Den här sidan är gjord för nyare webbläsare. För bäst upplevelse, uppgradera din webbläsare till senaste version.

Vi äter oss till en bättre värld

Nordic Choice Hotels vill inte bara servera goda matupplevelser. Vi vill också bidra till en positiv utveckling för människor och miljö. Därför satsar vi på hållbar mat. Följ med på Matrevolutionen!

Det vi serverar påverkar hälsan, miljön och givetvis djuren som förser oss med mat. Som en av Nordens största hotellkedja vill Nordic Choice Hotels inte bara servera goda matupplevelser, vi vill också bidra till en positiv samhällsutveckling. Som den stora aktör vi är har vi också möjlighet att göra stor skillnad.

Sedan 2008 har vi erbjudit våra gäster ekologiska alternativ på frukostbuffén. Men hållbar mat handlar om mer än bara ekologi. Vi satsar helhjärtat på hälsa, klimat och miljö genom att servera nyttig mat som är ansvarsfullt producerad. Vi ska ha mer frukt och grönt på borden, främja bra djurhållning och rättvisa villkor för de som producerar råvarorna. Vi ska slänga mindre mat och stödja hållbar förvaltning av naturresurser.

Läs mindre
Minska matsvinnet

Mindre tallrikar - mindre avfall

Av all mat som produceras i världen slutar 33% som avfall. Det är förstås inte hållbart. Att minska matsvinnet är något som alla hotell jobbar med, och du kan bidra! Våra hotellrestauranger testade och lyckades fastställa att mindre tallrikar leder till mindre matavfall. Genom att minska tallriksstorleken ett par centimeter, och en skylt med uppmaningen att äta upp maten, reducerade vi avfallet med hela 20%. GreeNudge hjälpte oss att dokumentera effekten.

Se filmen
För hälsa och miljö

Size matters! Nudging inom Nordic Choice Hotels

Bokstavligt talat betyder "Nudge" att ge någon en liten knuff. Inom mat och hälsa är det en metod för att genom små förändringar leda människor till bättre beslut, helt utan tvång.

I vårt fall har förändringarna skett på bufféborden. 2015 gjorde vi en undersökning där fisk och grönsaker placerades innan köttet på buffén. Bredvid några rätter ställde vi ut en skylt med texten Eat smart. Mycket riktigt, fler gäster åt mer av maten som stod först på buffén, och mindre av köttet.

Ännu mindre matsvinn

Gemensamt initiativ ska minska matsvinnet i Norden

I ett unikt samarbete har bland andra Nordic Choice Hotels och Scandic Hotels bjudit in hela hotell- och restaurangbranschen till initiativet Kutt Matsvinn 2020. Målet är att hela branschen ska minska matsvinnet med 20% fram till år 2020. Branschorganet HSMAI (Hospitality Sales & Marketing Association International) skriver om initiativet på sin hemsida.

Läs mer på HSMAI:s hemsida
Rödlista

Bara hållbar fisk och kött på bordet

Nordic Choice Hotels har använt WWF:s fiskguide för att utarbeta en egen rödlista (rödlistning finns till för att utvärdera och bedöma tillståndet för arter i naturen. Resultatet är en "rödlista" som används för att kunnabedöma vilka kött- och fiskprodukter som ska undvikas, reds anm). Vi på Nordic Choice Hotels vill inte att maten vi serverar kommer från en produktion med djurmisshandel, utrotning eller på ett sätt som skadar miljön. Alla hotell måste följa rödlistan. 

Se rödlistan här

Vad krävs för att maten ska vara ekologisk?

Sedan 2008 har Nordic Choice Hotels serverat ekologiska matalternativ på alla hotell. Allt kaffe och alla ägg är ekologiska. Dessutom finns det alltid ett urval av frukt och grönsaker, te, mjölk och minst ett ekologiskt bröd på varje frukostbuffé.

För att en produkt ska kunna klassas som ekologisk får den inte har producerats med konstgödsel, syntetiska bekämpningsmedel, genmodifierade organismer, växthormoner eller andra syntetiska, växtregulerande medel. Dessutom finns klara regler inom djurhållning för antal djur i förhållande till utrymmet de har att röra sig på. I Sverige är alla våra hotell KRAV-certifierade och i Norge är alla hotell Debio-certifierade

Hönorna får gå fritt!

Mer än 10 miljoner ägg serveras på våra hotell varje år. Det betyder att vi sysselsätter cirka 30 000 hönor. Eftersom alla ägg är ekologiska får hönorna som värper en bättre livskvalitet än andra hönor. De får alltid gå fritt, har möjlighet att vara inne och ute året om och har mer plats att röra sig på. De har tillgång till dagsljus och får ekologiskt foder som de själva letar upp, ett naturligt beteende för höns. 

År 2013 vann vi utmärkelsen Good Egg Awards, ett pris som ges till företag som förpliktar sig att bara servera ägg från frigående eller ekologiska hönor. Det är vi stolta över!

Vill du veta mer om eko-ägg och ekologisk mat? Se filmen som är producerad tillsammans med norska Debio! 

