God mat och dryck toppar ofta to-do-listan för Rigas alla besökare. Här får du 12 tips på Rigas mest populära restauranger!

Otroligt inbjudande desserter på restaurangen  3 Pavāru restorāns.
Presentationen av maten är en stor del av upplevelsen på 3 Pavāru restorāns. Foto: 3 Pavāru restorāns

Yes, det är sant vad alla säger. Mat och dryck är generellt mycket billigare i Lettland och vi matälskare kan unna oss besök på lyxigare restauranger - utan att gå i personlig konkurs.

Vi hjälper dig att hitta rätt i Rigas matdjungel med 12 restaurangtips plus ett bonustips för dig som reser hit under sommaren!

Här kan du se fler tips på sevärdheter i Riga.

#1 Lido - restaurangkedjan med generösa bufféer

Restaurangkedjan Lido har gjort sig känd för att servera god, prisvärd, lettisk mat. Utbudet är stort och du får dessutom mycket för pengarna. Atmosfären beskrivs som trevlig och familjevänlig. Kanske inte förstahandsvalet för en romantisk middag på tu man hand, men perfekt för en schysst lunch eller en mer casual middag på stan.

Lido har ett helt gäng olika restauranger runt om i Riga. Nedan ser du adressen till den största.

Restaurang: Lido

Typ av mat: Klassiskt lettiskt

Var: Krasta iela 76

#2 Riviera - när medelhavet smakar som bäst

Skaldjursplatå, antipasti, entrecôte, tartare, carpaccio… Tröttnar vi någonsin på la Mediterranean cusine? Nä. Trodde väl inte det. Restaurang Riviera kombinerar det bästa från Italien, Spanien, Frankrike och Grekland och kompletterar menyn med en vinlista där bara det bästa är gott nog. Och lycka till med att välja efterrätt. Just sayin’.

Kom ihåg att boka bord i förväg för att inte missa denna medelhavspärla!

Restaurang: Riviera

Typ av mat: Medelhavet

Var: Dzirnavu iela 31

#3 Vincents - gourmetrestaurang med stjärnglans

Restaurang Vincents är idag en av Rigas främsta gourmetrestauranger med ett rykte som lockat till sig både den ena och den andra kändisen genom åren. Gör som Elton John, Prince Charles och kejsaren av Japan och njut av fine dining när den är som bäst!

Quality of the product is essential to highlight the best characteristics of the food, to please the customer and to make them return - Oskars Sprukts, kökschef på Vincents

Restaurang: Vincents

Typ av mat: Gourmet

Var: Elizabetes iela 19, ca 15 minuters promenad från Gamla stan

Restaurang Vincents i RigaMatkreationerna på Vincents är rena rama konstverk. Foto: Renaris Koris

#4 12/21 - restaurangen med Rigas charmigaste fasad

Restaurangen 12/21 är inte bara omåttligt populär för sitt kök, utan har även en av Rigas charmigaste fasader! Med målningar av kor och slingrande blommor mot en lysande och vacker havsblå husvägg är det svårt att inte slå sig ner på den mysiga uteserveringen. Välj och vraka mellan kötträtter, fisk eller klassiskt lettiskt. En saftig köttbit ligger på drygt 36 euro för 270 g. Glöm inte att beställa in ditt val av side orders och något gott att dricka.

Restaurang: 12/21

Typ av mat: Gourmet

Var: Jauniela 16, i Gamla stan

#5 3 Pavāru restorāns - prisbelönade kockar

3 Pavāru restorāns, som betyder “De 3 kockarnas restaurang” på svenska, bjuder på en elegant och mysig miljö med vacker fiskbensparkett. På 3 Pavāru restorāns lagas maten i ett öppet kök och de tre kockarna har ända sedan starten 2011 vunnit lokalbefolkningens hjärta och belönats med fina priser. En huvudrätt ligger på ca 24 euro.

Restaurang: 3 Pavāru restorāns

Typ av mat: Internationellt, Europeiskt, lettisk, centraleuropeiskt

Var: Torna iela 4

Restaurangen 3 pavari i RigaMaten är en stor del av att resa, så passa på att unna dig något extra på 3 Pavāru restorāns när du är i Riga. Foto: 3 Pavāru restorāns

En efterrätt från restaurangen 3 pavari, i RigaHär ser man till minsta detalj i presentationen av maten. Foto: 3 Pavāru restorāns

#6 Muusu - mat som konstverk

På restaurangen Muusu står detaljerna i fokus, vare sig det handlar om mat, inredning (inspirerad från Norden) eller keramik. Presentationen av rätterna är som ett vackert konstverk och det känns nästan tråkigt att hugga in med kniv och gaffel. Muusu har även bra alternativ för vegetarianer, veganer och glutenintoleranta. Välj om du vill sitta på deras trevliga uteservering eller inomhus. Restaurangen har hela tre våningar med en avslappnad lounge högst upp. En huvudrätt kostar ca 20 euro.

