Gå till innehåll
Äventyr & upplevelser

Topp 6 sevärdheter i Lund

Kultur, konst, historia eller natur? Lund har något för alla, oavsett om du reser med barn, din partner eller med vänner! Vi listar de topp 6 bästa sevärdheterna i Lund!

lund domkyrka, kyrktorn, lund

De välkända kyrkotornen på Lunds domkyrka.

Slingrande kullerstensgator, historiska byggnader och cyklande studenter - välkommen till Lund och en av Sverige äldsta städer! Här får du de bästa tipsen på saker att göra i Lund.

#1 Lunds Domkyrka

Är det någon kyrka som du inte får missa i hela Sverige så är det Lunds Domkyrka. Denna sevärdhet är ett riktigt kännemärke i stadsbilden och de 55 meter höga tornen, kallade “Lunna pågar”, syns långväga över de skånska slätterna. Lunds Domkyrka, som är Sveriges mest besökta kyrka, har varit i bruk sedan 1145 och bjuder sina besökare på historiska höjdpunkter som Kryptan (i stort sen orörd sedan 1123) och det astronomiska hjulet (från 1380).

Om Domkyrkor är din grej så får du inte missa att boka en guidad visning! Lär dig mer om arkitekturen, kyrkans spännande historia och alla intresseväckande föremål och artefakter.

För barn? Absolut! Lunds Domkyrka lockar både stora och små. Speciellt berättelsen om Jätten Finn, vars staty står nere i Kryptan, är extra uppskattad av barn.

Inträde? Nej

Var: Kyrkogatan 4

#2 Lundagård och Universitetshuset

Universitetshuset i Lundagård, LundUniversitetshuset i Lundagård. Foto: Nina Ransmyr AF-borgen, Lundagård, LundAF-borgen i Lundagård. Foto: Kennet Ruona

I parken Lundagård promenerar du bland vackra byggnader med gamla anor. Lundagård har gått från att vara en kungsgård under tidig medeltid till centrum och symbol för Universitetet och stadens studentliv.

Lundagård ligger mitt i Lund och är lika mycket stadens hjärta som Universitetets kärna. Här hålls Lundakarnevalen vart fjärde år och kören Studentsångarna sjunger traditionsenligt in våren här den 1 maj. Se den medeltida byggnaden Liberiet, det vita och ståtliga Universitetshuset, AF-borgen och mycket mer!

För barn? Nja. Parken har såklart en hel del grönområden, men inget som lockar den yngre publiken särskilt mycket.

Var: Du hittar parken i centrala Lund, alldeles vid Domkyrkan

#3 Botaniska trädgården

Lund - Botaniska trädgårdenStrosa runt i den Botaniska trädgården en varm sommardag. Foto: Botaniska trädgården

Brödfruktträd, kakao, banan, orkidéer eller världens ovanligaste trädart? Botaniska trädgården, eller “Botan” som den kallas av lundensarna, har hela 9 olika växthus med olika klimat och växter från världens alla hörn. Men växthusen är inte allt. Långt ifrån! Botaniska trädgården bjuder på en hela 8 hektar stor park, där trädgården delats upp i olika kvarter och planteringar.

De 9 växthusen: Agathishuset, Kaktushuset, Kryddpepparhuset, Medelhavshuset, Orangeriet, Orkidéhuset, Ormbunkshuset, Palmhuset och Victoriahuset.

För barn? Se spännande växter i växthusen och känn temperaturskillnaderna i de olika avdelningarna. Ta en paus i caféet eller packa med egen picknick och slå er ner i parken.

Var: Östra Vallgatan 20

#4 Kulturen i Lund - kulturhistoriskt museum och friluftsmuseum

Friluftmuseet på Kulturen, LundFriluftsmuseumet på Kulturen i Lund. Foto: Kulturen

Barnvisning på Västa Vrams Prästgård, LundKulturens pedagog har visningar för barn i bland annat Västra Vrams Prästgård. Foto: Kulturen

Muséet Kulturen sträcker sig över hela två kvarter och bjuder på en häftig samling av kulturhistoriska hus och trädgårdar från medeltiden fram till 1930-talet. Gå in i husen och förundras över hur man levde förr och besök en av alla utställningar de har just nu!

För barn? Om det är! Kulturen anordnar till och med visningar och speciella utställningar just för barn. Lyssna på en sagostund, pyssla och lek i en historisk miljö!

Inträde? Ja

Var: Tegnérsplatsen 6

#5 Naturum Skrylle

Lund: Naturum Skrylle. Photo: Sofie PerssonNjut av naturen i vackra Skrylle. Foto: Sofie Persson

Byt ut kullerstenarna i stan mot skogens stigar i naturområdet Skrylle! Packa ryggsäcken och ta en utflyktsdag i naturen. På Naturum Skrylle, ca 12 km öster om Lund, anordnas lärorika aktiviteter där du kan lära dig mer om djur, växter och kulturhistoria.

För barn? Trädklättring, småkrypssafari, familjeakrobatik, naturdetektiver… Temat för programmen avslöjar minst sagt att här finns det riktigt roliga aktiviteter för barn! Du kan också få tips på utflyktsmål och vandringar som passar just er. Läs mer om aktuella program på Naturum Skrylles hemsida.

Var: Mellan Dalby och Södra Sandby, ca 12 km öster om Lund

#6 Skissernas Museum - Årets museum 2019

Skissernas Museum - exteriör. Foto: Caroline AnderssonSkissernas Museum bjuder även på spännande arkitektur. Foto: Caroline Andersson Arkivskåpet på Skissernas Museum, Lund. Foto: Caroline AnderssonLåt ögat betrakta alla de olika ting som finns i arkivskåpet på Skissernas Museum. Foto: Caroline Andersson

Skissernas museum har i år fått den prestigefulla utmärkelsen Årets museum 2019! Med världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst är det inte så svårt att förstå. Här ser du konst från världskonstnärer i stora, luftiga utställningssalar.

Vad sägs om Henri Matisse, Diego Rivera och Sigrid Hjertén? Du kommer inte bli besviken på museets rika utbud på fantastisk konst! Gå en guidad visning eller besök artist talks, föreläsningar, konserter, performances, deras skapande verkstad och mycket mer.

För barn? Skissernas museum erbjuder familjevisning (rekommenderat från 5 år), söndagsverkstad, lovverkstad och sommarkonstskola.

Inträde? Ja

Var: Finngatan 2


Ska du till Lund och behöver hotell?

Checka in på Clarion Collection Hotel Planetstaden – ett coolt designhotell där både middag och eftermiddagsfika ingår!

På Dalbyvägen, med promenadavstånd till Lunds stadskärna och med bra utgångsläge till upplevelser i närliggande Malmö och Köpenhamn, ligger det moderna hotellet Clarion Collection Hotel Planetstaden.

Hotellet har härlig atmosfär med mycket konst och serviceinriktad personal. I restaurangköket tillagas maten från grunden med säsongens råvaror i fokus. Som gäst på hotellet ingår middagen i rumspriset och dessutom bjuds du på såväl eftermiddagsfika och en frukostbuffé med både varm och kall mat. Här bor du med utsikt över koloniträdgårdar och har dessutom tillgång till relaxavdelning, gym och gratis parkering.

Bo in dig i de trevliga hotellrummen och gå den korta biten till Lunds innerstad.

Den kreativa och konstnärliga inredningen gör Clarion Collection Hotel Planetstaden till något extra.

Hotellets innergård följer temat med unika skulpturer och konst.


Hungrig?

BlogPostView-tagsLundSevärdheter