MenyStäng
Mat & dryck

Vatos – Söders nya bar med sydamerikansk touch

Publicerad 23 februari 2017

På Clarion Hotel Stockholm vid Skanstull på omtyckta Södermalm har cocktailbaren Vatos slagit upp dörrarna. Vatos betyder polare på spanska och här är stämningen välkomnande och intim. – Jag ser mig själv som en värd, inte som en bartender, säger Vatos barchef Paulo Rodriguez. Han delar med sig av sina bästa drinktips och berättar vad man kan göra med 4 kilo (!) kaktus. 

Barchef Paulo Rodriguez

Paulo Rodriguez är barchef på Vatos, som hör till Eatery Social på Clarion Hotel Stockholm.

Vatos hittas på övervåningen till restaurangen Eatery Social, med bästa läge på populära Clarion Hotel Stockholm. Precis som den tillhörande restaurangen, hämtar också baren sin inspiration från Sydamerika. Upplevelsen är också något annat, utöver det man har i glaset. På Vatos ryms endast 50 personer, vilket gör baren till en liten, intim och personlig mötesplats. En lekfull plats där alla ska känna sig välkomna.
– Service ska vara hela vägen och inte bara när det blir ens tur i baren, säger barchefen Paulo Rodriguez, när vi besöker honom under Vatos öppningsvecka.

På Vatos ryms endast 50 personer, vilket gör baren till en liten, intim och personlig mötesplats.

Lysande glas - en del av upplevelsen

Inredningen och ljussättningen på Vatos är nästan lika viktig som det man serverar. Om du besöker baren kommer du att förstå vad vi menar. Även om all inredning inte riktigt är på plats när vi kommer på besök så har Paulo jobbat kreativt med ljuset, vilket man också tydligt ser på drinkarna han serverar. Vissa lyses upp på ett annorlunda sätt.
– Ljuset är en av de viktigaste delarna när man skapar en levande miljö, hävdar Paulo.
– Genom att ha en mindre cocktailbar har jag möjlighet att erbjuda gästen personlig och högklassig service. Som bartender ska man kunna vägleda sin gäst till något de tycker om. Det är ju väldigt personligt vad man definierar som "något gott".
Namnet Vatos kommer från ett mexikanskt slang för ordet polare. Tanken är att man ska vidga sig och skapa en avslappnad relation till gästen.

"Som bartender ska man kunna vägleda sin gäst till något de tycker om. Det är ju väldigt personligt vad man definierar som 'något gott'".

En kreativ plats där kunskap delas

I baren finns 22 platser där man sitter vid en stor köksö. Där kan man sitta och se på när bartendern skapar sina verk. Här finns också möjligheter att lära sig bartekniker och drinkhistoria genom cocktailskolan som hålls. – Cocktailskolan skapar en bra och avslappnad gemenskap. Det är ett forum där man har möjligheten att ställa frågor till mig. Deltagarna får lära sig att göra bra drinkar med enkla redskap och jag får chansen att dela min kunskap, berättar Paulo.

Paulo, barchef på Vatos, kommer hålla i cocktailkurser och dela med sig av sin kunskap.

Under cocktailskolan får man lära sig barteknik och drinkhistoria.

En alkoholfri drink ska också vara välarbetad

Paulo har naturligtvis också en tanke kring kring nyttigare och alkoholfria alternativ och vill inte begränsa gästen i detta. Alkoholfria alternativ finns redan och kommer att synas ännu mer framöver.
– Här finns stor potential att dela sitt hantverk och laga välarbetade alkoholfria alternativ. Även med de alkoholfria alternativen kommer jag att experimentera med mexikanska smaker. Exempelvis håller jag på att ta fram en kokos/mandel/lime-drink. Min ambition är att skapa en drinklista som precis alla ska kunna ta del av, berättar Paulo stolt.

På Vatos ska det finnas alternativ för alla.

Ett grönt slem blev ett fantastisk resultat

Vatos erbjuder kunderna nya smakupplevelser med ypperlig service och en unik, personlig och modern känsla. På menyn hittar du till exempel åtta olika signaturdrinkar där man utgått ifrån barens unika samling av tequila. Drinkarna skapas med genuin passion och med hänsyn till råvarorna. Kaktusjuicen är ovanlig sådan och något som Paulo använder för att ta smakupplevelsen till en ny nivå. – Jag beställde 4 kilo kaktus och visste inte riktigt vad jag skulle göra med det. Så jag skickade allt till vårt juiceföretag. Sedan fick jag tillbaka ett kilo grönt slem. Jag arbetade med juicen, silade och fick ut 100% kaktusjuice.
För den som inte smakat på kaktus kan vi berätta att det påminner om röd paprika, grön paprika och gurka. -Men det kan också smaka mot chilihållet, vilket är en väldigt cool och modern kombination, säger Paulo, barchef på Vatos.

Kaktusjuicen är en ovanlig ingrediens som tar smakupplevelsen till en ny nivå.

Drinkarna skapas med kärlek där man utgått från barens unika samling tequila.


Skrivet av: Emma Eriksson. Praktikant, Digital Content Marketing, Nordic Choice Hotels

vatos-interior-nightclarion-hotel-stockholm.jpg

Fakta: Vatos, Eatery Social

  • Öppettider: Öppet på förfrågan (kika in på Vatos hemsida för att få veta mer)
  • Hitta hit: Eatery Social på Clarion Hotel Stockholm
  • T-bana: Skanstull
  • Adress: Ringvägen 98, 104 60 Stockholm
  • Kontakt: mailto:skanstull@eaterysocial.se
Barchef Paulo Rodriguez

Fakta: Paulo Rodriguez

Ålder: 35
Yrke: Bar Manager, Vatos
Familj: Fru och två små barn
Bor: Östermalm
Intressen: Familjen
Karriär: Har jobbat på Nordic Choice Hotels sedan 2013
Favoritbar i världen: Mexico City och Fifty Mils
Tråkigaste drinken: Finns ingen tråkig drink, bara tråkiga sätt att tillaga drinkar

Senaste artiklarna