MenyStäng
Äventyr & upplevelser

Topp 7 julmarknader i Skandinavien

Publicerad 2 december 2014

Skandinaverna älskar ett ordentligt julfirande och det är aldrig för tidigt att börja förbereda för denna mysiga högtid. Från kryddig glögg och hemmagjorda pepparkakor till designade juldekorationer – det är praktiskt taget omöjligt att att inte njuta av atmosfären på en trevlig julmarknad. Ett perfekt sätt att starta din julshopping! Så, för att verkligen hitta stämningen, ta en titt på denna lista med julmarknader runt om i Skandinavien.

Danmark

H.C. Andersen Julmarknad
15 Nov – 22 Dec
Kultorvet, Köpenhamn

Om du gillar H.C. Andersens sagor kommer den här marknaden förmodligen att vara något för dig. Träffa författaren i egen hög person och ta ett foto på er två med glittrande lampor i bakgrunden. Det kommer givetvis finnas glögg och en massa annat gott som hör julen till. Dessutom kommer bodarna vara döpta efter Andersens sagor och i dem kan du hitta hantverk, dekorationer, leksaker och mycket annat. Bäst av allt, det är helt gratis!

Julmarknad i Aalborg 28 Nov – 23 Dec
Stadskärnan, Aalborg

Mitt i Aalborgs stadskärna hittar du denna marknad som levererar riktig julkänsla. I år kommer det finnas omkring 35 bodar som erbjuder både lokala danska favoriter, såväl som internationella specialiteter. Dessutom kommer det finnas musik och ett pariserhjul som håller dig och barnen aktiverade. Du kan också förvänta dig att stöta på tomten under ditt besök.

Julmarknad på Tivoli 15 Nov 2014  – 4 Jan 2015
Tivoli, Köpenhamn

1 Foto: Lala Lugo via Wikimedia Commons

Vi vet, vi har redan pratat om Tivoli flera gånger, men det är värt att nämna igen. Och igen. Det är bara så bra. För en fulländad skandinavisk julupplevelse måste du ta dig hit. På Tivoli har de pyntade bodar – på skandinaviskt vis – och 50 stånd där du kan köpa färska bakverk och godis samt alla möjliga hantverk som representerar skandinaviska jultraditioner. För bara 99 DKK kan du spendera en hel dag här.

Norge

Julmarknad i Spikersuppa
20 Nov –  21 Dec
Spikersuppe, Oslo

Detta är Oslos största julmarknad och den är på många sätt också en traditionell marknad. Ta med dig vänner och familj och strosa runt bland bodar och stånd som erbjuder julens alla delikatesser och hantverk. Det är helt gratis! Glöm inte att njuta av alla vackra dekorationer i området under tiden du är där.

Røros julmarknad
5 Dec  – 7 Dec
Røros gator

Røros är en vacker bergstad (endast 2h från Trondheim) som varje år håller en helt fantastisk julmarknad. Det är en liten stad så marknaden sträcker sig längs gator och små mysiga gränder. Det blir en kombination av julmarknad och vanlig julhandel då marknaden sträcker sig längs de vanliga shoppingstråken. Därför är det en helt unik chans att sicksacka mellan moderna butiker och traditionella julbodar. Förra året var det 60 utställare på plats så vi tror att man med säkerhet kan anta att det blir minst lika populärt i år.

Sverige

Julmarknad i Gamla Stan
24 Nov – 23 Dec
Gamla stan, Stockholm

2 Foto: Holger Ellgaard via Wikimedia Commons

Det här är en riktig långkörare bland julmarknader i Skandinavien, som varit igång sedan 1915. Den unika stadsdelen bidrar verkligen till att skapa en riktigt fin julstämning. Förutom de traditionella julbodarna där du kan köpa mat, dryck och hantverk – kan du också göra en tipsrunda runt Gamla Stan för att friska upp dina kunskaper om denna anrika stadsdel. När du är klar med det, kan du bara njuta av musiken som framförs på torg och gator.

Jul på Liseberg
14 Nov – 30 Dec
Liseberg nöjespark, Göteborg

3 Foto: Albin Olsson via Wikimedia Commons

Det finns många sätt att fira jul på på Liseberg och om du vill fira den på ett lite annorlunda sätt är Liseberg ett bra val. Om du däremot gillar mer traditionellt firande är Liseberg också ett bra val! Ta dig till den traditionella delen av nöjesparken där man firar på gammaldags vis, med godis i pappersstrutar och sjungande körer i gathörnen. Oavsett hur du vill ha din jul, erbjuder Liseberg massor av glitter, julljus och dekorationer som kommer värma ditt hjärta och få dig i rätt stämning.

Oavsett om du bara vill ta en promenad efter middagen, är på jakt efter lite julinspiration eller har en lång önskelista att uppfylla så är en lokal julmarknad en viktig del av den skandinaviska traditionen – ett tillfälle att träffa lokala hantverkare, äta hemmagjord mat och känna värmen från en mugg varm glögg.

Senaste artiklarna