MenyStäng
Äventyr & upplevelser

Julstämning och traditioner på norska julmarknader

Njut av julen med glädje! Adventsveckorna och julen tycks svepa förbi oss och helt plötsligt är vi inne på ett nytt år, men vi hoppas att du ändå ska få tid till att njuta av den tiden som vi står inför. Här har vi tagit fram 11 stämningsfulla julmarknader i Norge som alla skapar en riktigt härlig julstämning.

Pariserjul på Vinterland i Oslo
Jul i Vinterland i Oslo city

Norska Østlandet

Jul på Bærums Verk

En av landets finaste julgata öppnar på lördag 27 november. På Bærums Verk, strax utanför Oslo tänds julgranen medan tomtenissar och julmusik fyller gatan med en stämningsfull atmosfär. Här väntar bland annat häst och vagn, hundsläp, lekar och julgröt. Det små husen med hemlagade godsaker och julklappar skapar en ordentlig julstämning för både stora och små. Marknadsbodarna är öppna på helgerna fram till 22 december.

När: 27 november - 22 december 2021
Var: Bærums Verk, Bærum

Läs mer om Jul på Bærums Verk.

Jul på Norsk Folkemuseum

Norsk Folkemuseum Upplev jultraditioner från förr och se hur norskt juleribbe (revbensspjäll) tillagades på 1920-talet. Foto: Haakon Harris / Norsk Folkemuseum

Julmarknaden är bara en del av upplevelsen som väntar dig på Norsk Folkemuseum. Detta stora, vackra muséum har över 100 marknadsbodar och i tomtenissens verkstad kan barnen skapa egna julklappar. Smaka på norska hardangerlefse (norskt bröd) som tillagas över elden och upplev en historisk resa genom tiden på muséet, vars atmosfär präglas av jultraditioner från förr.

När: 4-12 december 2021
Var: Bygdøy, Oslo

Se allt som väntar på Norsk Folkemuseum.

Jul i Vinterland

Under julen förvandlas Spikersuppe som ligger mitt i Oslos stadskärna till ett härligt juläventyr. Här kan du köpa lokalt producerad mat och handtillverkade julklappar från de olika bodarna. Kanske har du lust på en tur i parishjulet med utsikt över staden? Skridskobana med skirdskoutyrning, julverkstad och pepparkaksverkstad hittar du också här.

När: 13 november 2021 - 2 januari 2022
Var: Spikersuppa vid Karl Johan, Oslo

Läs mer om Jul i Vinterland.

Maihaugens julmarknad

Varje år den första helgen i advent arrangeras det julmarknad på traditionsrika Maihaugen. Här finns marknadsbodar fulla med hantverk och handgjorda produkter där du kan hitta både söta, smarta och personliga julklappar. Här finns också många aktiviteter för både barn och vuxna och flera hus som andas jul från förr. Se hus med julpynt från medeltiden och fram till 50-talet!

När: 27-28 november 2021
Var: Maihaugen, Lillehammer

Läs allt om Maihaugens julmarknad.

Julmarknad på Fredriksten festning

Fredriksten festningFoto: Visit Halden

I regi av Halden Turist blir det julmarknad även på den historiska fästningen i Halden. Varför inte kombinera ett besök på fästningen med värmande glögg, smultringer (norska munkar) och stämningsfull julhandel?

När: 20-21 november 2021
Var: Fredriksten festning, Halden

Läs mer och om julmarknaden här.

Julmarknad på Geilo

Julmarknaderna håller inte bara till inne i stan, du hittar dem också på fjället! I Geilo finns en liten men mysig julmarknad i centrum med lokalt producerad mat, handgjorda julklappar och värmande julbrasa.

När: 20 november 2021
Var: Vesleslåttvegen, Geilo

Läs mer om julmarknaden på Geilo.


Norska vestlandet

Bergen julmarknad

Bergen Julemarked Blir du en av besökarna? Foto: Bergen Julemarked

I staden mellan de sju bergen kommer Bergen julmarknad anordnas varje dag i nästan hela december. Kom till Festplassen, få något varmt i kroppen och strosa bland julglada människor och otaliga bodar. Här finns allt från kläder och design till juldekorationer, mat och dryck. Om du befinner dig i Bergen mellan den 13 november och 31 december får du inte glömma att se världens största pepparkaksstad!

När: 12 november – 22 december 2021
Var: Festplassen, Bergen

Läs mer om Bergen julmarknad.

Julebyen Stavanger

I Stavanger anordnas flera mysiga julmarknader – i Byparken, på Domkirkeplassen, i Gamle Stavanger och i Øst. Här finns det något för alla åldrar!

När: 27 november - 19 december 2021
Var: Stavanger centrum

Läs mer om julmarknaderna.

Bypatriotens julemarked i Ålesund

Inne i Korsatunellen mitt i Ålesund centrum väntar Sunnmørsregionens största julmarknad. Tredje helgen i advent fylls området med hantverk, lokalt producerad mat och underhållning för både stora och små.

När: 11–12 december 2021
Var: Korsatunellen, Ålesund centrum

Följ med här för mer information.


Trøndelag (Centrala Norge)

Julmarknad i Trondheim

I Trondheim centrum håller julmarknaden igång i flera dagar. Förutom keramik, stickade produkter och smycken kan du även köpa din julgran och underbara smakrika råvaror från Bondens marknad.

När: 1–19 december 2021
Var: Torvet, Trondheim

Läs allt om julmarknaden i Trondheim.

Julmarknad på Røros

I december förvandlas gatorna i Røros centrum till en livlig julmarknad. Marknadsbodarna fylls med julmat, glögg och julgåvor. Tomtenissar, sång och stämningsfulla turer med häst och släde väntar också på marknaden.

När: 1–12 december 2021
Var: Bergmannsgata och Sangerhuset, Røros

Läs om julmarknaden på Røros.


Fler julmarknader

Även i Sverige finns en mängd stämningsfulla julmarknader. Läs om dessa här!

Vill du kombinera julklappsbestyren i advent med en hotellvistelse? Här hittar du alla våra hotell i Norge.

Taggar

Senaste artiklarna

Bra jobbat!

Ditt lösenord har uppdaterats. Nu kan du fortsätta med något roligare, som att boka din drömvistelse!

Please note

Are you sure that you want to change language?

Please note that if you have initiated a booking or logged in to My page, you will have to start over.