Njut av julen med glädje! Adventsveckorna och julen tycks svepa förbi oss och helt plötsligt är vi inne på ett nytt år, men vi hoppas att du ändå ska få tid till att njuta av den tiden som vi står inför. Här har vi tagit fram 15 stämningsfulla julmarknader i Norge som alla skapar en riktigt härlig julstämning.

Østlandet

Jul på Bærums Verk

När: 25 november till 23 december
Var: Bærums Verk, Bærum

Værtshuset, Bærums Verk
Garanterad julstämning på Værtshuset. Foto: Bærums Verk

En av landets finaste julgata öppnar på lördag 25 november. På Bærums Verk, strax utanför Oslo tänds julgranen medan tomtenissar och julmusik fyller gatan med en stämningsfull atmosfär. Här väntar bland annat häst och vagn, hundsläp, lekar och julgröt. Det små husen med hemlagade godsaker och julklappar skapar en ordentlig julstämning för både stora och små. Marknadsbodarna är öppna på helgerna fram till 17 december.

Läs mer om Jul på Bærums Verk.

Jul på Norsk Folkemuseum

När: 2, 3, 9 och 10 december
Var: Bygdøy, Oslo

Norsk Folkemuseum
Upplev jultraditioner från förr och se hur norskt juleribbe (revbensspjäll) tillagades på 1920-talet. Foto: Haakon Harris / Norsk Folkemuseum

Julmarknaden är bara en del av upplevelsen som väntar dig på Norsk Folkemuseum. Detta stora, vackra muséum har över 100 marknadsbodar och i tomtenissens verkstad kan barnen skapa egna julklappar. Smaka på norska hardangerlefse (norskt bröd) som tillagas över elden och upplev en historisk resa genom tiden på muséet, vars atmosfär präglas av jultraditioner från förr.

Se allt som väntar på Norsk Folkemuseum.

Jul i Vinterland

När: 18 november till 30 december
Var: Spikersuppa vid Karl Johan, Oslo

Jul i Vinterland
Parishjulet Julestjerna silhuett över Spikersuppa. Foto: Jul i Vinterland

Under julen förvandlas Spikersuppe som ligger mitt i Oslos stadskärna till ett härligt juläventyr. Här kan du köpa lokalt producerad mat och handtillverkade julklappar från 47 olika bodar. Kanske har du lust på en tur i parishjulet med utsikt över staden? Skridskobana med skirdskoutyrning, julverkstad och pepparkaksverkstad hittar du också här.

Läs mer om Jul i Vinterland.

Maihaugens julmarknad

När: Helgen 2 – 3 december
Var: Maihaugen, Lillehammer

Maihaugen
På Maihaugens julmarknad kommer du i ordentlig julstämmning. Foto: Audbjørn Rønning / Maihaugen

Varje år den första helgen i advent arrangeras det julmarknad på traditionsrika Maihaugen. Med mer än 120 marknadsbodar fulla med hantverk och handgjorda produkter kan du hitta både söta, smarta och personliga julklappar. Här finns också många aktiviteter för både barn och vuxna och flera hus som andas jul från förr. Se hus med julpynt från medeltiden och fram till 50-talet!

Läs allt om Maihaugens julmarknad.

Julmarknad på Fredriksten festning

När: Helgen 24 – 26 november
Var: Fredriksten festning, Halden

Fredriksten festning
Foto: Visit Halden

I regi av Halden Turist blir det julmarknad även på den historiska fästningen i Halden. Varför inte kombinera ett besök på fästningen med värmande glögg, smultringer (norska munkar) och stämningsfull julhandel?

Läs mer och se programmet.

Jul i Gamlebyen

När: 2, 3, 9, 10, 16 och 17 december
Var: Gamlebyen, Fredrikstad

Jul i Gamlebyen
Det söta hör julen till! Foto: Trine Sirnes / Visit Fredrikstad & Hvaler

Även i Fredrikstad väntar en mängd härliga julupplevelser. Jul i Gamlebyen erbjuder flera marknader och aktiviteter som glasblåsning och julkonsert.

Läs alt om Jul i Gamlebyen.

Julmarknad på Drammen Museum

När: Söndag 3 december
Var: Drammen Museum, Drammen

Drammen Museum
Odlat och hemlagat slår sällan fel. Foto: Drammen Museum

På Drammen Museum arrangeras det en traditionell julmarknad den 3 december. Här väntar flera marknadsbodar med egenproducerade produkter som honung, sylt, stickade hantverk samt slöjdverk och bakverk. Här blir det dans runt julgranen och hästkapplöpning, en värmande brasa- och julverkstad.

