PrisgarantiMedlemsrabatt 5-15%
Nordic Choice ClubMina bokningarKundservice
Hotell & destinationerMöten & konferenser
Mat & dryck

9 restauranger du inte får missa i historiska Uppsala

Bara en timmes biltur nordväst om Stockholm ligger Uppsala – en av Sveriges äldsta städer. Med närhet till det mesta är den här charmiga staden en favorit för korta visiter och besök.  Här tipsar vi om 9 restauranger du inte får missa i historiska Uppsala!

Kitchen and Table Uppsala
Maten är en del av upplevelsen i Uppsala och här finns ett ständigt växande utbud av restauranger och kök från världens alla hörn.

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och berömt för såväl sitt universitet som sina innovativa företag. Men Uppsala är mer än studenter och entreprenörer – staden har även ett rikt utbud av restauranger av högsta kvalitet. Maten är en del av upplevelsen i Uppsala och här finns ett ständigt växande utbud av restauranger och kök från världens alla hörn.

1. Fisk i världsklass hos familjeägda Hambergs

Vid Fyrisån hittar du prisbelönta Hambergs. Restaurangen är en de 9 restauranger i Uppsala som i år finns representerade i White Guide – Nordens ledande guidesystem. Denna familjeägda restaurang startade sin verksamhet 1982 som fisk- och kräfthandel för att 1997 övergå till nuvarande koncept. Är du ute efter havets läckerheter till ett bra pris har du helt klart kommit rätt. Hambergs lägger mycket kärlek i sin matlagning med huvudfokus på råvaror av bästa kvalitet. Prova allt från lenrimmad lax och hälleflundra till ett lyxigt skaldjursfat.

Var: Restaurangen hittar du i hjärtat av Uppsala på Fyristorg 8, endast 400 meter från Clarion Hotel Gillet. Med 161 hotellrum, 23 mötesrum och passionerad personal är hotellet ett utmärkt alternativ för dig som besöker Uppsala.

2. Stationen – europeiska klassiker i unik miljö

När Karl XV klippte bandet och förklarade Uppsala Centralstation invigd i september 1866 blev staden en del av Europa på allvar. Stationshuset blev helt enkelt stadens länk till kontinenten. I denna historiska byggnad ligger nu Stationen – en av Uppsalas mest uppskattade restauranger. Här kan du njuta av det goda från brasseriet i Paris, baren i London eller caféet i Rom. Avnjut allt från pasta och pizza till parisare, råbiff och pepparstek. På Stationen hittar du tidlösa klassiker i en unik miljö och till ett bra pris!

Var: Restaurang Stationen hittar du vid Uppsala Centralstation på adressen Olof Palmes Plats 6, endast ett stenkast ifrån Clarion Collection® Hotel Uppsala.

Med anor från 1866 får du inte missa ett besök här! Foto: Stationen

Restaurang Stationen ligger i anslutning till Uppsala centralstation. Foto: Stationen

3. Kulinariskt och lokalt på Villa Anna

På Odinslund 3 – ett par minuter från Clarion Hotel Gillet – hittar du ansedda Villa Anna. I en välbevarad och toppmodernt utrustad 1870-talsbyggnad mitt i Uppsalas klassiska kvarter erbjuds atmosfär och smaker utöver det vanliga. Den prisbelönta restaurangen lägger stort fokus på lokala råvaror och erbjuder nordisk mat för den som söker ett lyxigt alternativ. Genom att arbeta med så få komponenter som möjligt och med största möjliga smakbredd har Villa Anna helt enkelt blivit en favorit bland stadens restauranger!

Var: Villa Anna ligger på adress Odinslund 3, bara en kort promenad från Uppsala Domkyrka, som du faktiskt ser från deras uteservering!

Villa Anna är en riktig klassiker bland Uppsalas restauranger. Foto: Villa Anna

Hög servicekänsla på Villa Anna. Foto: Villa Anna

4. Asiatisk smaksensation på Koh Phangan

Asiatisk mat i allmänhet och thailändsk mat i synnerhet har växt fram till att bli en favorit för den nordiska befolkningen. På Övre Slottsgatan 12, i stadsdelen Fjärdingen, hittar du Koh Phangan. I dessa historiska kvarter arbetar restaurangen med råvaror av högsta kvalitet för att kunna servera dig den bästa thaimaten. Här är det högt i tak och det går alldeles utmärkt att interagera med personalen och fråga om tips, förslag och inspiration till din nästa resa. Ett självklart val för smakrika thailändska specialiteter till en billig peng!

Var: Om du är sugen på asiatiskt och thailändskt hittar du Koh Phangan på Övre Slottsgatan 12, i stadsdelen Fjärdingen.