Se filmen

Kaffe för framtiden

För att producera de 30 miljoner koppar kaffe som serveras på våra hotell hade 35 ton konstgödsel och 220 000 liter bekämpningsmedel använts. Om inte kaffet vore ekologiskt.

Förutom ekologiskt är kaffet dessutom Fairtrademärkt. Det odlas där trädens skugga skapar en oas för utrotningshotade fåglar. Den bästa starten på dagen är kaffekoppen som ger gott samvete!

Fairtrade-märkningen garanterar kaffebönderna ett minstapris som går att leva på. De har möjlighet att leva anständigt, att planera verksamheten långsiktigt och att ta hänsyn till miljön. En del av inköpspriset går till samhällsviktiga funktioner som skolor, brunnar, vägar, hälsovård och arbetsutrustning i området där kaffet odlas. 

Mer om etisk handel
EAT Forum

Genom EAT Forum har Gunhild Stordalen, öppnat världens ögon för matens påverkan på hälsa och miljö

Mat kan göra oss sjuka men också friska. Dessutom har matproduktion stor påverkan på den globala miljön - jordklotets hälsa. Om vi, våra barn och barnbarn ska kunna leva i en grön och frisk värld måste synen på mat och matproduktion förändras radikalt.

EAT Forum är en världsomspännande organisation vars mål är att förbättra matproduktion, mat och hälsa i hela världen. Mat är grunden till allt. Initiativet grundades 2013 av Stordalen Foundation och Stockholm Resilience Centre med Nordic Choice Hotels som den största investerings- och samarbetspartnern. EAT:s vision lyder: "Att omvandla det globala matsystemet till att hållbart kunna mätta och föda en hälsosam befolkning på över 9 miljarder människor år 2050".

Läs mer om EAT FORUM här
Local EAT Award

Local EAT Award prisar Skandinaviens matentreprenörer och korar de bästa idéerna och innovationerna inom mat, hälsa och hållbarhet.

Vi på Nordic Choice Hotels vill  göra det enkelt att äta bra mat med ett gott samvete. I samarbete med EAT FoundationFöretagarna  och norska NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon) arrangeras Local EAT Award varje år. Målet är att hitta nytänkande matidéer som bidrar till att lösa framtidens klimat- och hälsoproblem. Från alla bidrag utses en vinnare i Sverige och en vinnare i Norge. Vinnarna tävlar sedan om förstaplatsen på EAT Stockholm Food Forum. Vinsten är 100 000 kronor och ett mentormöte med Petter A. Stordalen. 

Idén ska på något sätt bidra till att lösa EAT:s största utmaning: Hur kan vi ge mat till nio miljarder människor på ett hållbart och sunt vis? Vi har inte lösningen. Men det kanske du har?

Läs mer om Local EAT Award

Ingen dålig palmolja hos Nordic Choice Hotels

När du bor hos oss hjälper du till att bevara regnskogen. Vi har fasat ut all dålig palmolja från vår mat och därmed får regnskogen stå kvar i stället för att skövlas för att ge plats åt palmoljeplantager. Regnskogsskövling är en av vår tids största miljöproblem och sker bland annat i Indonesien och Malaysia - två länder som står för 85% av världens palmoljeproduktion.  

Palmolja är världens billigaste och mest producerade vegetabiliska olja. Efterfrågan på oljan har fördubblats sedan år 2000 och fortsätter att öka. Du hittar den i en mängd matvaror från margarin, kex och choklad till chips och soppor.  

Helt palmoljefria hotell

Quality Hotel Fredrikstad första palmoljefria hotellet

År 2012 blev Quality Hotel Fredrikstad världens första hotell fritt från palmolja i maten. År 2014 följde hela Clarion Hotel-kedjan efter. De följer policyn att all palmolja som används måste vara hållbart producerad. Det innebär att palmoljan är godkänd enligt Roundtable on Sustainable Palmoil (RSPO) två strängaste nivåer: identity preserved eller segregert. 

Så skriver andra om Nordic Choice Hotels matinitiativ

Här hittar du länkar till andra platser där det skrivs om vad som görs i praktiken för att förbättra mathållningen på alla hotell inom Nordic Choice Hotels.

Certifierade tigerräkor

Efter larm om miljöförstörande räkodlingar, skövling av mangrove-träsk och dåliga arbetsvillkor var vi många som slutade äta tigerräkor. Men tack vare ASC, Aquaculture Stewardship Council, kan man nu åter äta tigerräkor med gott samvete. Så länge de är ASC-certifierade.

Läs mer om certifieringen

Vill du veta mer?

WeCare är Nordic Choice Hotels samhällsansvarsarbete

Vill du veta mer om vilka andra områden som det satsas stort på inom Nordic Choice Hotels? Klicka på knappen så kommer du tillbaka till startsidan! 

Till startsidan för WeCare
2.540.341.000 27
Bokningskod

Har du en bokningskod? Lägg till den här för att se tillgänglighet. Vill du boka med företagsavtal, bonuspoäng eller se medlemspriser: Logga in

Spara

Bokningskod måste anges

Valt rum

rum Ta bort rum

Lägg till rum
Bokningskoden är tillagd

Din bokningskod har lagts till.

Please note

Are you sure you want to change language?

Please note that if you have initiated a booking or logged in to My page, you will have to start over.