i lugn atmosfär

Söker du efter ”rough fine dining” är Tango på Torgterrassen  definitivt värt ett besök. Här får du en härlig upplevelse när du besöker Vestlandet i Norge. Här får du en intim atmosfär och med endast 30 sittplatser så är det här en väl värd upplevelse. Här väntar råvaror av högsta kvalitet, noga utvalda av kockarna. Såväl menyn som vinlistan förändras kontinuerligt. Clarion Collection Hotel Skagen Brygge hittar du endast 300 meter bort. Från hotellet kan du avnjuta en idyllisk utsikt över hamnen och det närliggande gamla Stavanger – som faktiskt är norra Europas bäst bevarade trähusområde. Dessutom hittar du sevärdheter som Preikestolen, Lysefjorden och vakttornet Valberget på behagligt avstånd.

Foto: Tango

Sabi Omakase – populär och intim sushi i världsklass

I stadens östra delar ligger den mycket populära och omtalade restaurangen Sabi Omakase. Restaurangen är en av Norges mest exklusiva sushirestauranger och har mottagit en stjärna i Guide Michelin både 2017 och 2018. Endast 10 gäster får plats på restaurangen samtidigt vilket gör att tidsbokning lång tid i förväg är ett måste. Sitt ner runt baren och betrakta Sabi Omakases sushimästare göra stadens bästa sushi för dig och dina vänner. Comfort Hotel Stavanger har gångavstånd till nöje, shopping och kollektivtrafik och är en utmärkt bas för ditt besök i staden. Hotellet ligger i den gamla välbevarade delen av Stavanger med bebyggelse från 1700- och 1800-talet.

Foto: Sabi Omakase

Gladmat Food Festival – för matälskare från hela världen

250 000 matälskare och kockar från hela världen samlas i Stavanger i juli varje år för Norges största matfestival, Gladmat. Om du älskar kvalitetsråvaror, traditionella smaker, spännande fusioner och trevligt sällskap ska du inte missa denna fyradagarshyllning till mat. Njut av staden såväl som maten och prova både internationella och lokala smaker. Här är priset billigt och variationen stor.

Besökare på Gladmat. Foto: Tord Paulsen


Mer läsning

6 anledningar att älska Stavanger

Norges sydkust: Städer och upplevelser från Stavanger till Oslo

Taggar

Senaste artiklarna

Bra jobbat!

Ditt lösenord har uppdaterats. Nu kan du fortsätta med något roligare, som att boka din drömvistelse!

Please note

Are you sure that you want to change language?

Please note that if you have initiated a booking or logged in to My page, you will have to start over.