
Att sätta ambitionen var lätt. Att hitta lösningen är svårare. Vägen fram till tallriken är full av dilemman. Finns det mat utan bismak och som är bra för kroppen, djuren och klimatet?
Genom Local EAT Award söker vi Skandinaviens nya matentreprenörer. Vi letar efter idéer inom allt från nya odlingsmetoder till matavfallshantering, från innovativ produktionsteknik till alternativa råvaror och smarta tjänster. Vi har inte lösningen. Men det har kanske du?
SÖK HÄR!
PRISET
• 100 000 kronor.
• Mentormöte med Petter Stordalen.
• Resa till Stockholm och deltagande på EAT Stockholm Food Forum.
HUR UTSES VINNAREN?
Det koras fem regionala vinnare i Sverige och fem i Norge. Bland dessa utses en nationell vinnare från respektive land som på EAT Stockholm Food Forum tävlar om att koras till huvudvinnare av Local EAT Award.
KRITERIER FÖR ATT TÄVLA
Verksamhet:
Små och mellanstora företag, enskilda projekt eller lokala initiativ.
Idé:
Idén ska på ett eller annat sätt bidra till att lösa EAT:s uttalade huvudutmaning: Hur mättar vi miljarder människor på ett hållbart och hälsosamt sätt.
· En produkt, tjänst eller initiativ relaterad till mat eller matproduktion som på ett innovativt sätt löser utmaningar kopplat till hälsa och hållbarhet.
· Vinnarlösningen måste vara möjlig att skala upp.
· Vinnarlösningen måste vara ekonomiskt hållbar.
Exempel på vinnare kan vara:
· Ett företag med en innovativ produktionsteknik
· En ingenjör med en ny metod för matavfallshantering
· En producent som introducerar alternativa råvaror
· En speditör med en lösning för matlogistik.
· En organisation som jobbar med information inom mat, hälsa och hållbarhet.
HUR SÖKER MAN?
Fyll i ansökningsformuläret på www.eatforum.org/lea
Har du frågor om tävlingen så kan de ställas till localeataward@eatforum.org
TÄVLINGSREGIONER I SVERIGE
1. Region Nord: Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.
2. Region Mitt: Värmland, Dalarna, Gävleborg, Örebro, Uppsala och Västmanland.
3. Region Öst: Stockholm, Södermanland, Östergötland och Gotland.
4. Region Väst: Västra Götaland, Halland och Jönköping.
5. Region Syd: Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Skåne.
TÄVLINGSREGIONER I NORGE
1. Nord-Norge: Finnmark, Nordland, Troms
2. Trøndelag: Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag
3. Vestlandet: Hordaland, Møre og Romsdal, Rogaland, Sogn och Fjordane
4. Østlandet: Akershus, Buskerud, Hedmark, Oppland, Oslo, Østfold
5. Sørlandet: Aust-Agder, Vest-Agder, Telemark, Vestfold
JURY
Local EAT Awards jury består av Petter Stordalen, ägare av Nordic Choice Hotels, Line Gordon, Deputy Science Director for SRC och medlem av EAT Foundations Board of Directors, Kristina Kaup Elford, administrativ chef Företagarna och Kristin Skogen Lund, VD för NHO.
FÖLJANDE DELAR KOMMER BEAKTAS I JURYNS ARBETE
Hållbarhet: I vilken grad löser produkten/initiativet/tjänsten ett konkret behov
och/eller en utmaning kopplat till hälsa, miljö eller sociala förhållande?
Innovation: I vilken grad är produkten/initiativet/tjänsten innovativ?
Mål- och resultat: Är målsättningen realistisk och praktiskt genomförbar?
Vilka uppnådda resultat kan man peka på?
Lönsamhet: Är produkten/initiativet/tjänsten lönsam? Är projektet i startfasen kommer potentialen för lönsamhet användas som värderingsunderlag.