Skip to content
Mat & dryck

Så övertygar du köttfrälsta släkten om en grönare jul

Är du trött på att bara se skinka, köttbullar och korvar i långa rader på julbordet? Letar du förgäves efter något grönt? Har du tröttnat på att bara äta potatis och vört hela julhelgen lång? Hamnar du i långa diskussioner med köttälskande farbror Göran som hävdar att det inte är jul på riktigt utan julskinka? Här har du knepen som gör den mest köttfrälsta vegotokig!

Eller är det kanske tvärtom? Du lagar gärna vegetariskt till dina kära (men något kinkiga) släktingar men vet inte riktigt vet var du ska börja? Var inte rädd, i år kan julbordet bli en fest för alla!

Inspireras av våra vegetariska och veganska julbordsfavoriter nedan och laga ett grönare julbord som ALLA kommer uppskatta, köttälskare som vegetarianer och veganer. Recept finns på internet, men de flesta rätter går att komponera ihop efter eget tycke.

Grönkålspaj med ädelost och valnötter

För vegansk paj, uteslut ädelosten och gör vegansk äggstanning (se recept nedan).

Sallad med avokado och granatäpple

Ta vilken grönsallad du vill och blanda ihop till en sallad med krämig avokado och krispiga granatäpplekärnor. Ringla över lite olja och flingsalt.

Falafel istället för köttbullar

Den pyssliga gör egen falafel men det finns att köpa färdiglagad i de flesta butiker.

Risgrynsgröt

Den är såklart vegetarisk redan från början, men blir vegansk med havre- eller sojamjölk i stället för komjölk. Vi gillar särskilt Oatleys iKaffe som är lite krämigare än många andra varianter.

Spansk tortilla

Helt enkelt en tjock potatisomelett som bäst lagas i ugn. För lite extra julfeeling – hacka upp och blanda grönkål eller rödkål i äggsmeten.

Rödbetssallad med valnötter, honung, grönt äpple och chevrékräm

Kan göras vegansk med havrebaserad creme fraiche som smaksätts med pepparrot, nötter eller något annat gott.

Grönkålspizza med chili och citron

Googla receptet och laga redan i dag. Du kommer inte blir besviken. Kan såklart göras med vegansk ost.

Grönkålschips

På allas tunga redan 2013 men varför ändra ett vinnande koncept? Tillaga på ca 200 grader med lite olivolja och flingsalt tills de är krispiga. Man brukar få vänta ungefär 10 minuter.

Sallad med brysselkål och apelsin

Stek brysselkålshalvor mjuka i olja eller smör. Häll i ett tärnat äpple och lite honung och stek lite mer. Servera med filead apelsin. Mums.

Fräst svartkål med vitlök och hasselnötter

Ställ en skål med parmesanflingor och en skål med tärnat grönt äpple bredvid på bordet så kan de som vill kan smula lite smakrik ost eller krispigt äpple över rätten.

Sauterade minimorötter

Sautera är ett fancy ord för att steka något snabbt på hög värme så att råvaran blir het utan att förlora sin spänst. Du kan i princip sautera vilka spröda grönsaker du vill.


Recept: Vegansk äggstanning

(funkar till både paj och gratänger)

2,5 dl havregrädde

0,5 dl havremjölk

4 msk vetemjöl

Salt, peppar och paprikakrydda

Blanda de blöta ingredienserna först, vispa sedan ner de torra och ner i pajen.


Fler tips till julbordet

Vill du käka julbord på restaurang i år? Se utbudet i din stad här.

Stjärnkocken Tareq Taylor lagar unikt julbord i Malmö och tipsar om vad han inte kan vara utan

5 helt unika julbord

Den stora julbordsguiden: 20 julbord i Norden

BlogPostView-tagsJulVegetarisk mat