Syttende mai, Nasjonaldagen, Grunnlovsdagen. Kärt barn har många namn. Sjuttonde maj, som vi i Sverige kallar dagen, är helig för norrmän. Varför då? Vad är det som gör denna dag så speciell? Och om man som svensk skulle vilja ta sig an denna storslagna norska helgdag – hur gör man? 

Norsk flagga mot blå himmel
Den norska flaggan, som alla norrmän är så stolta över.

Mitt namn är Ebba, och för några år sedan tog jag mitt pick och pack och flyttade från Jönköping till Oslo, för att jobba på Strawberry norska huvudkontor. Jag har inte upplevt någon stor kulturkrock direkt, förutom kring en sak… 17 maj. Det stora samtalsämnet som startar redan i januari. Efter att noga ha lyssnat på mina kollegor och att jag nu ska fira Norges nationaldag för andra gången tror jag att jag äntligen knäckt koden till hur det perfekta firandet ska gå till.

En god start på dagen – 17 maj-frukosten

Jag har fått berättat för mig att man ska stiga upp i gryningen för att äta en så kallad 17 maj-frukost. Detta är något du gör tillsammans med släkt och vänner. Helst klockan sju. Det är en av de största traditionerna i Norge. Vad frukosten består av kan variera. Men bubbel och jordgubbar är både ett stående och slående koncept.

Bubbel och jordgubbar hör till frukosten på 17 maj. Men varför inte lägga till en paj?

Glöm inte bunaden!

Innan frukosten ska du ha hunnit klä på dig. Men på 17 maj duger inte vad som helst. Dresscoden för dagen stavas bunad. Och den tar en timme att få på. Minst. Bunaden är den norska folkdräkten, men till skillnad från den svenska folkdräkten så äger de flesta i Norge sin egen bunad. Och inte minst – de använder den! Att denna folkdräkt kostar upp emot 50 000 kr drabbar ingen fattig. De som inte bär bunad klär sig ändå väldigt propert, helst i de norska färgerna blått, vitt och rött.

Två norska jenter, iklädda den traditionella bunaden. Foto: Hanne Kristine Vederhus

Russe-buss och russe-tåg och russe-kort och russe…

Om du är russ gäller helt andra regler. Då firas nationaldagen i en overall. Åkandes i ett russe-tåg bestående av stora russe-bussar. För dig som inte sett tv-serien "Skam" kan jag förklara att russar är elever som går sista året på gymnasiet. Under hela våren firar de att skoltiden snart är förbi. Vilket såklart är skäl nog till att spendera miljonbelopp på russe-bussar och alla dess tillbehör, exempelvis russe-kort.

Russe-kort är en del av sistaårselevernas 17 maj-firande. Ett russe-kort kan formellt förklaras som ett visitkort för en student, innehållande ett porträttfoto och en rolig slogan. Korten beställs i mängder och under nationaldagen springer barn runt för att samla ihop så många kort som möjligt.

Glass i stora lass – till alla barn

Förutom oändligt med russe-kort har barnen lov att äta oändliga mängder med glass under nationaldagen. Barnen bär en stor roll under dagen, bland annat då de medverkar i de barnetog som går genom de flesta städer, runt om i landet. I Oslo står kungafamiljen på slottets balkong för att vinka till alla 17 maj-firande barn. Om fri tillgång till glass är barnens villkor för att medverka i barnetogen är inget jag vågar uttala mig om.

Att fira med en glass kan aldrig slå fel.

Men de vuxna då?

Ja, de får nöja sig med bubbel. Och kransekake.

En kransekake är ett bakverk som serveras vid stora högtider som bröllop, konfirmationer, jul och just 17 maj. Den innehåller socker, mandel – och socker. Gott!

Champagne till de vuxna.

Den norska delikatessen kransekake, dekorerad med norska flaggor, som sig bör.

Gratta på rätt sätt

Låt oss inte glömma det allra viktigaste, hälsningsfrasen Gratulerar med dagen. Det bör du säga till alla du träffar om du någonsin firar 17 maj i Norge. Även om personen du hälsar på fyller år eller inte (det är nämligen med samma fras man önskar någon en glad födelsedag).

Summa summarum. Vi i Sverige har mycket att lära oss om hur man storslaget firar sitt lands självständighet. Men en sak ska norrmännen veta, vi i Sverige, vi har midsommar. Och inget kommer någonsin vara bättre än att hoppa runt ett blomsterklätt träd som en groda.