5. Avslappnat och spännande på Kitchen and Table by Marcus Samuelsson

Clarion Hotel Gillet, mitt i Uppsalas centrum, hittar du Kitchen and Table by Marcus Samuelsson. Med sitt fantastiska läge vid Dragarbrunnstorg och nära till det mesta erbjuder restaurangen ”fun dining” av högsta klass.  Menyn är full med spännande smaker och influenser från Manhattan i kombination med det lokala. Med allt ifrån välkomponerade affärsluncher till populära helgbruncher har Kitchen and Table något för alla munnar och plånböcker. På hotellet bor du centralt och har närhet till såväl shopping och nöjen som till centralstationen. Dessutom erbjuder hotellet dig möjlighet att slappna av i helt nya Selma City Spa –  en chans för dig att koppla av och ladda batterierna.

Var: Kitchen & Table by Marcus Samuelsson ligger mitt i Uppsalas centrum, vid Dragarbrunnstorg.

Kreativ och lekfull interiör i hotellets restaurang. Foto: Clarion Hotel Gillet

Förutom restaurang finns också en trevlig bar. Perfekt för after work eller en drink innan maten! Foto: Clarion Hotel Gillet

Beställ en god cocktail i baren innan middagen. Foto: Clarion Hotel Gillet

6. Socialt och smakrikt på afrikanska Messob

Är du sugen på en upptäcktsfärd i afrikanska smaker i en härlig miljö? På Sturegatan 4A, nära Uppsala domkyrka, ligger den afrikanska pärlan Messob. Maten som serveras är inspirerad av det etiopiska och eritreanska köket och håller hög kvalitet. Är du sugen på goda grytor, såväl med kött som vegetariska, är ett besök på Messob att rekommendera. Och när en mor och hennes två söner står bakom konceptet känns det dessutom lite extra charmigt. Här utlovas det skratt, glädje och läcker afrikansk mat.

Var: Messob hittar du på Sturegatan 4A, en kort promenad från Universitetshuset och Uppsala Domkyrka.

Charmigt och avspänt på Messob. Foto: Messob

Välj mellan många välsmakande grytor, med eller utan kött. Foto: Messob

Smakinfluenser från både Etiopien och Eritrea. Foto: Messob

Restaurangen har också en trevlig uteservering. Foto: Messob

7. Aaltos – med smaker från Italien

På Sysslomansgatan 14, mellan pelarna på Alvar Aaltos berömda hus, hittar du Aaltos Grill & Garden. Här har det skapats en grönskande mötesplats med en italiensk grill i centrum – inspirerad av den egensinnige finska världsarkitekten och hans kärlek till Italien och renässansen. Här bjuds det på dofter och smaker från träkolsgrillen tillsammans med italienska viner och grappa. Restaurangen är ett bra val för den som söker en social restaurang med god italiensk mat i något högre prisklass.

Var: Om det italienska köket lockar så hittar Aaltos Grill & Garden på Sysslomansgatan 14.

Njut av italienskt och grillat med ett gott vin i glaset på deras uteservering. Foto: Aaltos Grill & Garden

Slå er ner i en trevlig miljö och välj och vraka från baren. Foto: Aaltos Grill & Garden

8. Peppar Peppar – elegant och rustikt

Ett stenkast från Clarion Collection Hotel Uppsala och Uppsala centralstation hittar du Peppar Peppar. Njut av klassisk och rejäl mat med franska influenser i en charmig gammal tegelbyggnad från mitten av 1800-talet. Stilen är elegant och rustik såväl gällande inredning som meny. Peppar Peppar har under många år blivit framröstad som en favorit bland stadens krogar. Ett riktigt stort plus i kanten för restaurangens många, bra vegetariska alternativ.

Var: Du hittar Peppar Peppar på Suttungs gränd 3, bara 10 minuter från centralstationen.

Franska influenser i köket hos Peppar Peppar. Foto: Digitalmonkey

Foto: Digitalmonkey

9. Pulserande gott på anrika Flustret

Vid Svandammen och Stadsträdgården ligger anrika Flustret – en av Uppsalas äldsta nöjesinstitutioner. Redan 1842 uppfördes Flustret som en paviljongbyggnad där det serverades bakverk och finare spritdrycker. Idag arrangeras det middagar, konferenser, kalas, konserter, julbord och andra events här. Dessutom är det en populär nattklubb och ett givet val för dig som gärna förlänger middagen till en riktig utekväll. Kanske är Flustret som bäst under sommarhalvåret med sin härliga utsikt över den grönskande stadsparken, skön musik och härliga middagar direkt från grillen.

Var: Flustret ligger på Flustergränd 5 och är granne med både Svandammen och Stadsträdgården.


Är du i Uppsala och behöver hotell? Se våra hotell i Uppsala här.

Taggar

Du kanske också gillar

Please note

Are you sure that you want to change language?

Please note that if you have initiated a booking or logged in to My page, you will have to start over.