"The strength of Muusu is our chef, Kaspars Jansons. We are not afraid to claim that he is one of the best chefs in the city." - Muusu

restaurang muusu rigaEn sen brunch, utekväll med vännerna eller ett speciellt tillfälle? Foto: Muusu

restaurang muusu interiör rigaMed nordiskt tema på inredningen satsar man på rena linjer, tegelväggar, linnetyger och trä i kombination med metall. Foto: Muusu

Restaurang: Muusu

Typ av mat: Europeiskt, Lettisk, Östeuropeiskt, centraleuropeiskt

Var: Skarnu iela 6, inte långt från sevärdheten St Peterskyrkan

#7 Biblioteka No1 - restaurangen i parken

Cocktails, vin, lunch, middag, fine dining eller söndagsbrunch? Det spelar ingen roll vad du är sugen på - på Biblioteka No 1 kan det inte bli fel. Restaurangen har ett stort utbud på både mat och dryck och du njuter av delikatesserna i en vacker park i centrala Riga. En kötträtt ligger på ca 30 euro.

Missa inte brunchen på söndagar!

Restaurang: Biblioteka No 1

Typ av mat: Lettisk, centraleuropeiskt, internationellt

Var: Terbatas iela 2

#8 Dome fish restaurant - när fisk och skaldjur får huvudrollen

Hotellrestaurangen Dome fish restaurant tar sitt uppdrag på allvar som fisk- och skaldjursrestaurang. Här finns både À la carte, avsmakningsmeny, lunch och möjlighet att äta uppe på deras takterrass. Ostron, kaviar, dagens fångst… Dome fish restaurant checkar av det mesta på fiskälskarens lista. Var beredd att betala runt 27 euro för en huvudrätt.

Restaurang: Dome fish restaurant

Typ av mat: Fisk och skaldjur

Var: Miesnieku iela 4

#9 Steiku Haoss - “Steak house is our weakness…”

“... and we know what it takes.” Med de orden börjar restaurangen Steiku Haoss sin berättelse om deras matfilosofi. Låter minst sagt lovande för den som börjar dreggla vid tanken på riktigt bra kött och egengjorda marinader. Här kan du till och med köpa med dig färdigmarinerat kött hem till grillen! Billigaste köttbiten ligger på 17 euro och den dyraste på 29 euro. Priset inkluderar bara köttet, så lägg 3-5 euro på tillbehör som bakad potatis, grillade grönsaker, lökringar och goda såser. Mmm.

Restaurang: Steiku Haoss

Typ av mat: Steakhouse, grill

Var: Terbatas iela 41/43

#10 Kaļķu vārti - bred meny med något för alla

Vad passar inte bättre än att uppleva det lettiska köket i historiska Gamla stan, Rigas hjärta? Kaļķu vārti erbjuder en bred meny där det finns något för alla. Här får både maten och servicen höga betyg av sina gäster. Inredningen har inslag av lettiskt etniska mönster där “Nordic light-beige colours” står i centrum. Bäst av allt? Här äter du gott utan att tömma plånboken. En huvudrätt kostar ca 18 euro.

Restaurang: Kaļķu vārti

Typ av mat: Lettisk, östeuropeiskt

Var: Kaļķu iela 11b

En huvudrätt på restaurangen Kalku Varti i RigaBland annat fantastiska fiskrätter står på menyn hos Kaļķu vārti. Foto: Kaļķu vārti

En efterrätt på  restaurangen Kalku Varti i Riga... likaså efterrätter som du aldrig sett dem förut. Foto: Kaļķu vārti

11# Zilā Govs - lettiska kossor på menyn

Restaurangens namn, Zilā Govs - eller Blue Cow - är egentligen namnet på en lettisk boskapsras. Med tanke på att man ärar lettiska kossor högt här, är det föga förvånande att menyn går under tema lettiskt och steakhouse (självklart finns Blue Cow på menyn!). Råvarorna som köps in kommer från flera eko-vänliga gårdar runt om i landet.

Restaurang: Zilā Govs

Typ av mat: Steakhouse, lettiskt

Var: Meistaru iela 21

12# Rozengrāls - unikt medeltidstema nere i källarvalv

Här har du en spännande restaurang med medeltidstema, djupt ner i källarvalv i mysiga Gamla stan! Vi snackar personal med tidstypiska kläder, underhållning med dans och musik och en mängd tända ljus. På Rozengrāls känner du av historiens vingslag och bjuds på ett gästabud som inte liknar något annat i Riga. En huvudrätt kostar runt 12 euro.

Restaurang: Rozengrāls

Typ av mat: Lettiskt, östeuropeiskt

Var: Rozena 1

Bonustips för sommarresenären - terrasser och strandliv i Jurmala

Ska du till Riga på sommaren? Då ska du absolut göra en dagsutflykt till den närliggande staden Jurmala! Här hittar du många trevliga restauranger och terrasser på Majori street och längs med stranden. Perfekt om du vill varva svettig sightseeing i Riga med svalkande dopp och strandliv. Hit tar du dig enklast med tåg. Resan tar ca 40 min.

Var: Jurmala, tågstation Majori


Planerar du att besöka Lettlands grannland Litauen också? Läs mer om vårt hotell i Vilnius här.

Vill du ha mer tips och inspiration om weekendresmål besök våra weekendsidor eller läs någon av artiklarna:

5 bästa restipsen för en weekend i Riga

Romantisk weekend: Idéer för par i Stockholm

Spaweekend – 5 tips på lyxiga span

Golfweekend i Sverige – vi guidar dig till riktigt bra golfupplevelser

Ta en weekendresa till trendiga Helsingfors – 4 tips till resan