Gå till innehåll
Nära hjärtat

Så hjälper vi barn sova tryggt

I hallen hemma står en flicka med en något för stor skolväska på ryggen. Efter ett långt sommarlov med mjukglass och härliga dagar på stranden ser hon med spänning fram emot att få träffa alla kompisar igen. I går kväll hade hon fjärilar i magen, men till sist somnade hon – tryggt i sin egen säng.

I Kambodja sitter en flicka och väntar på nästa kund. Främmande ljud och lukter fyller rummet och hon längtar efter mamma och pappa. Det är sent och hon borde egentligen ha sovit – tryggt i sin egen säng som våra barn.

Tänk om det var ditt barn?

1,2 miljoner barn!

1,2 miljoner barn världen över säljs, utnyttjas och tvingas försörja sin familj varje år. Tack och lov är de flesta av oss inte drabbade av sådana mardrömslika omständigheter. Däremot har vi både medel och möjligheter att hjälpa de barn som är utsatta för trafficking.

– Sedan 2008 har vi tillsammans med UNICEF kämpat för barns rättigheter världen över. Vi samarbetar i ett flertal olika aktiviteter året runt genom kampanjer som #pulsforunicef, Holmenkollstafetten och julkampanjer. Vi har samlat in miljontals kronor, berättar Hedda Skaug på Nordic Choice Hotels huvudkontor i Oslo.

Det konkreta arbetet med att hjälpa barn som varit utsatta för människohandel inleddes 2012. Då frågade vi nämligen alla som jobbar på Nordic Choice Hotels vilket problem vi i första hand skulle fokusera på. Det var viktigt för oss att stå samlade kring en hjärtefråga.

Att hjälpa barn att få sova tryggt

Den undersökning som Hedda Skaug talar om innehöll en lista över de olika problem som barn världen över brottas med. Alla anställda ombads att känna efter och välja ut en fråga som Nordic Choice Hotels skulle fokusera på. Den uppenbara orättvisa som vissa barn utsätts för blev avgörande för de anställdas val.

– Svaret vi fick från våra anställda genom undersökningen var kristallklart: Vi ska hjälpa UNICEF i deras kamp mot människohandel av barn, berättar Hedda Skaug.

Kanske var det också ett slags erkännande av att vi, som en stor aktör i hotell- och turistnäringen, indirekt göder denna avskyvärda verksamhet. Alla känner inte till den så kallade ”barnhemsturism”, som är utbredd i länder som till exempel Kambodja och som utnyttjar charterturisters välvilja och önskan att hjälpa till när de reser till fattiga länder. Barn säljs till barnhem som drivs av människohandlare, som i sin tur tar emot gåvor och donationer från välmenande turister.

Som hotellkedja vill vi ta vår del av ansvaret och arbeta för en tryggare tillvaro för de barn som blir bortförda och berövade sin barndom.

Från tvångsprostitution till en trygg natts sömn

– För två år sedan var vi på studiebesök till Vietnam. Där träffade vi några av de 1,2 miljoner barn som varje år faller offer för människohandel, berättar Hedda Skaug.

Det var starka möten, men vi såg också en glimma av hopp hos modiga barn som varje dag kämpar för att få sina liv tillbaka. Ett av barnen var Loin, som vid åtta års ålder bortfördes av människohandlare och utsattes för tvångsprostitution. Efter tre år lyckades hon rymma. I dag lever hon ett tryggt liv, går i skolan och inte minst – hon har en egen säng att sova i.

– Och det är just precis det som vårt projekt Sweet Dreams handlar om. Tillsammans med UNICEF ska vi ge barn som Loin en möjlighet att sova tryggt i sin egen säng, säger Skaug.

Det är grovt orättvist att barn tvingas in i en grym verklighet som berövar dem rätten till en ljus framtid, skola och omsorg. Medan våra barn somnar trötta efter en händelserik första skoldag med trygga vuxna runt omkring sig, fortsätter vi att arbeta för att de barn vars tillvaro präglas av våld och tvång en dag ska kunna göra detsamma.

Målet är att bidra till mer än 100 000 trygga nätter varje år

Genom att välja Nordic Choice Hotels bidrar du till arbetet med att hjälpa barn som fallit offer för människohandel, så att de kan gå i skolan och sova tryggt om natten.