Nära hjärtat

Oslo är Europas miljöhuvudstad 2019 och detta är våra bidrag

I år var det Oslo som hade gjort sig förtjänt av att utses till Europas miljöhuvudstad. Här kan du läsa om vad våra hotell bidrar med till Norges huvudstad och resten av planeten.

Oslo city

2019 är miljöhuvudstadsåret för Oslo, Norge. Utmärkelsen visar att staden vill bli mer klimat- och miljövänlig och gör något för att uppnå detta.

Varje år utses en stad till europeisk miljöhuvudstad av Europakommissionen. En del av juryns motivering till att ge priset till Oslo handlar om att klimat och miljö går som en röd tråd genom stadens alla politiska områden.

Detta är också viktigt för oss: det ska vara fokus på miljö och klimat i allt vi gör. Vi anser att en av våra absolut viktigaste uppgifter är att reducera miljöpåverkan. Därför gör några av våra hotell i Oslo följande:

Quality Hotel™ 33 utnyttjar kaffet maximalt

Quality Hotel™ 33 på Økern i Oslo har ett samarbete med Gruten, ett företag som samlar in kaffesump som annars bara hade kastats, och istället använder kaffesumpen till att bland annat odla ostronmussling och tillverka body scrubs och tvålar av den återvunna restprodukten.

Lokalen där Gruten odlar ostronmussling ligger 500 meter från Quality Hotel 33, och därför är det helt naturligt för hotellet att köpa in lokal ostronmussling till deras Top Floor-restaurant därifrån.

Bättre för miljön kan det väl inte bli – särskilt inte när svampen fraktas till hotellet på cykel!

gruten-quality-hotel-33Produkter tillverkade av kaffesump som annars enkelt hade kunnat hamna i soporna.

Clarion Hotel® The Hub odlar mat på taket

Clarion Hotel The Hub, mitt i centrala Oslo, har Nordens största takåker – GrowHub. Med den testas ett helt nytt sätt att odla frukt och grönsaker mitt i stan, som både är ekonomiskt och hållbart. Med detta initiativ vill hotellet vara en förebild, för att framtidens tak ska vara gröna.

Den kommer vattnas med regnvatten och gödsel från komposterat matavfall från hotellets restaurang. Takåkern kommer producera cirka 10 000 st. grönsaker per år som i sin tur serveras i hotellrestaurangen.

Clarion Hotel The Hub rooftop Den 200 kvadratmeter stora takåkern kommer servera mat som inte har behövts transporteras till hotellet

Detta gör alla våra hotell för vår planet:

Minskar användning av plast

Varje minut hamnar 15 ton plast i havet. Därför var det en självklarhet för oss att säga ja när vi blev tillfrågade om att delta i Plaststafett med Hurtigruten och miljöorganisationen WWF. Det innebär att alla våra hotell ska sluta helt och hållet med onödig användning av plast- och engångsprodukter, och att vi dessutom ska få full kontroll över vart plastavfallet faktiskt tar vägen.

Redan innan detta initiativ lade Comfort Hotel® in sig på rehab för plastmissbruk. Vad det har inneburit kan du läsa om här.

plastic-waste-ocean

Tänker återvinning i alla led

Ett av våra mål är att vi innan 2021 ska återvinna 99 % av allt avfall. Hotellen ska tänka återvinning i alla led, öka möjligheterna för källsortering, köpa återvunna produkter och lära de anställda att tänka miljövänligt.

Minskar transport och därmed utsläpp

Transport bidrar till utsläpp av växthusgaser och det är ett problem för både vår och våra djurs hälsa. Därför ska vi minska på transporter. Dessutom, innan 2021 kommer vi klimatkompensera 100 % av de transporter som fortfarande är nödvändiga.

green-woods-transport

Tillsammans med våra leverantörer har vi infört volymrabatter som gör att hotellet kan lägga större beställningar. Detta, i tillägg till bättre beställningsrutiner, leder till att det blir färre leveranser till hotellen.

En extra bra sak: Flera av våra leverantörer samkör!

Serverar endast fisk och kött

Vi vill självklart inte servera mat som kommer från tillverkning som involverar djurplågeri eller utrotning, eller tillverkning som skadar miljön. Därför har vi använt WWFs fiskguide – en konsumentguide för hur man väljer miljövänlig fisk och skaldjur – till att ta fram en lista över kött- och fiskprodukter som vi ska undvika. Denna lista följs av alla våra hotell.

Se rödlistan här.

Vidtar åtgärder för mindre matsvinn

Du känner kanske till uttrycket “magen är mätt före ögat”? Ta en titt på denna bild:

fulle tallerkener matavfall

Samma mängd mat men det ser ut att vara mer på den till vänster, eller hur? Våra hotellrestauranger upptäckte att mindre tallrikar leder till mindre matavfall eftersom gästerna lägger upp mindre mat och därmed äter upp mer av det som finns på tallriken.

Matavfallet minskade faktiskt med hela 20 % genom att byta tallrikar. Size matters.

Alla våra hotell har ISO 14001-certifiering

ISO 14001 är ett samlingsnamn för internationella miljöstandarder och verktyg som hjälper företag att minska sin miljöpåverkan. Denna certifiering dimper bara inte ner i hotellets brevlåda en vacker dag – det måste finnas ett tydligt fokus på miljöförbättrande åtgärder, resultaten måste registreras och målen justeras varje år för att man ska kunna bli ISO 14001-certifierad.

Varje hotell har en miljökoordinator som ansvarar för att miljöarbetet genomförs och registreras och alla medarbetare utbildas. Varje år blir vi dessutom reviderade av en extern firma som kontrollerar att vi fortfarande förtjänar certifieringen.

woods-sun

WeCare

Andra saker som vi gör är att kontinuerligt minska användandet av farliga kemikalier, minska vattenförbrukningen och reducera energiförbrukningen. Dessutom har vi som mål att så många hotell som möjligt ska drivas med förnybar energi.

WeCare är samlingsbegreppet för vårt dagliga arbete med att ta tillvara människor, miljö och lönsamhet. Vi ska skapa möjligheter för människor i och utanför vår verksamhet, och vi ska driva vår verksamhet med minsta möjliga påverkan på miljön. För det finns ingen business på en död planet.

Intresserad av att läsa mer om vårt arbete med hållbarhet och WeCare? Här finns mer information.

Om du hellre vill se och höra mer om WeCare, kan du göra det här: