Den här sidan är gjord för nyare webbläsare. För bäst upplevelse, uppgradera din webbläsare till senaste version.

Samhällsansvar

Djurens väl

I samarbete med WWF Norge och norska Dyreveralliansen har vi utarbetat en ”rödlista” över kött- och fiskprodukter som vi inte serverar.

Nordic Choice rödlista

Med på listan finns bland annat kött och fisk vars konsumtion bidrar eller riskerar att bidra till miljöförstöring, utrotning av olika arter eller grov misshandel av djuren. Därför erbjuder vi inte dessa på våra hotell. 

Artmångfald

  • Bara mellan 1970 och 2000 minskade djurarterna i världen med hela 40 %.
  • I haven har 90 % av de stora fiskarterna försvunnit på bara några tiotals år.
  • Fler arter riskerar ständigt att bli utrotade – både i Norden och övriga världen. 

Fisk

Vi serverar inte arter som riskerar utrotning på grund av överfiske eller annan negativ miljöpåverkan. 

I Sverige serverar vi inte …

  • Svensk havskatt, blå- och gulfenad tonfisk, svensk hälleflundra, svensk kolja, kungsfisk, tonfisk, torsk från Nordsjön, Skagerak eller Kattegat, kusttorsk, ål, scampi, uer, havskatt och haj. 
  • All torsk vi serverar är MSC-märkt, vilket är en internationellt erkänd miljöcertifiering för hållbar havsmat som tar utgångspunkt i att bevara såväl arter som deras ekosystem.

I Norge serverar vi inte …

  • Blå- och gulfenad tonfisk, norsk kusttorsk, nordsjötorsk, uer, ål, svärdfisk, haj och rockor.
  • Vi serverar inte heller norsk hummer när det inte är fiskesäsong, då arten annars riskerar att hamna på listan över utrotningshotade arter. Under dessa årstider serverar vi istället kanadensisk hummer.

Kött

  • Vi serverar inte gåslever eftersom gäss tvångsmatas för att göra levern onaturligt stor och fettrik. Detta är både oetiskt och plågsamt för djuren.
  • Vi serverar inte nötkött från rasen Belgian Blue, eftersom man manipulerat arvsanlagen vilket ger rasen medfödda hälsoproblem.
  • Vi serverar inte gödkalv – det vill säga kalv som fötts upp på enbart mjölk – då uppfödningsmetoden ger en dålig hälsa hos kalvarna. Inte sällan lever kalvar som föds upp med denna metod dessutom på en alldeles för liten yta för att kunna må bra.

Palmolja

Vi undviker produkter som innehåller palmolja och kommer innan år 2015 helt sluta använda dessa, eftersom produktionen bidrar till att regnskog skövlas. Palmolja finns i många olika produkter, från margarin, choklad, kex, chips och soppor till kosmetika, hudkrämer, tvättmedel och biobränsle.

Utöver de negativa miljöeffekterna rekommenderar även hälsomyndigheter i både Sverige och Norge att begränsa konsumtionen av palmolja. Rekommendationen ligger i linje med världshälsoorganisationen WHO:s studier som visar att palmolja ökar risken för hjärtsjukdomar.

2.311.63.057 23

Bokningskod

Har du en bokningskod? Lägg in den här för att göra en sökning. Vill du boka med företagsavtal eller bonuspoäng: Logga in på Min sida.

Spara
Bokningskod måste anges

Valt rum

rum Ta bort rum

Lägg till rum

Bokningskoden är tillagd

Bokningskoden är tillagd.

OK