MenyStäng
Guider & resetips

5 saker vi älskar med Stavanger

Stavanger – staden där oljebranschen och undergroundkonstnärer möts. En stad både för adrenalinkickar och inspiration, avslappning och mys.

Stavanger under sommartid
Stavanger under sommartid

1) Allt ligger på gångavstånd

Allt ligger runt hörnet i Stavanger. Med Breiavatnet (en charmig insjö i stadens centrum) som utgångspunkt är du endast ett par minuter ifrån sevärdheter som hamnen, Gamla Stavanger och Fargegaten. Den hjärtformade insjön är på många sätt Stavangers hjärta. Här samlas folk under varma sommardagar för att promenera, paddla och slappna av i Byparken. Samtidigt är det stadens knytpunkt för kollektivtrafiken och från busshållplatsen kan du ta dig vart du vill.

Stavangerborna är inte främmande för en frisk havsbris och gillar du att känna vinden i håret kan du hyra en elcykel vid flera laddningsstationer runt om i staden och ta dig just dit du vill. Det är billigt, roligt och ett fint sätt att upptäcka din omgivning på. Om du skulle tappa bort dig har du ingenting att oroa dig för, alla cyklarna har GPS. En bit utanför staden finns det många cykelstigar i en naturskön omgivning. Vi kan exempelvis rekommendera utflykten till Møllebukta som passerar det kända minnesmärket Sverd i Fjell. För cykel- och utflyktsentusiaster är det dessutom möjligt att ta sig till Preikestolen på två hjul men då skulle vi rekommendera en annan typ av cykel som inte är beroende av ström.

Vare sig du väljer benen eller hjul är du aldrig långt ifrån en attraktion, mysigt café eller ett museum.

2) Färgrikedomen

Stavanger är en fantastisk samlingspunkt för kultur, färg och lek. Runt varje hörn uppenbarar sig stora och praktfulla graffittimålningar i allt från Munch till oljesprutade valar. Gatukonsten är från Nuartfestivalen som arrangerar årligen i Stavanger. Då samlas värdens bästa graffittikonstnärer och går lös på husväggarna som privatpersoner har skänkt till festivalen. Resultatet är fantastiskt.

En känd pärla, i det annars vitmålade Stavanger, är Fargegaten som är målad i färgpalettens alla färger. Blåa butiker med gula fönsterkarmar och rosa barer med orangea dörrar är en fröjd för ögat. Som en kontrast till detta kan du från hamnen se den lilla åsen där det vitmålade Gamla Stavanger kryper upp på land. Stadsdelen har även en känd trähusbebyggelse som har bevarats och har stränga regler som de boende måste följa.De något sneda men charmiga husen får exempelvis endast målas i vitt. Men det gör inte stadsdelen enfärgad. De boende är stolta över sin hemtrakt och visar det från sin bästa sida genom att plantera massor med färgsprakande blommor och buskar vid varje fönster och rabatt.

CH - visitnorway.com

img_0498

3) Unik natur

Det är få städer som ligger i direkt anslutning till så många spektakulära naturupplevelser som Stavanger. Kjerag för den som gillar att gå på utflykter och Preikestolen för den fruktlösa. Natur hittar du också i stadens centrum. Stavanger är en frodig stad med en uppsjö av gröna små oaser som Breivatnet och blommiga Gamla Stan. För att inte nämna Flor og Fjære – Norges enda ö med palmer som ligger 20 minuter därifrån med färja.

4) Kanelbullarna

Det händer att man får de största kulinariska upplevelserna på de mest oväntade ställena. En kaffepaus på bageriet Kanelsnurren kommer att överraska med deras otroligt saftiga och smakfulla kanelbullar – det är nästan så att bara bullen är värd resan dit.

11292754_10155728232225343_1348302843_n

5) Siddisarna

Stavagnerborna kallas för siddisar vilket är ett ord som härstammar från det engelska ordet ”citizen”. Det är inte bara siddisarnas konsonanter som är blöta men deras humör är också mjukt. De snygga och skäggiga karlarna som spelar spel med dig på Hanekam, den supertrevliga betjänten på hotellet, den snälla bagaren på Kanelsnurren och de roliga undergroundkonstnärerna som sitter utomhus på ljusa kvällar och diskuterar politik är alla är varma och inkluderande. Till och med cruicepassagerarna som inte är siddiar ler och vinkar när de åker förbi. Stavanger är kort och gott ett ovanligt trevligt ställe, även om det är en blåsig sommardag.


Läs mer om Stavanger

6 anledningar att älska Stavanger

Norges sydkust: Städer och upplevelser från Stavanger till Oslo

Därför är Norge mer än fjordar och fjäll

Taggar

Senaste artiklarna

Bra jobbat!

Ditt lösenord har uppdaterats. Nu kan du fortsätta med något roligare, som att boka din drömvistelse!

Please note

Are you sure that you want to change language?

Please note that if you have initiated a booking or logged in to My page, you will have to start over.