MenyStäng
Nära hjärtat

Ligger Sveriges mest miljövänliga hotell i Solna?

Häng med till Quality Hotel™ Friends i Solna, norr om Stockholm. Hotellet som aspirerar på titeln Sveriges mest miljövänliga hotell. För personalen på Quality Hotel Friends är det en självklarhet att tänka grönt och långsiktigt.

– Vi vill vara en god förebild för hur man driver hotell och samtidigt tar hänsyn till miljön, säger Milica Krunic, marknadskoordinator på hotellet. Spana in vad hotellet gör för att bli bäst på hållbarhet!

Solceller på taket

I februari 2017 hände något stort. Då installerades 110 kiselpaneler på hotellets tak. Tack vare det kan en stor del av hotellet nu drivas med grön energi från solen. – Vår byggnad är 94 meter hög och har ett stort tak och vi såg en möjlighet att minska vårt ekologiska fotavtryck. Om jordens resurser ska räcka i framtiden måste vi ändra vårt sätt att leva och driva företag på, säger Milica.

110 kiselpaneler på hotellets tak.

Eftersom Quality Hotel Friends är en hög skrapa så är detta Sveriges högst belägna solceller.

Att jobba med att installera solpaneler är inget för den höjdrädde.

– Den gröna elen som solpanelerna kommer att producera motsvarar 29 MWh per år. Det är tillräckligt med el för att till exempel koka 1 miljon ägg, ladda 5 miljoner smartphones eller koka 290 000 liter kaffe! berättar Milica.

Bort med kemikalier – in med ultrarent vatten

Housekeeping på Quality Hotel Friends har fått bättre arbetsresultat och en säkrare arbetsvardag sedan man ersatte rengöringskemikalierna med ultrarent vatten.

Personalen på Housekeeping-avdelningen bytte ut alla kemikalier mot ultrarent vatten. Det vattnet genomgår en filtreringsprocess som tar bort salt, kalk och mineraler. Renare rum och snällare mot både miljö, gäster och anställda.

Från halogen till LED

*Numera kommer ljuset från LED-lampor. *

Under 2016 byttes alla hotellets halogenlampor ut till LED-lampor i badrummen på alla 400 rum. Tack vare det sparas ca 90.000 kWh per år!

Laddningsstationer för elbilar

Ladda bilden enkelt utanför hotellet.

För den som kommer med elbil finns det nu laddningsstationer för elbilar finns nu utanför entrén!

Mindre vatten går till spillo

Snålspolande duschkranar minskar vattensvinn utan att tumma på komforten.

Duscharna i alla hotellrum fick flödesbegränsare för att minska förbrukningen av vatten och värme.


milica-krunic-building-quality-hotel-friends.jpg Milica Krunic är marknadskoordinator på Quality Hotel Friends.

Varför är miljöarbetet så viktigt för er, Milica?
–  Vi driver ett stort hotell och vår verksamhet påverkar miljön och samhället. Det är vi och hela Nordic Choice Hotels medvetna om och vi vill vara en god förebild för hur man driver hotell och samtidigt tar hänsyn till miljön. Vi kan alla vara en del av lösningen. Det går att påverka på så många led. Det är allt från hur vi tvättar våra sängkläder, hur mycket grönsaker vi serverar och hur vi länge vi låter vattenkranen rinna till hur korta transportsträckorna för all mat ska vara. Vi vill inspirera andra till att det går att hitta lösningar på allt. Jag citerar Petter Stordalen: ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”. Det är kanske inte hans citat från början men det är ju sant!

Hur är det att jobba på en så miljömedveten arbetsplats?
– Det gör mig väldigt stolt. Jag vet att alla mina medarbetare gör en insats varje dag och ständigt letar efter nya hållbara sätt att jobba på. Det inspirerar mig! Att jobba här är givande och meningsfullt och det visar på att det vi gör idag kommer att spela en roll i framtiden.

Är ni Sveriges mest miljövänliga hotell?
– Det är något vi strävar efter att bli och om vi en dag kommer dit så kommer vi inte nöja oss. Man kan alltid göra mer och vi letar ständigt efter nya och innovativa sätt att bli bättre på, säger Milica Krunic.

Quality Hotel Friends i Solna


Fler gröna initiativ på Nordic Choice Hotels

Vill du läsa mer om Nordic Choice Hotels engagemang i miljö och människor? Läs mer här!


Av: Eva Lindewall, Digital Content Producer, Nordic Choice Hotels

Taggar

Senaste artiklarna

Bra jobbat!

Ditt lösenord har uppdaterats. Nu kan du fortsätta med något roligare, som att boka din drömvistelse!

Please note

Are you sure that you want to change language?

Please note that if you have initiated a booking or logged in to My page, you will have to start over.