Traditionell midsommar med stång, sill och dans – eller något helt annat? Vad händer om du väljer bort det supertraditionella och istället ägnar helgen åt nya upptäckter? Här är 4 tips på vägen för familjen, polarna och alla andra, oavsett om du vill fira tidlöst eller trendigt. Perfekta för midsommar och andra helger i sommar!

Midsommar. Precis innan semestern är igång, dyker den upp, helgen som kräver en hel del planering, tricks och fix. Om du vill komma bort, med vännerna eller familjen, finns det mycket att välja på. Vi har listat 4 platser, i Sverige och i grannländerna, där midsommar firas på både traditionella och nya sätt. Än är det inte för sent att sticka iväg, här är de bästa tipsen. Vart vill du åka?

 

1. Traditionellt med folkdräkter och folkfest i Dalarna

Var? Sverige, Leksand
När? 24–26 juni

Det mest traditionella midsommarfirandet du kan finna i vårt avlånga land hittar du i Leksand kommun. Runt kratersjön Siljan firas sommarsolståndet med midsommarstång, sång, folkdans och spektakel. Det hålls firanden inne i Leksand men även på den mer nämnvärda och närliggande Gropen, som kan skryta om det enorma antal personer (20-30 000) som varje år deltar i midsommarfirandet. Och om du inte får nog av en dags ståhej — midsommarfirandet pågår i en hel vecka i de lokala byarna!

Läs mer om midsommarfirande i Gropen och Leksand

Våra hotell i närheten av Leksand/Tällberg

 

2. Festivalspäckad helg i norska huvudstaden

Var? Norge, Oslo
När? 21 juni-2 juli
Hör du till de mer äventyrslystna som gärna skippar små grodor och blomsterkransar under midsommar? Grannlandet Norge erbjuder en hel helg, eller vecka för den som vill, av mer urbana och otraditionella firanden med musik, kultur och fest. Ingen SKAM i det. Eller?

Under midsommarhelgen pågår tre festivaler i Norges huvudstad med fjorden som bakgrundsscenografi:

OverOslo

Vad? Musikfestival
När? 21–25 juni

På en höjd av 377 meter med utsikt över Oslo på kullen Grefsenkollen pågår musikfestivalen OverOslo från onsdag till och med lördag. Artister som Miriam Bryant, Röyksopp, Kool & the Gang och Bo Kaspers Orkester är redan bokade för den högt belägna musikfestivalen som har hållits varje år sedan 2011.

Läs mer om OverOslo

Piknik i Parken

Vad? Musikfestival
När? 22–24 juni

Den relativt nya festivalen Piknik i Parken har fokus på schyst parkhäng och soft atmosfär. Med artister som Solange och Father John Misty pågår festivalen under tre dagars tid i parken intill Vigelandmuseet.

Läs mer om Piknik i Parken

Oslo Pride

Vad? Pridefestival
När? 23 juni–2 juli

Oslos pridefestival kickar igång redan under midsommarafton på fredagen. Med 150 händelser –parader, utställningar, konserter, filmvisningar, fester, föreställningar– pågår den kärleksstinna festivalen under 10 dagars tid. Här har vi ett kanonerbjudande med hotell under Nordens pridefestivaler!

Läs mer om Oslo Pride

Se hotell i centrala Oslo

 

3. Lugn och ro på Stockholms eget zoo

Var? Sverige, Stockholm
När? 23–25 juni
Under midsommar töms storstäderna på människor då många flyr fältet för midsommarfiranden på skärgårdsöar och sommarängar. Det är en fridfull tid att besöka storstan, särskilt Nordens eget Venedig Stockholm, där du kan vandra längs gator och kajer med måsskrik och vågskvalp i öronen.

Midsommarafton firas traditionsenligt på Skansen med majstång och spelmän från och med kl. 14.00. På midsommardagen anordnas fler aktiviteter, men det rofyllda Skansen med sina många djur och sevärdheter är en plats väl värd att upptäcka bara genom strosa runt. Skansen håller öppet hela helgen och midsommaren avslutas med en midsommarmarknad under söndagen 25 juni.

Läs mer om midsommarfirandet på Skansen

Våra hotell i närheten av Skansen

 

4. Finskt firande på Fölisön!

Var? Finland, Helsingfors
När? 23–25 juni

I Finland firas midsommarhelgen Juhannus av tre anledningar: Johannes döparens födelse, finska flaggans dag samt den folkliga midsommaren. Precis som i Sverige reser man midsommarstänger, anordnar folkdans och musik. Helsingforsborna firar för det mesta den sammanflätade festhelgen i sina sommarstugor medan andra många besöker någon av skärgårdsöarna under dagen och kvällen.

På Fölisön (ett friluftsmuseum) firas midsommar på finländskt och familjevänligt vis med folkmusik, folkdans, workshops för barn, mat och midsommarbrasor (”kokko”). Ön ligger bara en kort buss- eller båtresa ifrån Helsingfors innerstad vilket gör det lätt att både upptäcka både den finska huvudstaden och skärgården under midsommarhelgen.

Läs mer om Midsommar på Fölisön

Våra hotell i Helsingfors

 

Bonustips! Visste du att i princip alla våra hotell har extra låga priser under midsommarhelgen? Så skippa tältsängen i stugan och unna dig en hotellnatt istället.


Läs mer om midsommar

 

Total views: 669