Gå till innehåll
Möten & event

5 helt unika julbord

|

Nu är det äntligen den tiden på året igen. Tid för julbord! Julbord är alltid mysigt och trevligt, vare sig den avnjuts med jobbet, familjen eller vännerna. Men vad bör du egentligen tänka på när du bokar julbord? Är det klassiska julbordet alltid bäst eller vågar du testa något nytt? I så fall vad? Vi har handplockat ett par julbord som sticker ut från mängden. 

En traditionell julskinka

En traditionell julskinka på Hotel C i Stockholm.

Ett annorlunda alternativ

Är du i Stockholm och vill få en julbordsupplevelse utöver det vanliga? Vad sägs om att starta kvällen i en -7 gradigt kall bar, helt gjord av is? För att sedan värma upp med varm glögg i en mysig restaurang, såklart. Precis så kan din kväll på Hotel C Stockholm starta.

Läs mer om Hotel C Stockholms Icebar här.

Ja, Icebar är faktiskt helt gjord av is.

Hotel C Stockholm har serverat julbord fem år i rad och har under tidigare år samarbetat med Plura Jonsson och Catarina König. I år är det mästerkocken och kökschefen Patrick Hallbäck som vägleder dig och ditt sällskap genom hela julbordet.

Kristofer Skoglund, Director of Sales & Marketing på Hotel C Stockholm, berättar att de i år har valt att förnya de gamla julbordstraditionerna en aning.
– Maten serveras i år vid bordet på större fat som hela sällskapet delar på. Vi kan göra en bättre presentation av maten och mindre spring för gästerna som inte behöver resa sig innan det är dags för efterrätten. Dessutom vill vi med denna servering minimera matsvinn, jämfört med traditionell julbordsbuffé. Det ären viktig del i vårt miljöarbete.

– Genom att servera maten på detta vis serverar jag er även den gastronomiska helhetskänslan av den svenska julen, förklarar hotellets kökschef Patrick. Jag vill ge chansen att smaka på hela julen och blandar tradition och passion med mina personliga favoriter. Totalt är det fyra serveringar under sittningen, som avslutas med en buffé av ostar och desserter. Så välkomna in, slå er ner och känner er som hemma. Låt oss sedan ta hand om er hela kvällen medan ni pratar, skrattar och äter gott i en avslappnad miljö.

Kristofer Skoglund, Director of Sales and Marketing på Hotel C Stockholm

Drinkar på nytt vis på Icebar.

Chokladälskare? Utanför Stockholm väntar platsen för dig.

Aronsborg Konferenshotell ligger vid sjön Mälaren, en knapp timme nordöst om Stockholm. Hotellet serverar klassiskt svenskt julbord till alla olika slags gäster. Konferensgäster, privata sällskap, företag och… chokladälskare. Aronsborgs specialitet på julbordet är inte helt chockerande: choklad. Här få du möjlighet att testa praliner i alla dess former och smaker. Utöver dessertbordet så är lax och ägghalvor populärast bland gästerna, berättar Camilla Runnedal, Director of Sales & Marketing. Hon berättar också att många gäster vill köpa med sig praliner hem efter att ha smakat dem på julbordet. Det är ett bra betyg.

Du kan äta mer än bara chokladpraliner, vad sägs om ett chokladhus?

Aronsborg erbjuder även aktiviteter i form av bakning, drinkskola på temat jul, självklart pralintillverkning med hotellets egna chokladmästare och mycket mer. Här finns det oändliga möjligheter av olika aktiviteter, så passar inte pralintillverkning kan det ordnas en julfest med nattklubb för dig och ditt sällskap istället. Läs mer om alla aktiviteter och möjligheter här.

En julshow utan dess like

Clarion Hotel Malmö Live, som ligger centralt i Malmö, med bara några hundra meter från Malmös Centralstation, får du njuta av ett julbord signerat av Tareq Taylor. Julbordet serveras sammanlagt åtta dagar, fyra av dessa bjuds det även på förstklassig underhållning av Johan Rünow, Bröderna Olsen och Vengaboys.

Julpyntade Clarion Hotel Malmö Live går inte av för hackor.

Clarion Hotel Malmö Live har serverat julbord sedan hotellets öppning år 2015.  Trots den korta tiden har mycket hunnit ske. Redan under det första julbordet gick huvudstjärnan på scenen ned på knä och friade till sin tjej som satt i publiken. Historien slutade lyckligt med ett JA.

Clarion Hotel Malmö Live fasadClarion Hotel Malmö Live.

Utsikt från hotellet

Norskt klassiskt julbord

Föredrar du ett klassiskt julbord med en mysig och äkta fjällupplevelse? Då har vi något för dig på Norefjell Ski & Spa. Ett skid- och spahotell beläget på Norefjell, omringat av vacker fjällnatur, med bara 1,5 h bilfärd från Norges huvudstad Oslo. Här har det serverats ett traditionellt norskt julbord så länge man kan minnas. Och vill du boka bord här bör du vara ute i god tid, de första bokningarna brukar trilla in redan i januari. Utöver underbar mat och den mysiga fjällkänslan erbjuder hotellet underhållning i form av kända artister och komiker. Läs mer om hotellets julbordspaket med övernattning inkluderat här.

Ett snötäckt Norefjell Ski & Spa

Ribbe & pinnekjøtt

På Norefjell Ski & Spa är det ribbe och pinnekjøtt som går åt mest på buffén. Och vad är detta undrar då alla svenskar? Jo det är två av de mest typiska julbordsrätterna i Norge, ”ribbe” är vad svenskar kallar revbensspjäll och ”pinnekjøtt” är rimmad lammbringa. Så passa att smaka av detta innan delikatesserna tar slut. Marianne Frostad, Sälj- och konceptledare på Norefjell Ski & Spa, påpekar att du inte måste vara ute redan i januari med din julbordsbokning, i slutet av sommaren fungerar också.

Avsluta kvällen med ett besök på hotellets spa

Vintermeny på The Thief

Istället för en klassisk julbuffé serverar The Thief en vintermeny. Menyn tar avstamp i skandinaviska köket och använder råvaror för säsong, som blåmusslor, hälleflundra, renkött, potatispuré, örtkräm med mera. Är ditt sällskap över 10 personer har köket komponerat två olika menyer som sällskapet kan välja mellan, en trerätters och en femrätters. Denna vintermeny är tillgänglig redan från 20 november och ända fram till 30 december. För att garanterat få ett bord det datum du vill, kan vi tipsa dig om att boka så fort som möjligt. Läs mer om Oslos mest otraditionella julbord och boka här.

Maten smakar extra bra i trevligt sällskap.

Hoppas att du har fått en dos av härlig julbordsinspiration och några värdefulla tips på var du kan boka in julbordet i år! Här hittar du alla våra julbord i Sverige!


Läs mer

Vill du ha mer tips och trix till ditt julbordsfirande? Spana in de här användbara tipsen.

Vill du läsa vidare om julbord i Norden kan du läsa vår stora guide här.

Sugen på att besöka en mysig julmarknad? Här hittar du Skandinaviens bästa julmarknader. 

Undrar du hur våra skandinaviska grannar firar jul? Läs mer om det här.

Vill du hjälpa behövande barn i familjer som inte har det så lätt? Bidra till Nordic Choice Hotels julklappsinsamling.