Läs mer här.

Julmarknad på Geilo

När: Tre helger mellan 17 november och 23 december
Var: Vesleslåttvegen 13, Geilo

Julmarknaderna håller inte bara till inne i stan, du hittar dem också på fjället! I Geilo finns en liten men mysig julmarknad i centrum ända fram till 23 december, med lokalt producerad mat, handgjorda julklappar och värmande julbrasa.

Se datum och läs mer om julmarknad på Geilo.

Vestlandet

Bergen julmarknad

När: 7 – 23 december
Var: Festplassen, Bergen

Bergen Julemarked
Blir du en av de första besökarna? Foto: Bergen Julemarked

I staden mellan de sju bergen kommer Bergen julmarknad anordnas för första gången varje dag i nästan hela december. Kom till Festplassen, få något varmt i kroppen och strosa bland julglada människor och otaliga bodar. Här finns allt från kläder och design till juldekorationer, mat och dryck. Om du befinner dig i Bergen mellan den 18 november och 31 december får du inte glömma att se världens största pepparkaksstad!

Läs mer om Bergen julmarknad.

Julefryd i Stavanger

När: Alla helger i december
Var: Stavanger centrum

Julefryd, Stavanger
Goda, gammeldags brända mandlar – en julklassiker. Foto: Oddbjørn Erland Aarstad/Museum Stavanger

I Stavanger brakar julen lös den första helgen i advent med flera julmarknader. Marknad och julgransresning på Domkirkeplassen, julmarknad i Gamle Stavanger och öppning av Aftenbladets pepparkaksstad. Under de två nästkommande helgerna i advent anordnas julmarknad på Sølvbergtorget och en massa andra julaktiviteter i stan.

Se mer om Julefryd.

Bypatriotens julemarked i Ålesund

När: 9 – 10 december
Var: Korsatunellen, Ålesund centrum

Bypatriotens julmarknad
Ätvänliga gåvor på Bypatriotens julmarknad. Foto: Bypatrioten AS

Inne i Korsatunellen mitt i Ålesund centrum väntar Sunnmørsregionens största julmarknad. Andra helgen i advent fylls området med hantverk, lokalt producerad mat och underhållning för både stora och små.

Följ med här för mer information.

Julmarknad i Haugesund

När: 23 – 26 november, 2, 3, 9 och 10 december
Var: Rådhusplassen, Haugesund

Visste du att en av Norges största julmarknad ligger i Haugesund? Flera tusen besökare tar sig hit varje år, där det myllrar av välsmakande godsaker och presentartiklar. Barnen kan glädja sig till både Alex Tivoli, ponnyridning och musikunderhållning.

Läs mer här.

Sørlandet

Julmarknad i Kristiansand

När: Söndag 3 december
Var: Friluftsmuséet på Kongsgård, Kristiansand

Julmarknaden på friluftsmuséet på Kongsgård är en av Sørlandets största och mest populära. Förutom flera utställare som du kan köpa julklappar av, väntar också aktiviteter som häst och vagn samt besök av tomtenissar. Andas ut i backen med en våffla och kaffe eller köp varmkorv direkt från grillen!

Läs mer här.

Trøndelag

Julmarknad i Trondheim

När: 8 – 20 december
Var: Torvet, Trondheim

Julmarknad i Trondheim
Descemberkvällarna blir stämningsfulla på Torvet i Trondheim. Foto: Øyvind Blomstereng

I Trondheim centrum håller julmarknaden igång i hela tretton dagar. Förutom keramik, stickade produkter och smycken kan du även köpa din julgran och underbara smakrika råvaror från Bondens marknad. Med två scener anordnas det även stämningsfulla konserter och teater att glädja sig till.

Läs allt om julmarknaden i Trondheim.

Julmarknad på Røros

När: 7 – 10 december
Var: Bergmannsgata och Sangerhuset, Røros

Julhandel i Røros
Julhandel bland färgrika trähus och vit snö i Røros. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Andra helgen i december förvandlas gatorna i Røros centrum till en livlig julmarknad. Marknadsbodarna fylls med julmat, glögg och julgåvor. Tomtenissar, sång och stämningsfulla turer med häst och släde väntar också på marknaden.

Läs om och se en film från julmarknaden i Røros.

 

Även i Sverige finns en mängd stämningsfulla julmarknader. Läs om dessa här!

Vill du kombinera julklappsbestyren i advent med en hotellvistelse? Här hittar du alla våra hotell i Norge.

 

Av: Hanne Kristine Vederhus

Svensk översättning: Isabelle Schoutz