Nu tänds tusen juleljus i lobbyn på 180 hotell runtom i Norden och du är varmt välkommen att lägga en julklapp under granen till behövande barn.

– De scener som utspelar sig runt Medelhavet, i Syrien och på andra platser i runtom i världen är en påminnelse om hur brutal och orättvis världen kan vara, säger Hedda Skaug på Strawberry huvudkontor i Oslo.


Hedda har hand om en insamling som vi på Strawberry är stolta över och som blivit tradition inför julen: Ensam julgran söker julklappar.


För dem som inte har det så lätt


Julen är en högtid full av traditioner. Vi julpysslar med barnen, pyntar våra hem och klär granen med glitter, smällkarameller och julgranskulor. Vi bjuder hem släkten, dricker glögg och njuter tillsammans av den goda maten och julstämningen.


Men för många familjer är julen en jobbig högtid och inte alls den glädjens tid det borde vara. Kanske räcker inte pengarna till och förväntningarna kan kännas stressande. För tre år sedan bestämde vi oss därför för att de julgranar vi pryder hotellen med skulle få göra lite nytta.


– Idén till julklappsinsamlingen kom ursprungligen från de anställda på hotellen. Att ta ansvar även utanför hotellets väggar är en viktig del av vår företagskultur. För de anställda betyder det mycket att se högen med julklappar växa. Det känns meningsfullt att överlämna klapparna och veta att vi gjort julen lite bättre för barnen i grannskapet, säger Hedda Skaug.


Hotellen väljer själva vilken organisation eller lokal förening de ska stödja. Den informationen finns anslagen i lobbyn på varje hotell.


– Anställda, gäster, konferensgäster och andra personer i närmiljön köper julklappar och lägger dem under granen. De tre senaste åren har vi tillsammans samlat in 136 076 gåvor, berättar Hedda Skaug.


För vissa hotell kan det vara svårt att hitta en organisation som kan ta hand om alla gåvor på ett bra sätt. De har istället valt att sälja julkort att hänga i julgranen. Intäkterna går oavkortat till välgörande ändamål.


Så här gör du


Om du ska besöka något av hotellen innan jul, eller bor i närheten, är du varmt välkommen att bidra till årets julklappsinsamling.


– Det värmer i hjärtat att se att detta har blivit en tradition, inte bara för oss utan även för närmiljön och för många familjer. Far- och morföräldrar tar med sig barnbarnen och köper julklappar, pratar med varandra och lägger klappar under granen på ett hotell i området där de bor. Det kan man verkligen kalla goda grannar, säger Hedda och berättar att även många skolor, förskolor och lokala butiker och företag stödjer projektet.


– Många gör egna insamlingar och lägger sedan julklapparna under våra granar. Det är vi mycket tacksamma för.


Alla klappar är välkomna, så länge de är inköpta för ändamålet.


– Köp en julklapp, märk den med åldersgrupp och eventuellt flicka/pojke, till exempel ”pojke 3 år”, och lägg den under julgranen. Vi garanterar att gåvan lämnas till ett barn som kanske inte får några andra julklappar i år. Du kan gärna fråga oss om det när något du undrar över när du lämnar julklappen på hotellet, säger Hedda Skaug.


sitat_hedda_sv


10 kronor till UNICEF för varje julklapp som samlas in


– För varje julklapp som samlas in donerar Strawberry 10 kronor till UNICEF och deras arbete med att skydda barn som utsätts för människohandel. Det är vårt sätt att bidra lite extra, säger Hedda Skaug och inbjuder härmed alla nordbor att delta i insamlingen:


– Vår önskan är att Strawberry ska vara en mötesplats för alla som vill glädja någon med en gåva i december. Välkommen!