MenyStäng
Äventyr & upplevelser

Julstämning och traditioner på norska julmarknader

Publicerad 21 november 2017 | Senast uppdaterad 5 november 2019

Njut av julen med glädje! Adventsveckorna och julen tycks svepa förbi oss och helt plötsligt är vi inne på ett nytt år, men vi hoppas att du ändå ska få tid till att njuta av den tiden som vi står inför. Här har vi tagit fram 15 stämningsfulla julmarknader i Norge som alla skapar en riktigt härlig julstämning.

Julmarknad i Drammen

Foto: Drammen Museum

Norska Østlandet

Jul på Bærums Verk

En av landets finaste julgata öppnar på lördag 23 november. På Bærums Verk, strax utanför Oslo tänds julgranen medan tomtenissar och julmusik fyller gatan med en stämningsfull atmosfär. Här väntar bland annat häst och vagn, hundsläp, lekar och julgröt. Det små husen med hemlagade godsaker och julklappar skapar en ordentlig julstämning för både stora och små. Marknadsbodarna är öppna på helgerna fram till 22 december.

När: 23 november - 22 december Var: Bærums Verk, Bærum

Läs mer om Jul på Bærums Verk.

Jul på Norsk Folkemuseum

Norsk Folkemuseum Upplev jultraditioner från förr och se hur norskt juleribbe (revbensspjäll) tillagades på 1920-talet. Foto: Haakon Harris / Norsk Folkemuseum

Julmarknaden är bara en del av upplevelsen som väntar dig på Norsk Folkemuseum. Detta stora, vackra muséum har över 100 marknadsbodar och i tomtenissens verkstad kan barnen skapa egna julklappar. Smaka på norska hardangerlefse (norskt bröd) som tillagas över elden och upplev en historisk resa genom tiden på muséet, vars atmosfär präglas av jultraditioner från förr.

När: 30 november, 1, 7 och 8 december
Var: Bygdøy, Oslo

Se allt som väntar på Norsk Folkemuseum.

Jul i Vinterland

Jul i Vinterland Pariserhjulet Julestjerna silhuett över Spikersuppa. Foto: Jul i Vinterland

Under julen förvandlas Spikersuppe som ligger mitt i Oslos stadskärna till ett härligt juläventyr. Här kan du köpa lokalt producerad mat och handtillverkade julklappar från de olika bodarna. Kanske har du lust på en tur i parishjulet med utsikt över staden? Skridskobana med skirdskoutyrning, julverkstad och pepparkaksverkstad hittar du också här.

När: 16 november till 30 december
Var: Spikersuppa vid Karl Johan, Oslo

Läs mer om Jul i Vinterland.

Maihaugens julmarknad

Varje år den första helgen i advent arrangeras det julmarknad på traditionsrika Maihaugen. Med mer än 120 marknadsbodar fulla med hantverk och handgjorda produkter kan du hitta både söta, smarta och personliga julklappar. Här finns också många aktiviteter för både barn och vuxna och flera hus som andas jul från förr. Se hus med julpynt från medeltiden och fram till 50-talet!

När: Helgen 30 november – 1 december
Var: Maihaugen, Lillehammer

Läs allt om Maihaugens julmarknad.

Julmarknad på Fredriksten festning

Fredriksten festningFoto: Visit Halden

I regi av Halden Turist blir det julmarknad även på den historiska fästningen i Halden. Varför inte kombinera ett besök på fästningen med värmande glögg, smultringer (norska munkar) och stämningsfull julhandel?

När: 22, 23 och 24 november
Var: Fredriksten festning, Halden

Läs mer och se programmet.

Julmarknad på Drammen Museum

Drammen Museum Odlat och hemlagat slår sällan fel. Foto: Drammens Museum

På Drammens Museum arrangeras det en traditionell julmarknad den 2 december. Här väntar flera marknadsbodar med egenproducerade produkter som honung, sylt, stickade hantverk samt slöjdverk och bakverk. Här blir det dans runt julgranen och hästkapplöpning, en värmande brasa- och julverkstad.

När: Söndag 1 december
Var: Drammens Museum, Drammen

Läs mer här.

Julmarknad på Geilo

Julmarknaderna håller inte bara till inne i stan, du hittar dem också på fjället! I Geilo finns en liten men mysig julmarknad i centrum ända fram till 23 december, med lokalt producerad mat, handgjorda julklappar och värmande julbrasa.

När: 22 november - 23 december Var: Vesleslåttvegen, Geilo

Se datum och läs mer om julmarknad på Geilo.

Norska vestlandet

Bergen julmarknad

Bergen Julemarked Blir du en av besökarna? Foto: Bergen Julemarked

I staden mellan de sju bergen kommer Bergen julmarknad anordnas varje dag i nästan hela december. Kom till Festplassen, få något varmt i kroppen och strosa bland julglada människor och otaliga bodar. Här finns allt från kläder och design till juldekorationer, mat och dryck. Om du befinner dig i Bergen mellan den 16 november och 31 december får du inte glömma att se världens största pepparkaksstad!

När: 28 november – 22 december
Var: Festplassen, Bergen

Läs mer om Bergen julmarknad.

Julefryd i Stavanger

I Stavanger brakar julen lös 1 december med flera julmarknader. Marknad och julgransresning på Domkirkeplassen, julmarknad i Gamle Stavanger och öppning av Aftenbladets pepparkaksstad. Under de två nästkommande helgerna i advent anordnas julmarknad på Sølvbergtorget och en massa andra julaktiviteter i stan.

När: 1 - 21 december Var: Stavanger centrum

Se mer om Julefryd.

Bypatriotens julemarked i Ålesund

Inne i Korsatunellen mitt i Ålesund centrum väntar Sunnmørsregionens största julmarknad. Andra helgen i advent fylls området med hantverk, lokalt producerad mat och underhållning för både stora och små.

När: 14 – 15 december
Var: Korsatunellen, Ålesund centrum

Följ med här för mer information.

Trøndelag (Centrala Norge)

Julmarknad i Trondheim

I Trondheim centrum håller julmarknaden igång i hela sexton dagar. Förutom keramik, stickade produkter och smycken kan du även köpa din julgran och underbara smakrika råvaror från Bondens marknad. Med två scener anordnas det även stämningsfulla konserter och teater att glädja sig till.

När: 6 – 21 december
Var: Torvet, Trondheim

Läs allt om julmarknaden i Trondheim.

Julmarknad på Røros

Andra helgen i december förvandlas gatorna i Røros centrum till en livlig julmarknad. Marknadsbodarna fylls med julmat, glögg och julgåvor. Tomtenissar, sång och stämningsfulla turer med häst och släde väntar också på marknaden.

När: 5 – 8 december
Var: Bergmannsgata och Sangerhuset, Røros

Läs om och se en film från julmarknaden i Røros.


Fler julmarknader

Även i Sverige finns en mängd stämningsfulla julmarknader. Läs om dessa här!

Vill du kombinera julklappsbestyren i advent med en hotellvistelse? Här hittar du alla våra hotell i Norge.

Senaste artiklarna